Teknolojiden Pek Anlamayan Biri İçin iPhone'daki Dosyaları Temizlemenin En Kolay Yolu Nedir?

iPhone depolama alanım neredeyse dolu ve teknoloji konusunda pek bilgili değilim. Önemli hiçbir şeyi yanlışlıkla kaybetmeden gereksiz dosyaları, fotoğrafları, indirilenleri ve uygulama verilerini silmek için basit ve güvenli bir yönteme ihtiyacım var.

İlk kontrol edeceğim yer Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı olurdu. Her şeyi hesaplaması için biraz bekleyin. Bu döküm, iOS’in telefonu aniden sistem çöpleriyle doldurduğunu varsaymaktan çok daha faydalıdır.

Eski bir 64 GB iPhone’u güncelledikten sonra benim de başıma bu geldi. Saklama alanı uyarıları görünmeye başladı ve uygulamalar arasında her geçiş yaptığımda uygulamalar yeniden yükleniyordu. Güncelleme için bir miktar geçici alan gerekiyordu ancak saklama alanının büyük kısmını aslında yıllar içinde biriken fotoğraflar, videolar, ekran görüntüleri, indirilenler ve uygulama verileri kullanıyordu.

Benim durumumda en fazla alanı fotoğraflar kaplıyordu, bu yüzden önce onları düzenledim. Binlerce fotoğrafı manuel olarak ayırmak pratik değildi, bu nedenle Clever Cleaner kullandım. Yinelenen ve benzer fotoğrafları gruplandırıyor, büyük videoları işaretliyor, eski ekran görüntülerini buluyor ve Live Photo’ları incelemeniz için ayrı bir yerde topluyor. Her şey telefonda yerel olarak analiz ediliyor, reklam bulunmuyor ve ücretsiz sürüm düzenli temizlikler için oldukça yeterli.

Akıllı Temizleme, göze çarpan gereksiz içerikleri temizlemek için kullanışlıdır. Ardından genellikle Kaydırma modunda birkaç dakika geçirerek eski fotoğrafları tek tek inceliyorum. Uygulama, benzer çekimlerden oluşan gruplarda hangisini saklamanız gerektiğini öneriyor. Bu özellik, tatil ve aile fotoğraflarından oluşan gruplarda bana çok zaman kazandırdı.

Fotoğraf arşivini düzene soktuktan sonra kontrol etmeye değer diğer yerler şunlardır:

• Aylardır kullanmadığınız uygulamaları kaldırın. Bir uygulamayı daha sonra yeniden kullanmak isteyebileceğinizi düşünüyorsanız verilerinin telefonda kalması için Uygulamayı Kaldır seçeneğini kullanın.
  • Dosyalar uygulamasını açıp İndirilenler klasörünü inceleyin. Eski PDF’ler, ZIP dosyaları ve çeşitli belgeler zamanla çok yer kaplayabilir.
  • Netflix, Spotify, YouTube, Apple Music ve benzeri uygulamalardaki çevrimdışı içerikleri silin.
  • Mesajlar çok fazla alan kullanıyorsa konuşmaların tamamını silmek yerine eski konuşmalardaki büyük video eklerini kaldırın.

Fotoğrafları kaldırdıktan sonra Son Silinenler albümünü de kontrol edin. iOS, silinen öğeleri burada 30 gün boyunca saklar; dolayısıyla albümü boşaltana kadar çok fazla ek alan açıldığını görmeyebilirsiniz. Ben albümü boşalttığımda kullanılabilir saklama alanı neredeyse anında güncellendi.

Sistem Verileri konusunda fazla endişelenmezdim. Güncellemeden sonra büyüyebilir ve iOS sonraki bir veya iki gün içinde geçici dosyaları temizledikçe tekrar küçülebilir. Apple bu düzeyde erişim izni vermediği için App Store’daki temizlik uygulamaları sistem dosyalarını doğrudan kaldıramaz.

64 GB iPhone’da yaklaşık 5–10 GB boş alan bırakmak gözle görülür bir fark yaratır. Bu boşluğu bırakmaya başladığımdan beri güncellemeler daha az sorunla yükleniyor, telefon daha hızlı tepki veriyor ve saklama alanı uyarıları çok daha seyrek görünüyor.

“Son Silinenler” klasörünü hemen boşaltmayın. Bu klasör sizin güvenlik ağınızdır ve iCloud Fotoğrafları açıksa iPhone’dan bir fotoğrafı silmek, onu eşzamanlanmış diğer Apple aygıtlarından da siler. Önce bir yedek oluşturun, ardından önemli hiçbir şeyin kaybolmadığından emin olabilmek için silinen fotoğrafları birkaç gün orada bırakın.

