Mac'te SD Karttan Dosya Kurtarma İçin Tavsiyeye mi İhtiyacınız Var?

SD kartım aniden Mac cihazımda tüm fotoğraflarımı ve video dosyalarımı göstermeyi bıraktı ve önemli anılarımı ve iş dosyalarımı kaybetmekten endişeleniyorum. Sorunu daha da kötüleştirmeden, Mac’te bir SD karttan silinmiş veya kaybolmuş dosyaları kurtarmanın en güvenli yolunu anlamak için yardıma ihtiyacım var.

Mac’imde bir Sony SD kartla bunu yaşadım. İlk olarak, silinen dosyalara tamamen yok olmuş gibi davranmayın. Karttaki birçok silme işlemi yalnızca mantıksaldır. Veriler çoğu zaman yeni çekimler üzerlerine yazana kadar orada kalır.

Kurtarma uygulamaları bir sebeple var. Eğer kartın üzerine önemli bir şey yazılmadıysa, şansınız hâlâ fena değildir.

Ben Disk Drill, UFS Explorer veya R-Studio ile başlardım. Mac’te en rahat deneyimi Disk Drill ile yaşadım. Daha az hantal hissettirdi ve yine de işi gayet iyi yaptı. Kurulum birkaç dakikamı aldı. Tarama sonuçlarını gözden geçirmek kolaydı. Önizlemeler çalışıyordu ve bu benim için her şeyden daha önemliydi. RAW fotoğraf formatlarını da algıladı, bu da bana tonla zaman kazandırdı.

En çok güvendiğim kısım önizleme özelliği. Bir dosya önizlemede açılıyorsa, kurtarılan kopyanın da açılma ihtimali yüksektir. Bunu, tonla bozuk dosyayı geri yüklemeden önce gereksiz olanları ayıklamak için kullandım.

İnsanların düşündüğünden daha önemli olan birkaç şey var:

Taramadan önce

Uygun bir SD kart okuyucu kullanın. Kartı kamerada bırakıp kamerayı bağlamayın. Kararsız bağlantıların uzun taramaları mahvettiğini gördüm. Ucuz USB hub’lar için de aynısı geçerli. Bağlantı kopuyor, tarama duruyor ve sonra en baştan başlamak zorunda kalıyorsunuz.

Tüm süreç boyunca Mac’inizin uyanık kalmasını sağlayın. Büyük kartlar zaman alır. 128GB veya 256GB tarıyorsanız başka bir işle uğraşın ve bitmesine izin verin.

Ve kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin. Mac’inizin dahili SSD’si olur. Başka bir harici sürücü de olur. Kurtarılan dosyaları aynı SD karta geri yazmayın. İnsanlar kurtarmaya çalıştıkları şeyi böyle gömüyor.

Kart biçimlendirildiyse

Henüz panik yapmazdım. Hızlı biçimlendirme genellikle fotoğraf verisinin kendisini değil, dosya tablosu bilgilerini siler. Daha önce biçimlendirmeden sonra dosya kurtardım. Her seferinde değil ama denemeye değecek kadar sık oldu.

Şansınızı hızlıca azaltan şeyler şunlardır:

• silmeden sonra daha fazla fotoğraf çekmek
  • kartı tekrar biçimlendirmek
  • önce rastgele onarım araçları çalıştırmak
  • kendi kendine düzelmesini umarak kartla tekrar tekrar uğraşmak

Ben ne yapardım

1. SD kartı hemen kullanmayı bırakın.
  2. Bir kart okuyucuya takın ve Mac’inize bağlayın.
  3. Disk Drill uygulamasını yükleyip açın.
  4. Kartta tam tarama çalıştırın.
  5. Taramanın bitmesine izin verin. Yarıda kesmeyin.
  6. Dosyaları geri yüklemeden önce önizleyin.
  7. Her şeyi Mac’inize veya farklı bir sürücüye kurtarın.

Ücretsiz bir seçenek istiyorsanız

Mac’te ilk önereceğim ücretsiz seçenek PhotoRec olur. İşe yarar ama kullanıcı dostu değildir. Menülerde gezinip sonuçları incelemek için daha fazla zaman harcarsınız. Ayrıca kurtarılan dosyalar çoğu zaman çirkin genel adlarla ve klasör düzeni olmadan geri gelir; çok sayıda görüntünüz varsa bu durum hızlıca can sıkıcı olur.

