Bunu bir kez yaşadım ve ilk adım sıkıcı ama önemli. Diske dokunmayı bırakın. Üzerine bir şey kaydetmeyin. Üzerine kurtarma uygulamaları kurmayın. Klasörleri durmadan Açıp bir kez daha kontrol edeyim diye açmayın. Eğer bu önyükleme diskinizse, makineyi kapatın ve mümkünse diski başka bir PC'ye ikincil sürücü olarak bağlayın.
Sonra ne yapacağınız neyin bozulduğuna bağlı. Bozulmuş bir dosya sistemi ile donanımı ölmekte olan bir sürücü arasında büyük fark vardır.
Önce bir S.M.A.R.T. kontrolü çalıştırın. Windows'ta CrystalDiskInfo iş görür. Mac'te DriveDx yeterlidir. Aradığınız şeyler bozuk sektörler, yeniden ayrılan sektörler, okuma hataları ve benzeri durumlardır.
Şunları gördüğümde hemen geri çekilmeme neden olan işaretler bunlardı:
- Tekrarlayan tıklama veya tik sesi
- Dönüşe geçerken veya okuma sırasında sürtünme ya da kazıma sesi
- Siz kullanırken sürücünün sistemden kaybolması
- Sürücüyü açtığınızda tüm PC'nin kilitlenmesi
- Dönüyor ama sistem onu hiç algılamıyor
Bunlardan herhangi birini görüyorsanız, tarama üstüne tarama yaparak zorlamayın. Yıllar önce eski bir HDD'de bunu yaptım ve durum saat geçtikçe kötüleşti. O noktada bir laboratuvar çok daha mantıklı gelmeye başlar. DriveSavers ve Ontrack, insanların durmadan anmasının bir nedeni olan isimlerdir.
Eğer sürücü korkunç sesler çıkarmıyorsa, önce kolay yerlere bakın. Kulağa saçma geldiğini biliyorum ama kayıp dosyaları birden fazla kez Çöp Kutusu'nda buldum. Sonra yedekleri kontrol edin:
- Windows Dosya Geçmişi
- Windows Önceki Sürümler
- Mac Time Machine
- OneDrive, Google Drive, Dropbox ve iCloud içindeki bulut çöp klasörleri
- Hem gönderilmiş hem alınmış e-posta ekleri
Windows'ta klasöre sağ tıklayın ve Önceki sürümleri geri yükle seçeneğine bakın. Her şeyi doğru ayarlamayı unuttuğum sistemlerde bile bazen gölge kopyalar orada oluyordu. Garip ama kullanışlı.
Bunların hiçbiri sonuç vermezse, kurtarma yazılımına geçin. Disk Drill ile fena olmayan sonuçlar aldım. Silinmiş dosyalar, bozuk bölümler, biçimlendirilmiş diskler ve RAW birimler için oldukça iyidir. Dosya önizlemesi yardımcı olur, çünkü dosya zaten mahvolmuşsa sadece dosya adını görmek hiçbir şey ifade etmez.
Burada sıra önemlidir:
- Kurtarma uygulamasını başka bir sürücüye kurun.
- Mümkünse sorunlu HDD'yi ikincil disk olarak bağlayın.
- Önce hızlı tarama çalıştırın.
- Hızlı tarama dosyalarınızı bulamazsa derin taramayı kullanın.
- Kurtarmadan önce dosyaları önizleyin.
- Kurtarılan verileri farklı bir diske kaydedin, asla aynı HDD'ye geri yazmayın.
- İşin bittiğini söylemeden önce kurtarılan dosyalardan bir örnek açın ve kontrol edin.
Eğer sürücü bozuk sektörler gösteriyorsa, önce onu sektör sektör imajlardım, sonra imaj üzerinden çalışırdım. Bu, kararsız bir sürücü işlemin ortasında daha da kötüleştiğinde beni bir kez kurtardı. Orijinal sürücü bozulmaya devam ediyorsa, kurtarma için elinize daha temiz bir tek şans geçer.
