RAW bölümünü biçimlendirmeden önce verileri kurtarmalı mıyım?

Sürücüm yeniden başlattıktan sonra aniden RAW bölüme dönüştü ve şimdi Windows, kullanabilmem için önce onu biçimlendirmem gerektiğini söylüyor. Üzerinde önemli dosyalar var, bu yüzden önce biçimlendirmenin veri kurtarmayı zorlaştırabileceğinden endişeleniyorum. Durumu daha da kötüleştirmeden RAW bir sürücüden verileri güvenli şekilde kurtarmak için önce ne yapmalıyım?

RAW bölümlerle birkaç kez uğraştım ve iki seferde de önce biçimlendirme yapmadım. Ben olsam biçimlendirmeyi en sona bırakırdım. Bunu yaptığınız anda, sonraki adımları gereksiz yere zorlaştırmış olursunuz.

Bende genelde olan şey basitti. Windows dosya sistemini anlamayı bıraktı, bölümü RAW olarak etiketledi, sonra da sürücü boş ve işe yaramazmış gibi biçimlendirme istemini çıkardı. Öyle değildi. Dosyalar hâlâ oradaydı ama dosya sistemi bilgisi o kadar kötü hasar görmüştü ki Dosya Gezgini pes etti.

Sorununuz dosya sistemi bozulmasından kaynaklandıysa, sıralamayı sıkı tutardım:

1. RAW bölüme hiçbir şey yapmayın.
  2. Önce önemli verileri alın.
  3. Bölümü onarmanın harcanacak zamana değip değmeyeceğine bakın.
  4. Dosyalarınız başka bir yerde güvendeyse ancak ondan sonra biçimlendirin.

Kurtarma için ben Disk Drill ile başlardım. Onu kullanmamın nedeni tek bir yönteme bağlı olmamasıydı. Dosya sistemi kayıtlarının yeterince okunabilir olduğu durumlarda, dosyaları adları ve klasör yolları bozulmadan geri getiriyor. Yapı fazla bozulmuşsa, dosya imzası taramasına geçiyor ve bilinen dosya türlerini doğrudan diskte arıyor. Bu önemli, çünkü Windows'ta bir RAW bölüm her zaman verilerin gittiği anlamına gelmez. Bazen sadece Windows'un dizini kaybettiği anlamına gelir, daha fazlası değil.

Adımlar oldukça basit:

1. Disk Drill'i hasarlı olan sürücüye değil, farklı bir sürücüye kurun.
  2. RAW diski veya RAW bölümü seçin.
  3. Search for Lost Data düğmesine tıklayın. Harici bir sürücüde, tarama modu sorarsa Universal Scan kullanın. Advanced Camera Recovery seçeneğini SD kartlar veya kamera ve dron depolamaları için saklardım.
  4. Taramanın bitmesini bekleyin. Yarım kesmeyin.
  5. Kurtarmadan önce dosyaları önizleyin, böylece açıldıklarını bilirsiniz.
  6. Kurtarılan verileri başka bir diske kaydedin.

Ücretsiz bir yol istiyorsanız, TestDisk ve PhotoRec de kullandım. Amaç bölüm veya dosya sistemi bilgisini onarmaksa TestDisk denemeye değer. PhotoRec bozuk dosya sistemini yok sayar ve dosyaları türlerine göre çıkarır. İşe yarar ama daha pürüzlüdür. Orijinal adları, klasör düzenini ve bazen de sabrınızı kaybedersiniz. PhotoRec ile büyük bir kurtarmayı düzenlemek tam bir karmaşa olur, özellikle yıllarca birikmiş karışık dosyalarınız varsa.

Kurtarma tamamlanıp kontrol edildikten sonra onarıma bakardım. TestDisk bölümü temiz şekilde yeniden oluşturursa harika, biçimlendirme gerekmez. Olmazsa, Disk Yönetimi'ni açar, yeni bir bölüm oluşturur, hızlı biçimlendirme yapar, sonra kurtarılan dosyaları geri kopyalardım.

