Windows 11 bilgisayarımda önemli dosyaları yanlışlıkla kalıcı olarak sildim ve Geri Dönüşüm Kutusu’nu zaten boşalttım. Bu belgeler ve fotoğraflar benim için gerçekten çok önemli ve onları güvenli bir şekilde kurtarmanın bir yolu olup olmadığını bilmem gerekiyor. Durumu daha da kötüleştirmeden önce en iyi Windows 11 dosya kurtarma seçenekleri hakkında tavsiyenizi takdir ederim.
Merhaba,
Bunun Windows 11'de başıma geldiğini gördüm ve evet, kalıcı olarak silindi demek her zaman tamamen yok oldu demek değildir. Bir dosya, genelde yerine başka bir şey yazılana kadar sürücüde kalır. Yani Geri Dönüşüm Kutusu'ndan kaybolduysa, hâlâ bir ihtimal var.
Kurtarma yazılımına geçmeden önce, önce sıkıcı şeyleri kontrol ettim. Bu bana birden fazla kez zaman kazandırdı.
- Geri Dönüşüm Kutusu. Kulağa bariz geliyor ama Shift+Delete kullandığıma yemin ettiğim hâlde dosyaların oraya düştüğünü gördüm.
- Masaüstü, Belgeler veya Resimler eşitleniyorsa OneDrive Geri Dönüşüm Kutusu.
- Dosya Geçmişi yedekleri.
- Dosyanın bulunduğu klasördeki Önceki Sürümler.
- Daha önce dosyayı kopyaladığınız eski bir yedek kaynağı, harici SSD, USB bellek, bulut hesabı veya başka bir PC.
Asıl önemli nokta şu. Mümkünse sürücüye yazmayı durdurun. Üzerine rastgele uygulamalar kurmayın. Büyük dosyalar indirmeyin. Eşyaları oraya buraya taşımayın. Her yazma işlemi şansınızı azaltır çünkü Windows aynı sektörleri yeniden kullanabilir. SSD'lerde TRIM bunu daha da kötüleştirir. TRIM silinen blokları temizlediğinde, kurtarma çok daha zor hâle gelir, bazen imkânsız olur.
Yedek veya geri dönüşüm kutusu kontrollerinden hiçbir sonuç çıkmazsa, o zaman kurtarma yazılımına geçerdim.
Ben Disk Drill ile başlardım. Yanlış klasörü sildikten sonra ikincil bir sürücüde kullandım ve denediğim diğer birçok araca göre içinden geçmesi daha kolaydı. Silinen dosyaları, biçimlendirilmiş birimleri tarar ve bazı durumlarda eski adları ve klasör yapısını korur; bu da sonradan yapılacak temizliği ciddi ölçüde azaltır.
Adımlar yeterince basit:
- Disk Drill'i dosyaların silindiği sürücüye değil, farklı bir sürücüye kurun.
- Programı açın ve etkilenen sürücüyü seçin.
- Search for Lost Data seçeneğine tıklayın ve taramanın bitmesini bekleyin.
- Listeyi daraltmak için arama ve filtreleri kullanın.
- Seçenek çıktığında dosyaları önizleyin.
- Dosyaları aynı sürücüye değil, başka bir sürücüye geri yükleyin.
Windows için ücretsiz sürüm, sınırsız şekilde tarama ve önizleme yapmanıza izin verir ve 100 MB kadar veri kurtarır. Küçük belgeler veya birkaç fotoğraf için bu, para harcamadan önce taramanın doğru şeyleri bulup bulmadığını test etmeye yeter.
Ücretsiz bir yol istiyorsanız, PhotoRec hâlâ iş görüyor. Onu bir keresinde bir SD kartta kullandım. Bir yığın dosyayı geri getirdi ama adlar gitmişti ve klasör yapısı mahvolmuştu. Yani evet, veriyi kurtarıyor ama ortaya çıkan karışıklığı düzenlemek zaman alıyor.
Bazı durumlarda bunu kendim yapmayı bırakır ve işi bir uzmana verirdim:
- Sürücü tıklıyor, sürtüyor veya garip bir ses çıkarıyorsa.
- Windows sürücüyü artık hiç görmüyorsa.
- Sürücü kendi kendine bağlantıyı kesip yeniden bağlanıyorsa.
- SSD veya HDD fiziksel olarak hasarlı görünüyorsa.
- Dosyalar, yapılacak tek bir yanlış hamleye değmeyecek kadar önemliyse.
- Kurtarma araçları sürücüyü tarayıp işe yarar hiçbir şey bulamıyorsa.
Donanım sorun çıkarmaya başladığında, kendi başına kurcalamaya devam etmek genelde işleri daha kötü yapar. İnsanların ölmekte olan bir diskte taramaları tekrar tekrar denediğini ve sonunda başlangıçtakinden daha az şey kurtarılabilir hâlde bıraktığını gördüm. O noktada bir kurtarma merkezi daha güvenli bir seçenektir.
