Pamięć mojego iPhone’a jest prawie pełna, a ja nie znam się zbyt dobrze na technologii. Potrzebuję prostego i bezpiecznego sposobu na usunięcie niepotrzebnych plików, zdjęć, pobranych materiałów i danych aplikacji bez ryzyka przypadkowej utraty ważnych rzeczy.
Najpierw sprawdziłbym Ustawienia > Ogólne > Pamięć iPhone’a. Poczekaj chwilę, aż urządzenie wszystko obliczy. To zestawienie jest znacznie bardziej przydatne niż zakładanie, że iOS nagle zapełnił telefon systemowymi śmieciami.
Przydarzyło mi się to po zaktualizowaniu starszego iPhone’a z pamięcią 64 GB. Zaczęły pojawiać się ostrzeżenia o braku miejsca, a aplikacje ciągle uruchamiały się ponownie, gdy się między nimi przełączałem. Aktualizacja rzeczywiście wymagała trochę miejsca na pliki tymczasowe, ale większość pamięci zajmowały gromadzone przez lata zdjęcia, filmy, zrzuty ekranu, pobrane pliki i dane aplikacji.
W moim przypadku najwięcej miejsca zajmowały zdjęcia, więc najpierw zająłem się nimi. Ręczne sortowanie kilku tysięcy zdjęć nie było praktyczne, dlatego skorzystałem z aplikacji Clever Cleaner. Grupuje ona zduplikowane i podobne zdjęcia, oznacza duże filmy, wyszukuje stare zrzuty ekranu i wyodrębnia zdjęcia Live Photos do przejrzenia. Wszystko jest analizowane lokalnie na telefonie, aplikacja nie zawiera reklam, a bezpłatna wersja całkiem dobrze sprawdza się podczas regularnego porządkowania.
Inteligentne czyszczenie przydaje się do usuwania najbardziej oczywistych zbędnych plików. Później zwykle poświęcam kilka minut na przeglądanie pojedynczych starszych zdjęć w trybie Przesuwanie. W przypadku grup podobnych ujęć aplikacja podpowiada, które z nich warto zachować. Pozwoliło mi to zaoszczędzić mnóstwo czasu podczas porządkowania serii zdjęć z wakacji i rodzinnych spotkań.
Gdy biblioteka zdjęć jest już uporządkowana, warto sprawdzić także te miejsca:
- Usuń aplikacje, których nie używasz od kilku miesięcy. Jeśli jakaś może Ci się jeszcze przydać, wybierz opcję Odinstaluj aplikację, aby jej dane pozostały na telefonie.
- Otwórz aplikację Pliki i przejrzyj folder Pobrane. Stare pliki PDF i ZIP oraz przypadkowe dokumenty mogą łącznie zajmować sporo miejsca.
- Usuń treści pobrane do użytku offline z serwisów Netflix, Spotify, YouTube, Apple Music i podobnych aplikacji.
- Jeśli aplikacja Wiadomości zajmuje dużo miejsca, usuń duże załączniki wideo ze starych rozmów zamiast kasować całe rozmowy.
Po usunięciu zdjęć sprawdź także album Ostatnio usunięte. iOS przechowuje tam usunięte elementy przez 30 dni, więc dopóki go nie opróżnisz, możesz nie zauważyć dużego przyrostu wolnego miejsca. Gdy to zrobiłem, ilość dostępnej pamięci zaktualizowała się niemal natychmiast.
Nie poświęcałbym zbyt wiele czasu na martwienie się o Dane systemowe. Ich rozmiar może wzrosnąć po aktualizacji, a następnie zmniejszyć się, gdy iOS usunie pliki tymczasowe w ciągu kolejnego dnia lub dwóch. Aplikacje do czyszczenia z App Store nie mogą bezpośrednio usuwać plików systemowych, ponieważ Apple nie zapewnia im takiego poziomu dostępu.
Na iPhonie z pamięcią 64 GB pozostawienie około 5–10 GB wolnego miejsca daje zauważalną różnicę. Odkąd zacząłem zachowywać taki zapas, aktualizacje instalują się z mniejszą liczbą problemów, telefon działa sprawniej, a ostrzeżenia o braku miejsca pojawiają się znacznie rzadziej.
