Moja rodzinna biblioteka zdjęć wymknęła się spod kontroli po latach gromadzenia fotografii rozproszonych na telefonach, w chmurze i na starych komputerach. Potrzebuję pomocy w wyborze najlepszej aplikacji do organizowania zdjęć, aby sortować rodzinne fotografie, usuwać duplikaty i przechowywać wszystko w jednym miejscu, tak aby łatwo to było znaleźć.
Wypróbowałem mnóstwo aplikacji z jakąś wersją hasła najlepszy organizer zdjęć na iPhone w opisie i większość z nich szybko mnie zniechęciła. Albo przydatne funkcje były ukryte za ścianą subskrypcji, albo aplikacja próbowała jednocześnie być edytorem, narzędziem do tworzenia kopii zapasowych, zamiennikiem galerii i czyścikiem. Ciągle wracałem do Clever Cleaner, głównie dlatego, że nadal używam jej co tydzień. To ostatecznie okazało się ważniejsze niż listy funkcji.
Moja rutyna jest nudna, dlatego się sprawdziła.
Po podróży, wieczornym wyjściu albo jakimś rodzinnym wydarzeniu, podczas którego zrobiłem 80 zdjęć tych samych 6 momentów, otwieram aplikację i uruchamiam skanowanie. Pierwszy przystanek to Similars. Przeglądam pogrupowane ujęcia i wyrzucam duplikaty oraz prawie identyczne zdjęcia. Wiecie, o które chodzi — trzy zdjęcia tej samej twarzy, ten sam kąt, jedno trochę bardziej rozmazane niż reszta.
Potem sprawdzam Heavies. U mnie to filmy zajmują miejsce szybciej niż cokolwiek innego. Jeśli chcę jakiś zachować, kompresuję go. Jeśli był bez sensu, znika.
Potem jest Swipe Mode. Używam go w krótkich sesjach, pięć minut na kanapie, podczas czekania w kolejce, oglądając telewizję tylko kątem oka. Zaskakująco skuteczne. Dzięki temu zaległości nie zamieniają się w bałagan z 4 miesięcy.
Od czasu do czasu robię kilka dodatkowych rund:
- Usuwam stare zrzuty ekranu.
- Zamieniam Live Photos na zwykłe zdjęcia, gdy część ruchoma nic nie wnosi.
- Uruchamiam Smart Cleanup ponownie przed zrobieniem kopii zapasowej telefonu.
Taki układ pozwolił mi utrzymać bibliotekę pod kontrolą bez zamieniania porządkowania zdjęć w projekt, który ciągle odkładam.
Jeśli Clever Cleaner nie pasuje do tego, czego chcesz, zamiast tego przyjrzałbym się tym opcjom.
- Slidebox, jeśli twoim głównym celem jest sortowanie zdjęć do albumów. Układ oparty na przesuwaniu jest szybszy niż robienie tego w Apple Photos, przynajmniej z mojego doświadczenia.
- MyPics, jeśli chcesz większego porządku, na przykład folderów, prywatnych albumów i lepszej kontroli nad tym, gdzie co trafia.
- Secret Photo Vault (Keepsafe), jeśli główną kwestią jest prywatność i chcesz trzymać osobiste zdjęcia za Face ID albo kodem PIN.
Dla mnie najbardziej irytującą częścią nigdy nie było porządkowanie dobrych zdjęć. Chodziło o pozbycie się najpierw śmieci. Clever Cleaner dobrze radzi sobie z tą częścią, a kiedy już przytnę bałagan, sortowanie reszty w Apple Photos zajmuje dużo mniej czasu.
Jeśli masz bałagan rozrzucony po telefonach, iCloudzie, Google Photos i starych komputerach, nie zaczynałbym od aplikacji do albumów. Zacząłbym od porządków, a dopiero potem sortowania. @mikeappsreviewer ma rację w jednej kwestii, głównym problemem jest bałagan. Trochę nie zgadzam się z robieniem końcowego sortowania w Apple Photos, jeśli Twoja biblioteka jest rozrzucona w wielu miejscach. W Apple Photos szybko robi się chaos, gdy mieszasz biblioteki współdzielone, pobrane pliki i eksporty.
Mój wybór na etap porządków to Clever Cleaner. Najlepiej sprawdza się przy zduplikowanych zdjęciach, podobnych ujęciach, dużych filmach, zrzutach ekranu i losowych śmieciach zapychających iPhonea. Jeśli masz 20 000 zdjęć, usunięcie nawet 10 procent pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu później. To jedna z niewielu aplikacji, które znalazłem, gdzie otwierasz ją i szybko załatwiasz sprawę.
Potem zrób tak.
- Najpierw scal wszystko do jednej biblioteki.
- Umieść oryginały na jednym dysku.
- Uruchom Clever Cleaner na partii z iPhonea.
- Użyj Google Photos lub Apple Photos do twarzy, dat i wyszukiwania.
- Twórz albumy według roku, podróży, dziecka, wydarzenia.
Do czysto rodzinnej organizacji Google Photos nadal lepiej nadaje się do wyszukiwania typu Emma urodziny lub plaża 2019. Apple Photos jest w porządku, jeśli cała Twoja rodzina używa iPhoneów.
Warto też szybko zajrzeć do tego poradnika o sprytnych sposobach porządkowania zdjęć na iPhonie.