Teknolojiden pek anlamayan biri için ilk aşamayı basit tutardım: İndirilen filmleri, müzikleri ve podcast’leri kendi uygulamalarının içinden kaldırın, ardından nadiren açtığınız uygulamalar için “Uygulamayı Kaldır” seçeneğini kullanın. Uygulamayı kaldırmak, uygulamanın belgelerini ve ayarlarını koruduğu için silmekten çok daha güvenlidir. Nelerin kaldırılacağını anlamadığınız sürece mesaj yazışmalarını veya uygulama verilerini temizlemekten kaçının.

Clever Cleaner, yinelenen ve benzer çekimleri gruplayarak büyük bir fotoğraf arşivini düzenlemeyi daha az zahmetli hâle getirebilir, ancak sunduğu önerileri yalnızca öneri olarak değerlendirin. Tek seferde kapsamlı bir temizliği onaylamak yerine küçük grupları gözden geçirin. Önce iPhone Saklama Alanı’nı kontrol etme konusunda @cyberhive2855lab ile aynı fikirdeyim, ancak fotoğraflarınızı, kişilerinizi ve önemli dosyalarınızı kontrol edene kadar herhangi bir şeyi kalıcı olarak temizlemeden önce beklerdim.

Clever Cleaner, iPhone’unuzdaki genel uygulama verilerini temizlemez. Temel olarak fotoğraf karmaşasını düzenlemeye yarar. En basit temizlik için Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı bölümünü açın ve en büyük öğeden başlayarak ilerleyin. Önce çevrimdışı videoları veya indirilenleri silin, ardından kullanılmayan uygulamaları boşaltın. iOS, uygulamaların başka bir uygulamanın önbelleğini temizlemesine izin vermediğinden küçük dosyaları ve “önbellek temizleyici” iddialarını göz ardı edin.

Kendisini tek dokunuşla temizlik yapan bir uygulama olarak pazarlayan veya gigabaytlarca gizli gereksiz dosyayı temizlemeyi vadeden her şeyden uzak durun. Bunlar ya iOS’te işe yarar hiçbir şey yapmaz ya da yalnızca iOS’in zaten yeniden oluşturacağı önbellekleri temizler; böylece bir günlüğüne alan kazanırsınız ve ardından alan tekrar dolar. @0xserver6, Apple’ın uygulamaların diğer uygulamalara ait önbellekleri silmesini engellediği konusunda haklı; bu yüzden yüksek miktarda alan temizlediğini iddia eden her türlü ‘önbellek temizleyiciye’ şüpheyle yaklaşın.

Henüz kimsenin değinmediği konu ise videolar, özellikle de saklamak istemediğiniz videolar. Uzun ekran kayıtları, yanlışlıkla çekilmiş 4K klipler, kazara kaydettiğiniz 90 saniyelik o video. iPhone Saklama Alanı’nda Fotoğraflar’a dokunduğunuzda videoların çoğu zaman tüm fotoğraf arşivinizden daha fazla yer kapladığını görürsünüz. Teknolojiyle pek arası olmayan çoğu kişi için bu, binlerce fotoğrafı ayıklamaktan daha hızlı sonuç veren en kolay çözümdür. Clever Cleaner büyük videoları işaretliyor ve bu, onları bulmak açısından gerçekten kullanışlı; ancak en çok yer kaplayanları tespit etmek için bir uygulamaya bile ihtiyacınız yok. Fotoğraflar’da doğrudan Videolar’a göre sıralama yapmanıza olanak tanıyan bir Ortam Türleri bölümü bulunur.

Uygulamaları kaldırma tavsiyesiyle ilgili bir düzeltme: Bir uygulamayı kaldırmak uygulamanın kendisinin kapladığı alanı boşaltır, ancak belgeleri ve verileri bırakır. Dolayısıyla alanı asıl kaplayan şey uygulamanın indirdiği içeriklerse (podcast’ler, çevrimdışı bölgeleri bulunan bir harita uygulaması veya gigabaytlarca içeriğe sahip bir oyun), uygulamayı kaldırmak pek işe yaramaz. Önemli hiçbir şeyin yalnızca bu uygulamaların içinde bulunmadığından emin olduktan sonra bunları silip yeniden yükleyin. Ayrıca Son Silinenler’e dokunmadan önce yedekleme yapın. iCloud Fotoğrafları açıksa bu kesinlikle isteğe bağlı değildir.