Nie opróżniaj od razu folderu „Ostatnio usunięte”. Ten folder jest Twoim zabezpieczeniem, a jeśli Zdjęcia iCloud są włączone, usunięcie zdjęcia z iPhone’a powoduje również usunięcie go z innych zsynchronizowanych urządzeń Apple. Najpierw utwórz kopię zapasową, a następnie pozostaw usunięte zdjęcia w tym folderze przez kilka dni, aby upewnić się, że nic ważnego nie zniknęło.
W przypadku osoby, która nie zna się na technologii, pierwszy etap powinien być prosty: usuń pobrane filmy, muzykę i podcasty bezpośrednio w aplikacjach, z których pochodzą, a następnie użyj opcji „Odinstaluj aplikację” w przypadku aplikacji, które rzadko otwierasz. Odinstalowanie aplikacji jest znacznie bezpieczniejsze niż jej usunięcie, ponieważ zachowuje dokumenty i ustawienia aplikacji. Unikaj usuwania wątków wiadomości lub danych aplikacji, chyba że dokładnie wiesz, co zostanie usunięte.
Clever Cleaner może ułatwić porządkowanie dużej biblioteki zdjęć, grupując duplikaty i podobne ujęcia, ale traktuj jego sugestie wyłącznie jako propozycje. Przeglądaj małe partie zamiast zatwierdzać od razu ogromne porządki. Zgadzam się z @cyberhive2855lab, że najpierw warto sprawdzić miejsce na iPhonie, ale przed trwałym usunięciem czegokolwiek poczekaj, aż sprawdzisz zdjęcia, kontakty i ważne pliki.
Clever Cleaner nie wyczyści ogólnych danych aplikacji na iPhonie. Służy głównie do porządkowania zbędnych zdjęć. Aby najprościej zwolnić miejsce, otwórz Ustawienia > Ogólne > Pamięć iPhone’a i zacznij od największej pozycji. Najpierw usuń filmy offline lub pobrane pliki, a następnie odinstaluj nieużywane aplikacje, zachowując ich dane. Zignoruj niewielkie pliki oraz zapewnienia o „czyszczeniu pamięci podręcznej”, ponieważ iOS nie pozwala aplikacjom usuwać pamięci podręcznej innych aplikacji.
Omijaj wszystko, co reklamuje się jako narzędzie do czyszczenia jednym stuknięciem albo obiecuje zwolnić gigabajty ukrytych śmieci. Takie aplikacje albo nie robią niczego użytecznego w iOS, albo tylko usuwają pamięć podręczną, którą iOS i tak zaraz odbuduje, więc zyskujesz miejsce na jeden dzień, po czym znów się ono zapełnia. @0xserver6 ma rację, że Apple blokuje aplikacjom możliwość czyszczenia pamięci podręcznej innych aplikacji, dlatego do wszelkich dużych wartości pokazywanych przez „narzędzia do czyszczenia pamięci podręcznej” podchodź podejrzliwie.
Nikt jeszcze nie wspomniał o filmach, a konkretnie o tych, których nie zamierzałeś zachowywać. Długie nagrania ekranu, przypadkowe klipy w 4K, ten 90-sekundowy film nagrany przez pomyłkę. W sekcji Miejsce na iPhonie stuknij Zdjęcia — często okazuje się, że filmy zajmują więcej miejsca niż cała biblioteka zdjęć. Dla większości mniej obeznanych technicznie osób to najszybszy sposób na odzyskanie dużej ilości miejsca, znacznie szybszy niż sortowanie tysięcy zdjęć. Clever Cleaner wskazuje duże filmy, co rzeczywiście ułatwia ich znalezienie, ale do wyłapania najgorszych przypadków nie potrzebujesz nawet aplikacji. W aplikacji Zdjęcia znajduje się sekcja Typy multimediów, która pozwala przejść bezpośrednio do filmów.
Jedno sprostowanie dotyczące odinstalowywania aplikacji z zachowaniem danych: taka operacja rzeczywiście usuwa samą aplikację, ale pozostawia jej dokumenty i dane. Jeśli więc miejsce zajmują głównie pobrane przez nią treści — podcasty, regiony offline w aplikacji mapowej albo gigabajty zasobów gry — odinstalowanie z zachowaniem danych prawie nic nie da. Zamiast tego usuń takie aplikacje i zainstaluj je ponownie, gdy upewnisz się, że nie przechowują lokalnie żadnych ważnych danych. I tak, zrób kopię zapasową, zanim ruszysz album Ostatnio usunięte. Jeśli masz włączone Zdjęcia w iCloud, nie jest to krok opcjonalny.