Yedekleme Olmadan SD Karttan Silinen Videoları Kurtarmak Mümkün mü?

SD kartımdan önemli videoları yanlışlıkla sildim ve hiç yedekleme yapmadığımı fark ettim. Kartta gerçekten kurtarmam gereken aile görüntüleri vardı ve onu daha fazla kullanmanın durumu daha da kötüleştirebileceğinden korkuyorum. Yedekleme olmadan bir SD karttan silinmiş videoları kurtarmanın en iyi yolları nelerdir ve gerçekten işe yarayan iyi bir kurtarma aracı var mı?

Bunu bir kez kamera kartıyla yaşadım ve bilmek istediğim ilk şey basitti. Kayıt tamamen mi gitti, yoksa geri alınabilecek bir şey hâlâ var mı.

Çoğu zaman, hâlâ bir kayıt vardır.

Bir video silindiğinde, dosya verileri genellikle bir süre daha kartta kalır. İlk kaybolan şey, sistemi ona yönlendiren kayıttır. Görüntünün kendisi ise çoğu zaman yeni veriler onun üzerine yazılana kadar orada durur. Bu yüzden sonraki birkaç dakika insanların düşündüğünden daha önemlidir.

Kartı kullanmayı bırakın

Videonun kaybolduğunu fark ettiğiniz anda, karta herhangi bir şey yazmayı bırakın.

Daha fazla video çekmeyin. Fotoğraf çekmeyin. Menü size söyledi diye kartı biçimlendirmeyin. İnsanların kısa bir test kaydı yapıp kendi kurtarma şanslarını mahvettiklerini gördüm.

Kartı kameradan veya kayıt cihazından çıkarın ve kurtarma üzerinde çalışmaya hazır olana kadar ona dokunmayın.

Yazılımın yeterli olup olmadığını belirleyin

Bazı durumlarda evde kurtarma denemesi uygundur. Bazılarında değildir. Ben bunu şöyle ayırırım.

Yazılımla kurtarma şu durumlarda mantıklıdır:

1. Dosyaları yanlışlıkla sildiyseniz.

2. Kart biçimlendirildiyse.

3. Kart RAW olarak görünüyorsa.

4. Bir dosya sistemi hatası aldıysanız.

5. Kart hâlâ çalışıyor gibi görünmesine rağmen videolar kaybolduysa.

Şu durumlarda durup bir kurtarma servisi arardım:

1. Kart eğilmiş, çatlamış veya başka fiziksel hasarlar almışsa.

2. Bilgisayarınız kartı hiç algılamıyorsa.

3. Kartın bağlantısı sürekli kopuyorsa.

4. Cihaz donanım arızası bildiriyorsa.

5. Görüntüler, kötü bir denemenin kurtarma ücretinden daha fazla zarar verebileceği kadar önemliyse.

Hasarlı bir kartta taramaları tekrar tekrar denemeye devam etmezdim. Donanım arızalanıyorsa, ek okuma işlemleri kötü bir durumu daha da kötüleştirebilir.

Önce tam bir kopya oluşturun

Bu bölüm çoğu zaman atlanıyor. Bence bu bir hata.

Silinmiş dosyaları taramadan önce, kartın bir disk görüntüsünü oluşturun. Bu, kartın mevcut durumunun tam bir anlık görüntüsünü verir. İlk kurtarma denemeniz ters giderse, özgün durumu başka bir yerde kayıtlı olarak yine de elinizde olur.

Birçok veri kurtarma teknisyeni, karta tekrar tekrar yüklenmek yerine görüntü dosyası üzerinden çalışır. Başta daha yavaştır, ama daha güvenlidir.

Disk Drill ile görüntüleri kurtarın

Fotoğraf kurtarma genellikle daha kolaydır. Video ise daha karmaşıktır.

Kameralarda, dronlarda, araç kameralarında ve aksiyon kameralarında, tek bir klip çoğu zaman kart üzerinde parçalara bölünmüş olur. Eski kurtarma araçları genellikle bu parçaları bulur ve sonra size bozuk bir dosya ya da açılıp ortasında donan bir dosya verir. Bunun aksiyon kamerası görüntülerinde başıma geldiğini gördüm ve bu en kötü türden sinir bozucudur, çünkü dosya oynat düğmesine basana kadar normal görünür.

