Odzyskać usunięte filmy z karty SD bez kopii zapasowej, czy to możliwe?

Przypadkowo usunąłem ważne filmy z karty SD i zdałem sobie sprawę, że nigdy nie zrobiłem kopii zapasowej. Na karcie były rodzinne nagrania, które naprawdę muszę odzyskać, i obawiam się, że dalsze używanie jej może pogorszyć sytuację. Jakie są najlepsze sposoby na odzyskanie usuniętych filmów z karty SD bez kopii zapasowej i czy istnieje dobre narzędzie do odzyskiwania danych, które faktycznie działa?

Przechodziłem przez to kiedyś z kartą aparatu i pierwsza rzecz, którą chciałem wiedzieć, była prosta. Czy klip przepadł na dobre, czy nadal zostało coś, co da się odzyskać.

Przez większość czasu nadal da się coś uratować.

Kiedy film zostaje usunięty, dane pliku często jeszcze przez jakiś czas pozostają na karcie. To, co znika najpierw, to wpis wskazujący systemowi, gdzie się znajduje. Sam materiał często leży tam, dopóki nowe dane go nie nadpiszą. Dlatego kilka następnych minut ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje.

Przestań używać karty

W chwili, gdy zauważysz, że filmu brakuje, przestań zapisywać cokolwiek na karcie.

Nie nagrywaj kolejnych filmów. Nie rób zdjęć. Nie formatuj jej tylko dlatego, że tak podpowiada menu. Widziałem, jak ludzie nagrywali krótki klip testowy i przez to psuli własne szanse na odzyskanie danych.

Wyjmij kartę z aparatu lub rejestratora i zostaw ją w spokoju, dopóki nie będziesz gotów zająć się odzyskiwaniem.

Ustal, czy samo oprogramowanie wystarczy

W niektórych przypadkach można spróbować odzyskiwania w domu. W innych nie. Podzieliłbym to tak.

Odzyskiwanie za pomocą oprogramowania ma sens, jeśli:

1. Usunąłeś pliki przez pomyłkę.

2. Karta została sformatowana.

3. Karta jest wyświetlana jako RAW.

4. Pojawił się błąd systemu plików.

5. Filmy zniknęły, mimo że karta nadal wydaje się działać.

Przestałbym i poszukał usługi odzyskiwania danych, jeśli:

1. Karta jest wygięta, pęknięta lub ma inne uszkodzenia fizyczne.

2. Komputer w ogóle nie wykrywa karty.

3. Karta ciągle traci połączenie.

4. Urządzenie zgłasza awarię sprzętu.

5. Materiał jest na tyle ważny, że nieudana próba kosztowałaby więcej niż opłata za odzyskiwanie.

Nie próbowałbym wielokrotnie ponawiać skanowania uszkodzonej karty. Jeśli sprzęt ulega awarii, dodatkowe odczyty mogą pogorszyć i tak złą sytuację.

Najpierw wykonaj pełną kopię

Ta część jest często pomijana. Uważam, że to błąd.

Przed skanowaniem w poszukiwaniu usuniętych plików utwórz obraz dysku karty. Dzięki temu uzyskasz pełną migawkę karty w jej obecnym stanie. Jeśli pierwsza próba odzyskiwania pójdzie nie tak, nadal będziesz mieć oryginalny stan zapisany gdzie indziej.

Wielu specjalistów od odzyskiwania danych pracuje na obrazie zamiast wielokrotnie obciążać kartę. Na początku zajmuje to więcej czasu, ale jest bezpieczniejsze.

Odzyskaj nagranie za pomocą Disk Drill

Odzyskiwanie zdjęć jest zwykle łatwiejsze. Wideo to większy bałagan.

W kamerach, dronach, wideorejestratorach i kamerach sportowych jeden klip często jest podzielony na fragmenty na karcie. Starsze narzędzia do odzyskiwania zwykle znajdują części, a potem oddają uszkodzony plik albo plik, który się otwiera i zawiesza w połowie odtwarzania. Zdarzyło mi się to przy nagraniach z kamery sportowej i jest to wyjątkowo irytujące, bo plik wygląda na normalny, dopóki nie naciśniesz odtwarzania.

