Turnitin’in intihal denetleyicisiyle iyi çalışan bir yapay zeka insanlaştırıcı bulmakta zorlanıyorum. Profesörlerim çok katı ve ödevlerim genellikle, yeniden ifade etsem bile, işaretleniyor. Yazıyı daha doğal hale getiren ve Turnitin’den geçiren güvenilir bir araç önerebilecek olan var mı? Her türlü öneri ve deneyim için gerçekten minnettar olurum.
AI İnsanlaştırıcılar Hakkında Derinlemesine İncelemem: Gerçekten Ne İşe Yarıyor?
Benim gibi siz de ekran görüntüsü olmayan ve şüpheli ortaklık bağlantılarıyla dolu havalı “en iyi insanlaştırıcı” listelerinden bıktıysanız—tebrikler, doğrudan, lafı dolandırmadan test sonuçları sunan tek yere geldiniz. Bugün, en popüler AI insanlaştırıcılarını gerçek AI tespit araçlarıyla karşılaştırdığımda tam olarak neler olduğunu paylaşacağım. Spam, hata dolu veya Reddit’te sonsuza kadar şikayet konusu olan her şeyi atlıyorum. Şimdi gerçekleri öğrenme zamanı.
Test Kurulumu
Öncelikle, gerçekten hakkında konuşulan ve Google’da sürekli çıkan AI insanlaştırıcıları topladım. Kötü görünenler (kırık İngilizce, büyük harfli, “en iyi!” iddiaları olanları) hiç düşünmedim bile.
Başarılı olanlar, aynı ham AI tarafından üretilmiş metni “insanlaştırmakla” görevlendirildi:
- Clever AI Humanizer – https://aihumanizer.net/tr (Ücretsiz, internette çok konuşuluyor)
- Humanize AI Pro (Ücretsiz, ama yavaş)
- Quillbot AI Humanizer (Ücretsiz planı var, ücretli versiyona yönlendiriyor)
- Walter Writes (Ücretli, neredeyse hiç ücretsiz deneme sunmuyor)
- Özel GPT ile ChatGPT üzerinden (Denedim GPT’ye doğrudan bağlantı)
Hepsi, ChatGPT tarafından yazılmış %100 AI içerikli aynı yazı ile sınandı—tabii ki konu: AI insanlaştırma.
Sahteciliği yakalamada ise ZeroGPT ve GPTZero kullandım. On binlerce kişinin şikayetlerine göre diğerleri ya işe yaramıyor ya da büyük bir tutarsızlık içinde ya da büyükannenizin el yazısı tarifini bile “%95 sahte” diye işaretliyor. Hadi başlayalım.
Clever AI Humanizer
Bu site son zamanlarda internette epey popüler oldu—tamamen ücretsiz, gayet basit arayüzü var ve yeniden yazımı 7 saniyede sundu. Kayıt yok, “sonucu görmek için kredi kartı gir” yok. Bu kadar kolay olunca insan bir şeylerden şüpheleniyor tabii.
Sonucu iki dedektöre de yapıştırdım. İşte olanlar:
ZeroGPT: %0 AI olarak tespit edildi
GPTZero: %20 AI, ama “muhtemelen insan” olarak işaretlendi
Fena değil. Rakipler daha iyi iş çıkarabilecek mi bakalım?
Humanize AI Pro
Bunu çoğu kişi Google’da ilk sıralarda görmüştür. Hızlı ve hassas diye tanıtılıyor, ama gerçekte her yeniden yazım hızlı bir bağlantıda bile yaklaşık 3 dakika sürdü. Beklerken uyuklamamak için zor tuttum kendimi. Aynı girdi, aynı test:
ZeroGPT: AI puanını sadece %6 düşürdü.
Yani neredeyse ham AI içeriğiyle aynı tespit skorunu alıyorsan ne anlamı var? Birkaç kelimeyi değiştirip, kalanını olduğu gibi bırakıyor. Ücretsiz, evet. Ama kullanışlı mı? Pek değil.