Bu durumda yardımcı olan şey Disk Drill oldu; bunun başlıca nedeni, Gelişmiş Kamera Kurtarma modunun parçalanmış video için tasarlanmış olmasıdır. Klibi tek bir düzenli veri bloğu gibi ele almak yerine, dosyayı parçalardan yeniden bir araya getirmeye çalışır. Bu, GoPro, DJI, Sony, Canon, Nikon, Fujifilm, Insta360 ve benzeri cihazlardan gelen görüntüler için önemlidir.

Temel süreç şu şekildedir:

1. Kart okuyucu ile orijinal hafıza kartını bağlayın.

2. Disk Drill'i açın.

3. Hafıza kartını seçin.

4. Gelişmiş Kamera Kurtarma seçeneğini seçin.

5. Taramayı başlatın.

6. Taramanın tamamlanmasını bekleyin.

7. Bulduklarını önizleyin.

8. Kurtarılan videoları farklı bir sürücüye kaydedin.

Dosyaları aynı karta geri yüklemeyin. Kulağa bariz geliyor, biliyorum, ama insanlar bunu yapıyor.

Kurtarılan videoları test edin

Tarama bittiğinde işinizin tamamlandığını varsaymayın.

Kurtarılan birkaç klibi açın. İçlerinde ileri geri gezin. Başını, ortasını ve sonunu kontrol edin. Sonuçlarda bir dosya adının görünmesi, görüntünün temiz olduğu anlamına gelmez. Kurtarılan videoların on saniye oynayıp sonra takıldığını gördüm.

Bir dosya oynatılmazsa, VLC Media Player bazen yardımcı olur. Dosyanın ne kadar hasar gördüğüne bağlı olarak özel bir video onarım aracı da işe yarayabilir.

Hızlı davranır, yeni veri yazmaktan kaçınır ve kurtarmayı başka bir sürücüye yaparsanız, şansınız genellikle o anda hissettiğinizden çok daha iyi olur.

Evet, videolarınız silindiyse ve üzerine yeni veri yazılmadıysa mümkündür.

En önemli noktada @mikeappsreviewer’a katılıyorum. SD kartı artık kullanmayı bırakın. Her yeni fotoğraf, video veya biçimlendirme denemesi kurtarma şansınızı azaltır.

Biraz farklı düşündüğüm nokta şu. Eğer görüntüler sizin için çok önemliyse, hemen uzun bir taramaya başlamazdım. Önce kartın durumunu bilgisayarınızda kontrol edin. Okuma yavaşsa, kart bağlantıyı kesiyorsa veya dosya kopyalama başarısız oluyorsa, orada durun. Zayıflamış bir flash kart hızla daha da kötüleşir. Tekrarlanan taramalar ona yük bindirir.

Kısa listem:

1. Kamera yerine kart okuyucu kullanın.
  2. Kart bağlanıyorsa, önce kartın tamamını PC’nize kopyalayın veya bir imajını oluşturun.
  3. Mümkünse kurtarmayı kopya üzerinden çalıştırın.
  4. Kurtarılan dosyaları farklı bir sürücüye kaydedin.
  5. Kurtarılan videoları baştan sona test edin.

Yazılım olarak, Disk Drill SD kart video kurtarma için daha iyi seçeneklerden biridir; özellikle dosyalar kameralardan veya aksiyon kameralarından geldiyse ve parçalanmış durumdaysa. Recuva basit silmeler için iyidir, ancak benim deneyimimde exFAT kartlarda ve daha büyük video dosyalarında daha sık şeyleri kaçırır.

SD kart fotoğraf ve video kurtarma hakkında hızlı bir kaynak istiyorsanız, şu bağlantı faydalı:
SD karttan silinen dosyaları kurtarmak için en iyi yazılım

İnsanların atladığı bir nokta daha var. Kurtarmadan önce gizli dosyaları kontrol edin. Windows’ta “Gizli dosyaları göster” ve “Korunan işletim sistemi dosyalarını göster” seçeneklerini açın. Bazı kameralar ve telefonlar dizin yapısını bozuyor ve videolar hâlâ orada duruyor.

Kart çatlamışsa, algılanmıyorsa veya tekrar tekrar takmanızı istiyorsa, yazılım pek yardımcı olmaz. O noktada veri kurtarma laboratuvarı daha güvenli bir seçenektir. Pahalı, evet, ama aile görüntülerinin yerini doldurmak zordur.