W tym przypadku pomógł Disk Drill, głównie dlatego, że jego tryb Advanced Camera Recovery został stworzony z myślą o pofragmentowanym wideo. Zamiast traktować klip jak jeden uporządkowany blok danych, próbuje złożyć plik z powrotem z fragmentów. To ma znaczenie w przypadku nagrań z urządzeń takich jak GoPro, DJI, Sony, Canon, Nikon, Fujifilm, Insta360 i podobnego sprzętu.

Podstawowy proces wygląda tak:

1. Podłącz oryginalną kartę pamięci za pomocą czytnika kart.

2. Otwórz Disk Drill.

3. Wybierz kartę pamięci.

4. Wybierz Advanced Camera Recovery.

5. Rozpocznij skanowanie.

6. Poczekaj, aż skanowanie się zakończy.

7. Sprawdź podgląd tego, co zostało znalezione.

8. Zapisz odzyskane filmy na innym dysku.

Nie przywracaj plików z powrotem na tę samą kartę. Wiem, że to brzmi oczywiście, ale ludzie tak robią.

Przetestuj odzyskane filmy

Nie zakładaj, że wszystko jest gotowe, gdy skanowanie się zakończy.

Otwórz kilka odzyskanych klipów. Przewiń je. Sprawdź początek, środek i koniec. To, że nazwa pliku pojawia się w wynikach, nie oznacza, że nagranie jest w dobrym stanie. Widziałem odzyskane filmy, które odtwarzały się przez dziesięć sekund, a potem się zawieszały.

Jeśli plik nie chce się odtworzyć, czasami pomaga VLC Media Player. Pomóc może też dedykowane narzędzie do naprawy wideo, w zależności od tego, jak bardzo plik jest uszkodzony.

Jeśli działasz szybko, unikasz zapisywania nowych danych i odzyskujesz pliki na inny dysk, twoje szanse są zwykle znacznie większe, niż wydaje się to w danym momencie.

Tak, to możliwe, jeśli Twoje filmy zostały usunięte i nie zostały nadpisane.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer co do najważniejszej kwestii. Przestań teraz używać karty SD. Każde nowe zdjęcie, nagranie wideo lub próba formatowania zmniejsza szanse na odzyskanie danych.

Trochę różnię się w tym miejscu. Nie zaczynałbym od razu od długiego skanowania, jeśli nagrania są bardzo ważne. Najpierw sprawdź stan karty na komputerze. Jeśli odczyt jest wolny, karta się rozłącza lub kopiowanie plików kończy się niepowodzeniem, zatrzymaj się na tym etapie. Słaba karta pamięci flash szybko się pogarsza. Powtarzane skanowania mocno ją obciążają.

Moja krótka lista:

1. Użyj czytnika kart, a nie aparatu.
  2. Jeśli karta się montuje, najpierw skopiuj całą kartę na komputer lub utwórz jej obraz.
  3. Jeśli to możliwe, uruchom odzyskiwanie z kopii.
  4. Zapisz odzyskane pliki na innym dysku.
  5. Przetestuj odzyskane filmy od początku do końca.

Jeśli chodzi o oprogramowanie, Disk Drill to jeden z lepszych wyborów do odzyskiwania filmów z kart SD, zwłaszcza jeśli pliki pochodzą z aparatów lub kamer sportowych i zostały pofragmentowane. Recuva jest w porządku przy prostych usunięciach, ale z mojego doświadczenia częściej pomija dane na kartach exFAT i większych plikach wideo.

Jeśli chcesz szybki materiał o odzyskiwaniu zdjęć i filmów z karty SD, to jest przydatne:
najlepsze oprogramowanie do odzyskiwania usuniętych plików z karty SD

Jeszcze jedna rzecz, którą ludzie pomijają. Przed odzyskiwaniem sprawdź ukryte pliki. W systemie Windows włącz „Pokaż ukryte pliki” oraz „Pokaż chronione pliki systemu operacyjnego”. Niektóre aparaty i telefony psują strukturę katalogów, a filmy nadal tam są.

Jeśli karta jest pęknięta, niewykrywana albo ciągle prosi o ponowne włożenie, oprogramowanie niewiele pomoże. Wtedy bezpieczniejszym rozwiązaniem jest laboratorium odzyskiwania danych. Drogie, jasne, ale nagrania rodzinne trudno zastąpić.