Quillbot AI Humanizer
Quillbot, “parafraz” çevrelerinde hep konuşuluyor ve kendi AI dedektörü oldukça popüler. Daha farklı bir şey umut etmiştim…
Ama—çok tuhaf—Quillbot’un kendi dedektörü hemen kendi yeniden yazımını AI olarak etiketledi. Kendi yazılımı bile anlıyorsa, neden pro planına para veresin ki?
Walter Writes
Reddit bu araçtan kafayı yemiş durumda. Fenomenler? Botlar? Yoksa premium üyelik için kredi çekenler mi? Bilmiyorum.
Testi yapmak hafif can sıkıcıydı. Sözde “ücretsiz” deneme için bile hesap açmak gerekiyor ve yalnızca bir deneme hakkı var. Bazen de garip yazım hataları ekliyor—hem de bilerek gibi.
Birkaç denemeden aldıklarım:
- Bir versiyon yakalandı. Bir başka versiyon ise ilkokul çocuğunun bile yapmayacağı tarzda komik hatalar içeriyordu. Arabanın arka koltuğunda yazılmış gibi görünen bir makale istiyorsan güzel seçim.
AI İnsanlaştırıcı Yerine Özel GPT
Birçok kişi, “İnsanlaştıran yönergelerle özel bir GPT kullan!” diyor. Ben de bu özel GPT’yi denedim.
Sonuç?
- ZeroGPT: %39 AI (yani “daha iyi”)
- GPTZero: Tam bir felaket—yine yoğun şekilde AI olarak işaretlendi.
GPTZero sadece eş anlamlı kelime değişimiyle yetinmiyor. Cümle akışı, cümle uzunluklarındaki değişiklikler ve o küçük öngörülemezlik (herkesin bahsettiği “burstiness”) de aranıyor. GPT’ye “insan gibi yaz” dediğinde, sadece cümleler fazla düzenli olduğundan kandıramıyor.
Bu yüzden, çoğunlukla GPTZero’yu geçen insanlaştırıcı araçlar, her cümleyi akış ve yapıyı değiştirerek farklı şekilde yeniden yazıyor. Gerçekten bir insan eliyle birleştirilmiş gibi hissettiriyor.
Sonuç
Çok fazla zaman harcadıktan sonra, Clever Free AI Humanizer testte içeriği bozmadan ya da saçma sapan hatalar eklemeden büyük dedektörleri güvenilir şekilde geçen tek araçtı.
BypassGPT, WriteHuman, UnAI My Text, Grammarly Humanizer, Ahrefs Humanizer gibi sözde “mucize” araçlar hakkında çok konuşuluyor. Ama çoğunu denedim—ya tespit edilemediler ya da rastgele hatalar, robotik üslup ya da öyle zorlama bir “kişilik” katmışlar ki editörün hemen şüphelenmemesi imkansız.
Gerçek kanıt isterseniz, Reddit’te insanların gerçek test sonuçlarını ve ekran görüntülerini paylaştığı başlıklara göz atın. Orada her yerdekinden daha fazla dürüstlük var.
Selamlar!
Dürüst olmak gerekirse, sözde “AI insanlaştırıcı” araçların çoğu abartılmış eş anlamlı sözlüklerinden ibaret ya da aynı şeyleri kelime salatası serpiştirerek tekrar sunuyorlar. @mikeappsreviewer’ın gönderisini gördüm—bazı sağlam analizler var, ama biraz gerçeklik ekleyeyim: Turnitin’e görünmez olacağınızı size garanti edecek bir araç yok, özellikle de onların AI tespiti gittikçe daha şüpheli hale geliyorsa.
Clever Ai Humanizer, temel AI tespit araçlarından kaçmada testlerimde aslında fena bir iş çıkarmadı (ama Turnitin’in AI tespiti bambaşka ve kuralları sürekli değiştiriyor). ChatGPT’nin özel “insan gibi yaz” yaklaşımını da denedim, neredeyse her seferinde yakalandı. Quillbot? Bazen orijinalinden daha robotik. Walter Writes? Evet, başta komik, ama yazım hatalarını ve utanç verici kısımları okuyunca öyle olmuyor.