Zor yoldan öğrendiğim bir şey var: Sürücü taramalar sırasında tıklamaya başlarsa, bağlantısı koparsa veya kaybolursa durun. O noktada bu, dosya sistemi hasarından çok donanım arızası gibi hissettirdi. Ölmekte olan bir sürücüde rastgele onarım araçlarını tekrar tekrar çalıştırmak, kötü bir durumu daha da kötüye çevirmenin yoludur. Dosyalar önemliyse ben orada bırakır ve bir kurtarma merkezine verirdim.

Önce kurtarma işlemini yapın. RAW bölümü henüz biçimlendirmeyin.

Biçimlendirme, sürücüye yeni dosya sistemi verileri yazar. Hızlı biçimlendirme tam biçimlendirmeye göre daha az zarar verir, ancak yine de önemli meta verilerin üzerine yazar. Dosyalarınız önemliyse, ilk hedefiniz hâlâ orada olanı korumak olmalıdır. Sağlıklı ama bozulmuş bir birimde, ek yazmalardan sonra kurtarma başarısı genellikle düşer. Bu yüzden mümkünse yazmayı sıfırda tutun.

Ana noktada @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, biçimlendirme için bekleyin. Biraz farklı düşündüğüm nokta onarım zamanlaması. Kurtarmadan önce RAW bir sürücüde CHKDSK denemezdim. Zaten CHKDSK çoğu zaman RAW birimleri reddeder ve çalıştığında da hasarlı yapılarda bazen karmaşık bir durumu daha da kötüleştirir.

Benim sıralamam şöyle olurdu:

1. CrystalDiskInfo veya smartctl ile SMART sağlığını kontrol edin.
  2. Sağlık durumu kötü görünüyorsa, önce ddrescue gibi bir araçla sürücünün klonunu alın.
  3. Disk kararlıysa klondan veya orijinalden dosyaları kurtarın.
  4. Kurtarılan dosyaların açıldığını doğrulayın.
  5. Ancak ondan sonra yeniden bölümleyin ve biçimlendirin.

Daha kolay bir GUI seçeneği istiyorsanız, Disk Drill RAW bölüm kurtarma yazılımı için sağlam bir seçimdir. Windows dosya sistemini kaybettiğinde ama dosya verileri hâlâ duruyorsa genelde iyi sonuç verir. Sürücü çıkarılabilirse, önce başka bir PC’de ve başka bir USB kablosuyla test edin. Arızalı kutuların sahte bir RAW sorunu oluşturduğunu gördüm.

Ayrıca bu bir SSD ise, şimdi kullanmayı bırakın. TRIM ile ek yazmalar birlikte, silinmiş veya sahipsiz kalmış veriler için kötü haberdir.

Araçları karşılaştıranlar için, dosyaları hızlıca geri getirmek için en iyi RAW bölüm ve SD kart kurtarma yazılımları hakkındaki bu sayfa da ilgilidir.

Kısa sürüm, önce kurtarın, en son biçimlendirin. Tersi değil.

Hayır, önce biçimlendirmeyin. Bu açılır pencere aslında Windows’un “Bunu okuyamıyorum” demesidir, “dosyalarınız gitti” demesi değil. Büyük fark.

Genelde @mikeappsreviewer ve @sternenwanderer ile aynı fikirdeyim, ama insanların çok sık atladığı bir şeyi eklerim: kurtarma moduna geçmeden önce bölüm sorununun sahte olup olmadığını kontrol edin. Bu harici bir sürücüyse farklı bir USB bağlantı noktası, kablo, kutu ve başka bir bilgisayar deneyin. Sırf adaptör saçmaladığı için sürücülerin RAW olarak göründüğünü gördüm. Kulağa saçma geliyor ama zaman kazandırıyor.

Ayrıca, sürücü garip sesler çıkarıyorsa, Explorer’ı donduruyorsa veya bağlantısı kesiliyorsa, onu kurcalamayı bırakın. Bu noktada ilk hamle kurtarma yazılımı değil, sürücüyü korumaktır.

Kararlı kalıyorsa, biçimlendirmeden önce verileri kurtarmak daha güvenli yoldur. Biçimlendirme, hâlâ ihtiyaç duyabileceğiniz dosya sistemi meta verilerinin üzerine yazabilir. Hızlı biçimlendirme bile zararsız değildir. Yani evet, önce kurtarın, sonra onarın, en son biçimlendirin.