Eğer sert şekilde tıklıyorsa, dönmeye başlamıyorsa ya da yazılım sürücüyü görüyor ama işe yarar hiçbir şey bulamıyorsa, ben orada durur ve profesyonel servise gönderirdim. Laboratuvarlar pahalıdır; ne kadar kötü olduğuna bağlı olarak genelde 300 ila 1500 dolar veya daha fazlasına mal olur. Yine de dosyalar önemliyse, bu fiyat o kadar da çılgın görünmemeye başlar.
En iyi senaryoda bu mantıksal bir sorundur ve verileri yazılımla geri alırsınız. S.M.A.R.T. ile başlayın, sonra kolay kurtarma kontrollerine geçin, ardından tarama yapın. Acele etmeyin. O kısım insanların düşündüğünden daha önemlidir.

Bence @vrijheidsvogel, @cazadordeestrellas ve @mikeappsreviewer’ın sadece hafifçe değindiği bir nokta güç kararlılığı. Donmadan sonra, sınırda çalışan bir PSU hattı veya dizüstü bilgisayarın hatalı USB güç aktarımı, gayet okunabilir bir sürücünün ortadan kaybolmasına neden olabilir. Bu yüzden plaka hasarı varsaymadan önce, sürücüyü harici güç alan bir dock üzerinde veya gücünün sağlam olduğu bilinen bir masaüstü SATA bağlantısında test edin. Bunu birden fazla tanılama çalıştırmaktan daha üst sıraya koyardım.
Ayrıca, eğer bu bir HDD ise ve dönmeye başlıyor ama tüm sistemi kilitliyorsa, onu Windows yerine bir Linux live USB üzerinden okumayı deneyin. Bazen Windows Explorer hasarlı bir dosya sisteminde takılır ve sürekli meta veriye yüklenir; buna karşılık Linux, en azından salt okunur bağlama yapmanıza veya sorunun bölüm düzeyinde mi yoksa donanım düzeyinde mi olduğunu belirlemenize izin verir.
Yaygın tavsiyeyle ilgili küçük bir anlaşmazlığım var: Sürücü kapasitesi BIOS’ta yanlış görünüyorsa, örneğin 0 MB ya da saçma bir boyut gibi, yazılımla çok fazla zaman harcamazdım. Bu genellikle firmware veya PCB sorunlarına işaret eder ve kendin yap kurtarma çok hızlı şekilde çirkinleşir.
Eğer sürücü üzerinde çalışacak kadar uzun süre yeniden okunabilir hale gelirse, düzgün bir klasör ağacıyla tam kurtarmayı değil, önce yeri doldurulamaz şeyleri önceliklendirin. Belgeleri, fotoğrafları, proje dosyalarını, parolaları/dışa aktarılmış tarayıcı verilerini alın, sonra geri kalanını düşünün.
Disk Drill, klonlama sonrası tarama ve ön değerlendirme için uygundur.
Artıları:
- kurtarılabilir dosyaların kolay önizlemesi
- dosya sistemi mahvolduğunda dosya türüne göre sıralama için iyi
- yeni başlayanlar için uygun arayüz
Eksileri:
- fiziksel olarak kararsız bir sürücü için ilk tercihim değil
- derin taramalar büyük disklerde sonsuza kadar sürebilir
- kurtarma adları/klasör yapısı her zaman kusursuz şekilde korunmaz
Benim yaklaşımım şu olurdu: gücü kararlı hale getirin, mevcut kurulumun dışında test edin, onarım araçlarından kaçının, önce en yüksek değerdeki dosyaları kurtarın ve donanım düzeyinde algılama tuhafsa, kurtarılabilir bir sürücüyü sadece laboratuvarda müdahale edilebilir bir vakaya dönüştürmeden önce durun.