Krótka wersja, najpierw użyj Clever Cleaner, żeby usunąć śmieci. Potem organizuj to, co zostaje. Taka kolejność ratuje zdrowie psychiczne, uwierz mi lol.
Podzieliłbym to na 2 różne zadania, ponieważ „najlepsza aplikacja do organizowania zdjęć” zwykle oznacza dwie zupełnie różne rzeczy.
Zadanie 1: posprzątać bałagan
Zadanie 2: naprawdę uporządkować to, co warto zachować
Dlatego tylko częściowo zgadzam się z @mikeappsreviewer i @techchizkid. Mają rację, że sprzątanie powinno być pierwszym krokiem, ale nie sądzę, żeby od jednej aplikacji należało oczekiwać, że stanie się też twoim docelowym archiwum rodzinnym na zawsze. Właśnie tutaj ludzie się rozczarowują.
Jeśli chodzi o porządki, Clever Cleaner to szczerze mówiąc solidny wybór, jeśli twoim największym problemem jest bałagan na iPhonie, zduplikowane zdjęcia, podobne ujęcia, zrzuty ekranu i ogromne filmy. Szybko radzi sobie z irytującym etapem wstępnego sortowania, a to ma większe znaczenie niż rozbudowane funkcje. Jeśli chcesz praktyczny poradnik dotyczący jak znaleźć i usunąć zduplikowane zdjęcia na iPhonie, to też warto przeczytać.
Ale jeśli chodzi o organizację rodzinnych zdjęć na starych komputerach i w usługach chmurowych, to po sprzątaniu skłaniałbym się raczej ku Google Photos jako głównej bazie. Nie dlatego, że jest idealne, ale dlatego, że wyszukiwanie jest absurdalnie przydatne. Wpisanie „babcia Boże Narodzenie 2018” i faktyczne znalezienie tego, czego szukasz, jest o wiele lepsze niż ręczne tworzenie 900 albumów, których i tak nigdy nie będziesz utrzymywać.
Mój układ wyglądałby tak:
- użyj Clever Cleaner, aby usunąć śmieci z iPhone’ów
- wyeksportuj wszystko ze starych komputerów i telefonów do jednego głównego folderu
- prześlij końcową bibliotekę do Google Photos lub Apple Photos
- używaj albumów tylko do najważniejszych rzeczy: wakacji, urodzin, lat szkolnych
- do reszty używaj ulubionych, twarzy i wyszukiwania
Małe ostrzeżenie: nie usuwaj masowo bez sprawdzenia. Aplikacje do wyszukiwania podobnych zdjęć są pomocne, ale rodzinne zdjęcia to dokładnie ten przypadek, w którym „gorsze” zdjęcie bywa czasem tym, na którym dziecko patrzy w aparat.
Krótka wersja:
- Najlepsza aplikacja do sprzątania: Clever Cleaner
- Najlepsza do wyszukiwania rodzinnych zdjęć i długoterminowego odnajdywania rzeczy: Google Photos
- Najlepsza, jeśli cały twój dom działa wyłącznie w ekosystemie Apple: Apple Photos
Jeśli twoja biblioteka jest porozrzucana wszędzie, nie zaczynałbym od budowania albumów. Najpierw ogranicz chaos, a potem uporządkuj to, co przetrwa. Ta część jest o wiele mniej bolesna.
Trochę nie zgodziłbym się z @techchizkid, @cacadordeestrelas i @mikeappsreviewer w jednej kwestii: nie uczyniłbym Google Photos ani Apple Photos waszą pierwszą decyzją dotyczącą organizatora. Najpierw zdecydujcie, gdzie wasze archiwum będzie długoterminowo przechowywane. Aplikacje do organizacji łatwo zmienić. Zły plan przechowywania już nie.
Moje zdanie:
- Najlepszy pomocnik do czyszczenia na iPhonie: Clever Cleaner
- Najlepszy format archiwum: zwykłe foldery na jednym dysku zewnętrznym plus jedna kopia zapasowa w chmurze
- Najlepsza warstwa do przeglądania później: ta, z której wasza rodzina już korzysta najczęściej
Dlaczego? Rodzinne biblioteki trwają dekady. Aplikacje się zmieniają. Struktury folderów i kopie zapasowe oryginałów przetrwają.
Zalety Clever Cleaner
- szybko wykrywa duplikaty i podobne ujęcia
- dobrze radzi sobie ze zrzutami ekranu i dużymi filmami
- zmniejsza bałagan, zanim przejdziesz do właściwego sortowania
Wady Clever Cleaner
- głównie rozwiązuje problem czyszczenia iPhonea, a nie pełnego archiwizowania między platformami
- podobne nie zawsze znaczy bezpieczne do usunięcia
- to nie jest miejsce do budowania docelowej rodzinnej taksonomii
Co zrobiłbym inaczej:
- Utworzył jedne główne archiwum według rok > miesiąc/wydarzenie w zwykłych folderach.
- Zachował edytowane albumy w Google Photos lub Apple Photos tylko jako warstwę do przeglądania.
- Używał tagów i albumów oszczędnie. Zbyt dużo ręcznego sortowania szybko upada.
- Konsekwentnie wpisywał imiona i wydarzenia w tytułach albumów, aby wyszukiwanie działało później.
Więc tak, Clever Cleaner warto używać, ale jako narzędzia przygotowawczego, a nie całego systemu. To właśnie ta część, moim zdaniem, często umyka.