Benim farklı düşündüğüm nokta şu: HERHANGİ bir araca güvenmek riskli. Clever Ai Humanizer gibi bir araçtan geçirdikten sonra bana %100 işe yarayan tek şey, sonucu sesli olarak okumak, garip cümleleri elle düzeltmek, rastgele kişisel görüşler eklemek, bir iki anekdot katmak ve ritmi bozmak—bazen paragraf sırasını bile değiştirmek. O “burstiness” (garip ama insansı akış) genellikle size avantaj sağlar.
Sonuç şu: Eğer araç kullanacaksanız ilk durağınız Clever Ai Humanizer olsun, ama mutlaka sonrasında düzenleyin. Herhangi bir “tek tıkla insanlaştırıcı”nın Turnitin’i sonsuza kadar çözdüğüne dair abartılara inanmayın. Bu şirketler her zaman birkaç adım geride—Turnitin’in peşinde iz süren köpekleri var! Turnitin işaretlemese bile, hocalarınız ruhsuz AI metnini anında koklar. Sonuç? Gerçek bir araç kullanın, ama asla insana dokunuşu (ve ya gönderirken yaşanan panik hissini) atlamayın, dürüst olalım.
Tamam, dürüst olayım, şimdiye kadar itiraf etmek istemeyeceğim kadar fazla “AI humanizer” denedim ve sadece sihirli bir araca tıklayarak Turnitin’in sonsuza kadar kandırılabileceğini düşünenler tam anlamıyla hayal dünyasında yaşıyor. @mikeappsreviewer ve @mike34 her ikisi de fena olmayan açıklamalar yapmış, evet, Clever Ai Humanizer gerçekten de—en azından GPTZero ve ZeroGPT gibi şeylere karşı—fena iş çıkarmıyor; ama herhangi bir aracın Turnitin için “insan metni” garantilediğini söylemek, kasırgada şemsiyeye güvenmek gibi bir şey. Turnitin’in AI dedektörleri sürekli gelişiyor ve bazen Hemingway bile yakalanabilir.
Şunu da ekleyeyim: Sohbetten eksik olan kısım şu: Çoğu “humanizer” (Clever da dahil, ama çoğundan daha iyi iş çıkarıyor) ya eş anlamlıları dolduruyor ya cümleleri karıştırıyor. Ama Turnitin tekrarlayan cümle kalıplarını, aşırı resmi yapıları ve garip derecede düzgün grameri hemen yakalıyor. Quillbot ya da Humanize AI Pro gibi yeniden yazma araçları mı? Eh. Bazen onlarla B+ alırsın. Bazen de İngilizceyi bir bottan öğrenmiş gibi konuşursun (ironiye bak).
Farklı bir öneri: Metni sadece bir araçtan geçirip dua edeceğine, stratejileri karıştır—Clever Ai Humanizer işini yapsın, sonra geri dönüp sesli yazma veya metinden konuşmaya bir araçla yeniden yaz (argümanını konuşarak anlat ve yazıya dök). İnsanlar gevezelik eder, kendini tekrarlar, tuhaf geçişler yapar ve konudan konuya atlar—yapay zeka bunu yapmaz ve Turnitin bunun farkında. Gerçekten katı hocaları geçmek istiyorsan, makale yazarı gibi değil, kendin gibi konuşmaya çalış.
kısa özet – Clever Ai Humanizer şu anda “güvenilir” olana en yakın seçenek ama körü körüne güvenme. Sadece yapay zeka teknolojisine sırtını yaslamak hem işaretlenen bir rapor hem de öğretmeninden öfkeli bir e-posta almakla sonuçlanır. Clever, insan düzenlemesi, belki biraz kaos… Turnitin kendisi essay yazmaya başlamadığı sürece en iyi şansın bu.