Tak, to możliwe, i nie, usunięte filmy nie zawsze znikają od razu. Dodałbym jednak jedną rzecz do tego, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @nachtdromer: ludzie tak bardzo skupiają się na oprogramowaniu do odzyskiwania, że zapominają sprawdzić, czy film został w ogóle prawidłowo sfinalizowany przez kamerę. Jeśli nagrywanie zostało przerwane, plik może tam być, ale uszkodzony, co jest innym problemem niż zwykłe usunięcie.

Moje zdanie:

• przestań używać karty SD, to oczywiste
  • nie pozwalaj telefonowi ani kamerze jej naprawiać
  • jeśli kartę nadal da się otworzyć, najpierw sprawdź dziwne foldery, takie jak DCIM, LOST.DIR, PRIVATE lub ukryte katalogi AVCHD/MP4
  • posortuj według typu i rozmiaru pliku, bo czasami klip traci nazwę, ale nie dane
  • jeśli filmy zostały usunięte normalnie, użyj oprogramowania do odzyskiwania na komputerze, a nie z poziomu kamery

W większości zgadzam się z innymi, chociaż jestem trochę mniej przekonany, że każdy przypadek wymaga najpierw pełnego obrazu, jeśli karta jest sprawna, a usunięcie nastąpiło niedawno. To idealne rozwiązanie, tak. Obowiązkowe za każdym razem? Eee, nie zawsze. Nadal to rozsądne, jeśli nagranie jest naprawdę ważne.

Do faktycznego odzyskiwania Disk Drill to solidny wybór do odzyskiwania filmów z karty SD, zwłaszcza w przypadku większych plików z kamer, które inne narzędzia potrafią przywrócić tylko częściowo uszkodzone. Jeśli Disk Drill znajdzie klipy, odzyskaj je na komputer lub dysk zewnętrzny, nigdy z powrotem na tę samą kartę. Potem przetestuj cały film, a nie tylko pierwsze 5 sekund, bo uszkodzone pliki uwielbiają udawać, że wszystko jest w porządku.

Warto też przeczytać, jeśli chcesz jaśniejsze wyjaśnienie tego typu sytuacji:
prawdziwy przypadek odzyskiwania utraconych plików wideo z uszkodzonej karty SD

Jeśli karta jest nieczytelna, ciągle się rozłącza lub działa absurdalnie wolno, odpuść samodzielne próby i oddaj ją do laboratorium. To jest granica, przy której próbowanie jeszcze jednej rzeczy zwykle tylko pogarsza sytuację.

Jedna mała niezgoda z @nachtdromer i @andarilhonoturno: najpierw obrazowanie to mądre podejście, ale jeśli karta jest całkowicie stabilna, czasem wystarczy pojedynczy ostrożny skan tylko do odczytu. Większym ryzykiem jest to, że ludzie marnują czas i pozwalają innemu urządzeniu zapisywać na karcie.

Sprawdziłbym też coś, czego ledwo dotknęli: czy przełącznik blokady na karcie SD można ustawić na tryb tylko do odczytu przed jej podłączeniem. To tanie zabezpieczenie, ale przydatne.

Poza tym odzyskiwanie usuniętych filmów i naprawa uszkodzonych filmów to różne zadania. Jeśli plik wraca, ale nie da się go odtworzyć, oprogramowanie do odzyskiwania zrobiło swoją część. Wtedy mogą być potrzebne narzędzia naprawcze.

Jeśli chodzi o Disk Drill:

Zalety

• dobrze znajduje usunięte filmy na kartach SD
  • lepiej radzi sobie z kartami exFAT niż niektóre podstawowe narzędzia
  • przydatny podgląd i filtrowanie
  • lepszy przy nagraniach z kamer niż wiele lekkich aplikacji

Wady

• głębsze skany mogą trochę potrwać
  • podgląd nie gwarantuje, że cały klip jest w dobrym stanie
  • płatne odzyskiwanie przy większych wynikach
  • nie zdziała cudów, jeśli dane zostały nadpisane

Nadal umieściłbym Disk Drill blisko czołówki w tego typu przypadku, zwłaszcza jeśli Recuva znajduje tylko fragmenty albo nic użytecznego.

I tak, zapisuj odzyskane pliki gdzie indziej, a potem faktycznie obejrzyj całe klipy. Wiele odzyskanych filmów psuje się w połowie.