Her zamanki tavsiyeyle biraz ayrıldığım bir nokta var: Verileri dışarı kopyalamadan önce RAW bölümü düzeltmeye çok fazla zaman harcamazdım. İnsanlar onarım araçlarına kapılıyor ve sonunda işleri daha da kötüleştiriyor. Dosyalar önemliyse, 1 numaralı öncelik kahramanlık değil, veriyi çıkarmaktır.

Disk Drill burada makul bir seçim çünkü RAW bölümleri oldukça iyi ele alıyor ve bir önizleme sunuyor; bu da kurtarılan şeylerin gerçekten kullanılabilir olup olmadığını, yoksa sadece boş umut yüklenmiş dosya adlarından mı ibaret olduğunu kontrol etmek için çok faydalı. Kurtarılan her şeyi başka bir sürücüye kaydedin, tabii ki. Aynı diske geri yazmak, insanların kurtarılabilir durumunu eyvah durumuna çevirmesinin yoludur.

Biraz daha okumak isterseniz, işleri daha da kötüleştirmeden bir RAW sürücüden nasıl veri alınacağı hakkındaki bu başlıkta da topluluktan bazı faydalı yorumlar var.

Kısa versiyon: önce kurtarın, sonra biçimlendirin ve Windows kafası karıştı diye sizi “Diski biçimlendir”e tıklamaya zorlamasına izin vermeyin.

Önce kurtarın. Sonra biçimlendirin.

Temel noktada @sternenwanderer, @byteguru ve @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, ancak bir nüansı biraz daha güçlü vurgulardım: sürücü dahiliyse ve yeniden başlatmadan hemen sonra aniden RAW olduysa, ağır bir işlem yapmadan önce sistem günlüklerini ve BIOS/UEFI algılamasını da kontrol ederdim. Bazen bölüm sağlamdır ve yalan söyleyen şey denetleyici, kablolama veya USB köprüsüdür.

Yapmayacağım şey ise, sırf yardımcı olur mu diye görmek için Windows’un biçimlendirme istemine tıklamak olurdu. Bu, kurtarmaya yardımcı olmaz.

Yaygın tavsiyeye küçük bir itirazım var: veriler zaten başka bir yere kopyalanmadıysa, güvenli gibi görünenler dahil hiçbir onarım girişimine acele etmezdim. Birçok onarım aracı, işe yaramadıkları ana kadar harikadır.

Konu açılmışken Disk Drill hakkında:

Artıları

• RAW birimlerde dosya bulma konusunda iyi
  • Önizleme özelliği gerçekten kullanışlı
  • TestDisk/PhotoRec’e göre kullanımı daha kolay
  • Meta veriler hâlâ okunabiliyorsa klasör yapısıyla birlikte kurtarabiliyor

Eksileri

• En ucuz seçenek değil
  • Derin taramalar uzun sürebilir
  • İmza tabanlı kurtarma yine de özgün adları kaybedebilir
  • En iyi sonuçlar yine de sürücünün sağlığına bağlıdır

Yani evet, özellikle teknik olmayan bir kullanıcı için en az zahmetli grafik arayüz yolunu istiyorsanız Disk Drill mantıklı bir seçenektir. Sadece onu başka bir yere kurun ve kurtarmayı farklı bir sürücüye yapın.

İnsanların atladığı bir pratik nokta daha: kurtarılan dosyalar yerine konamaz durumdaysa, sadece bir fotoğraf ve bir PDF değil, epeyce dosyayı örnekleyerek kontrol edin. Daha büyük videoları, arşivleri, proje dosyalarını, elektronik tabloları açın. RAW kurtarmaları, dosyanın ortasında bozulma çıkana kadar başarılı görünebilir.

Sürücü kaybolmaya başlarsa, aşırı yavaşlarsa veya okuma hataları verirse durun ve önce klonlayın. Bu, durumu dosya sistemi sorunu olmaktan çıkarıp arızalanan donanım sorunu hâline getirir.