Evet, mümkün ve hayır, silinen videolar her zaman anında tamamen kaybolmaz. Ama @mikeappsreviewer ve @nachtdromer’ın söylediklerine bir şey eklerdim: insanlar kurtarma yazılımlarına o kadar odaklanıyor ki videonun en başta kamera tarafından gerçekten düzgün şekilde sonlandırılıp sonlandırılmadığını kontrol etmeyi unutuyorlar. Kayıt yarıda kesildiyse, dosya orada olabilir ama bozuk olabilir; bu da basit silinmeden farklı bir sorundur.

Benim görüşüm:

• SD kartı kullanmayı bırakın, tabii ki
  • telefonunuzun veya kameranızın onu onarmasına izin vermeyin
  • kart hâlâ açılıyorsa önce DCIM, LOST.DIR, PRIVATE veya gizli AVCHD/MP4 dizinleri gibi garip klasörlere bakın
  • dosya türüne ve boyuta göre sıralayın, çünkü bazen klip adını kaybeder ama veriyi kaybetmez
  • videolar normal şekilde silindiyse, kameradan değil bilgisayardan kurtarma yazılımı kullanın

Genelde diğerleriyle aynı fikirdeyim, ancak kart sağlamsa ve silme işlemi yakın zamanda olduysa her durumda önce tam bir imaj alınmasının şart olduğuna biraz daha az ikna olmuş durumdayım. İdeal mi? Evet. Her seferinde zorunlu mu? Meh, her zaman değil. Yine de görüntüler gerçekten önemliyse akıllıca olur.

Gerçek kurtarma için Disk Drill, SD karttan video kurtarma konusunda sağlam bir seçimdir; özellikle de diğer araçların yarım bozuk geri getirebildiği daha büyük kamera dosyalarında. Disk Drill klipleri bulursa, onları aynı karta asla geri yazmayın; bilgisayarınıza veya harici bir sürücüye kurtarın. Sonra yalnızca ilk 5 saniyeyi değil, videonun tamamını test edin, çünkü bozuk dosyalar iyi görünüyormuş gibi yapmayı sever.

Bu tür bir durum hakkında daha temiz bir açıklama istiyorsanız şunu da okumaya değer:
bozulmuş bir SD kartta kaybolan video dosyalarıyla ilgili gerçek bir kurtarma vakası

Kart okunamıyorsa, sürekli yeniden bağlanıyorsa veya aşırı yavaşlıyorsa, kendiniz uğraşmayı bırakıp bir laboratuvara gidin. İşte “bir şey daha deneyeyim” noktasının genelde durumu daha kötü yaptığı çizgi budur.

@nachtdromer ve @andarilhonoturno ile küçük bir anlaşmazlığım var: önce imaj almak akıllıcadır, ancak kart tamamen kararlıysa bazen tek bir dikkatli salt okunur tarama yeterli olur. Daha büyük risk, insanların zaman kaybedip başka bir cihazın karta yazmasına izin vermesidir.

Neredeyse hiç değinmedikleri şu şeyi kontrol ederdim: bağlamadan önce SD kartın kilit anahtarının salt okunur olarak ayarlanıp ayarlanamayacağı. Ucuz bir önlem, ama faydalı.

Ayrıca, silinen videoları kurtarma ve bozuk videoları onarma farklı işlerdir. Dosya geri gelirse ama oynatılmazsa, kurtarma yazılımı kendi görevini yapmıştır. Sonrasında onarım araçlarına ihtiyaç duyabilirsiniz.

Disk Drill hakkında:

Artıları

• SD kartlarda silinmiş videoları bulmada iyi
  • exFAT kartları bazı temel araçlardan daha iyi işler
  • kullanışlı önizleme ve filtreleme
  • hafif uygulamaların çoğundan daha iyi kamera görüntüleriyle çalışır

Eksileri

• daha derin taramalar biraz zaman alabilir
  • önizleme, tüm klibin sağlam olduğunun garantisi değildir
  • daha büyük sonuçlar için ücretli kurtarma gerekir
  • verilerin üzerine yazıldıysa mucize yaratmaz

Bu tür bir durumda yine de Disk Drill’i üst sıralara koyardım, özellikle de Recuva yalnızca parçalar buluyorsa ya da işe yarar hiçbir şey bulamıyorsa.

Ve evet, kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin, sonra da kliplerin tamamını gerçekten izleyin. “Kurtarılan” videoların çoğu yarısında bozulur.