Yani önce sahip olduğunuzu unuttuğunuz tüm yedek yollarını kontrol edin. Hiçbir şey çıkmazsa, sürücü kullanımını neredeyse sıfırda tutun ve hızlıca tarayın. Dosyalar silindikten sonra sürücü saatlerce yoğun kullanılmadıysa şansınız daha yüksektir.
Normal silme akışının dışında Windows’un ne tuttuğuyla başlayın. Windows Güvenliği’ni açın, ardından Koruma Geçmişi’ne gidin. Fidye yazılımı koruması ve Denetimli klasör erişimi bazen kaydetmeyi engeller veya dosyaları garip şekillerde taşır ve insanlar bunu silinme sanır. Ayrıca bir yönetici hesabından gizli C:$Recycle.Bin klasörünü de kontrol edin. Nadir olur ama dosyaların orada takılı kaldığını gördüm.
Bir noktada @mikeappsreviewer’dan biraz farklı düşünüyorum. Silinen dosyalar sistem SSD’nizdeyse ve Windows 11’i saatlerce kullanmaya devam ettiyseniz, SSD TRIM kurtarma olasılığını hızla düşürür. HDD’lerde olasılık daha uzun süre daha iyi kalır. Yani sürücü türünüz çok önemlidir.
Depolama Algısı açıksa, Windows geçici kopyaları ve eski geri yükleme verilerini de temizlemiş olabilir. Komut İstemi’nde yönetici olarak şu komutu kontrol edin:
vssadmin list shadows
Gölge kopyalar görürseniz, ShadowExplorer gibi araçlar, Önceki Sürümler hiçbir şey göstermese bile bazen dosyaların eski sürümlerini çıkarabilir.
Yerleşik kurtarma için Microsoft Store’dan Windows File Recovery’yi deneyin. Ücretsizdir, yalnızca komut satırıyla çalışır ve dosya türlerini veya klasör yolunu biliyorsanız en iyi sonucu verir. Örnek:
winfr C: D:\Recovery /regular /n \Users\YourName\Documents*.docx
Başka bir sürücüye geri yükleyin, C: sürücüsüne değil.
Önizlemeli daha kolay bir tarama istiyorsanız, Disk Drill hâlâ Windows 11’de daha temiz seçeneklerden biridir. Arayüzü daha iyidir, sıralama daha hızlıdır, daha az tahmin gerektirir. Zaman kaybetmemek için önce önizlemeyle test edin.
Ayrıca Windows 11’de silinen dosyaları kurtarmak için şu video rehberine de bakmaya değer:
Windows’ta silinen dosya kurtarma rehberini izleyin
Dosyalar vazgeçilmezse, 1 veya 2 taramadan sonra bir şeyler denemeyi bırakın. Tekrarlanan yazmalar ve yeniden taramalar, insanların kötü bir durumu daha da kötüleştirmesinin yoludur.
Dosyalar gerçekten önemliyse, aslında ne @mikeappsreviewer ne de @sognonotturno’nun yeterince güçlü vurgulamadığı bir şeyi eklerdim: mümkünse önce sürücünün birebir bayt düzeyinde bir imajını alın. Özellikle bu bir HDD ya da yaşlanan bir SSD ise. Böylece orijinali değil kopyayı tararsınız ve durumu daha kötü hale getirmemek için yalnızca tek bir şansınız olur.
Gözden kaçması kolay birkaç ek kontrol:
- Office uygulamaları bazen geçici klasörlerde AutoRecover kopyaları tutar
- Photoshop, bazı PDF düzenleyiciler ve fotoğraf uygulamaları kendi son kullanılan/geçici önbelleklerini saklar
- Dosyalar bir e-postaya veya sohbete eklenmişse Outlook, Gmail, Teams, WhatsApp masaüstü, Discord vb. içinde arayın
- Windows’ta dosya adının bir kısmıyla birlikte şunları arayın:
.tmp.asd.wbk~
Ayrıca, bu işleri yaparken rahat değilseniz “hemen tara” tavsiyesine biraz katılmıyorum. Panikle yapılan tıklamalar insanların verilerin üzerine yazmasına neden olur. Yavaşlayın, sürücü harfini doğrulayın, sonra başka bir diske kurtarma yapın.
Eğer topluluktan okunabilir Windows 11’de kalıcı olarak silinen dosyaları kurtarma ipuçları istiyorsanız, o başlığa da göz atmaya değer.
Gerçek yazılım için, önizlemeler dosyaların geri yüklemeden önce sağlam olduğunu doğrulamaya yardımcı olduğu için Disk Drill mantıklı. Bu, insanların düşündüğünden daha önemli. Önizleme bozuksa, dosya muhtemelen kullanılmaz haldedir. Sadece onu, kurtarma yapmaya çalıştığınız aynı sürücüye kurmayın. Biraz bariz ama insanlar yine de yapıyor.
Hiçbir şey görünmüyorsa ve bu sizin sistem SSD’nizse, dürüst olmak gerekirse, ihtimaller çok iyi değil. İmkansız değil, sadece… pek iç açıcı değil.