İnsanların unuttuğu bir şey

Günün yarısını taramayla harcamadan önce yedeklerinizi kontrol edin. İnsanların SD kartın tek kopya olduğuna kesin gözüyle baktığını, sonra bakıp fotoğrafların zaten iCloud Photos, Lightroom, Google Photos veya Dropbox ile senkronize edildiğini gördüm. Önce kontrol etmeye değer. İki dakika sürer ve baş ağrısından kurtarabilir.

Dosyaları siz silmeden kaybolduysa, doğrudan tam kurtarmaya geçmeden önce kartın dosya sistemini kontrol ederdim. Küçük fark, büyük mesele.

Mac’inizde Disk İzlencesi’ni açın. SD kartın doğru boyutla bağlanıp bağlanmadığına bakın. Bağlanıyorsa, İlk Yardım’ı bir kez çalıştırın. Sadece bir kez. Sorun bozulmuş bir dizinse, İlk Yardım bazen dosya listesini hızlıca geri getirebilir. Hata verirse veya kart bağlantısı sürekli kesilirse, orada durun.

Bir noktada @mikeappsreviewer ile biraz farklı düşünüyorum. Sorunlu bir kartta taramaları tekrar tekrar denemezdim. Bozuk kartlar daha da kötüleşir. En iyi hareket, önce SD kartın bire bir imajını almak, sonra kartı değil imajı taramaktır. Mac’te ne yaptığınızı biliyorsanız Terminal’de dd iş görür. Bilmiyorsanız, yedek imaj desteği olan bir araç kullanın. Disk Drill burada fena değil çünkü kart kararsızken daha güvenli çalışmanıza izin veriyor.

İnsanların atladığı ek kontroller:

1. Finder’da gizli dosyaları gösterin, Command + Shift + .
  2. Kartı başka bir Mac veya kart okuyucuda test edin.
  3. Kartın RAW olup olmadığını veya ExFAT’in bozulup bozulmadığını kontrol edin.
  4. Fotoğraflar, Lightroom içe aktarma önbelleği ve iCloud eşzamanlama klasörlerine bakın.

Asıl hedef video dosyalarıysa, karışık sonuçlar bekleyin. Bozulmadan sonra fotoğraflar, büyük video kliplerinden daha iyi kurtarılır.

Ayrıca, Mac SD kart kurtarma için görsel bir anlatım istiyorsanız şu kısa rehbere göz atmaya değer, Silinen fotoğraflar ve videolar için Mac SD kart kurtarma adımları.

İlk olarak, Finder’da onu tekrar tekrar bağlamayı bırakın. Bu konuda @mikeappsreviewer ve @voyageurdubois ile biraz farklı düşünüyorum. Kart garip davranıyorsa, her ek yeniden bağlama denemesi muhtemelen arızalanmakta olan bir SD kart üzerinde sadece daha fazla stres yaratır.

Tam bir kurtarma işlemine girişmeden önce kontrol edeceğim şeyler:

• Mac’te System Information uygulamasını açın ve okuyucunun kartı düzgün şekilde algılayıp algılamadığını görün.
  • Terminal içinde diskutil list komutunu çalıştırın ve kartın beklenen boyutta göründüğünü doğrulayın.
  • Görünüyorsa ama Finder boşsa, sorun gerçek silinme değil, dizin hasarı olabilir.
  • Kart fiziksel olarak kararsızsa, önce bir imaj alın ve işlemleri bu kopya üzerinde yapın.

Ayrıca First Aid konusunda da bazı insanlardan biraz daha temkinliyim. Yardımcı olabilir, ama kararsız ortamlarda zaten dağınık olan bir dosya sistemini daha da kötü hale getirebilir. Bunlar yerine konamaz dosyalarsa, önce imaj alır, onarım denemelerini sonra yapardım.

macOS üzerinde kurtarma için Disk Drill hâlâ daha pratik seçeneklerden biri çünkü SD kartlarla iyi çalışıyor, kurtarılabilir fotoğraf/video önizlemesi sunuyor ve daha teknik araçların çoğuna göre incelemesi daha kolay. Dosyalar gerçekten ağır şekilde üzerine yazılmadıysa ve sadece kayıp görünüyorsa, şans hâlâ fena değil. Adım adım bir rehber için, şu kolay Disk Drill incelemesi ve Mac kurtarma rehberi oldukça açık.

İnsanların atladığı bir nokta daha: kart bir kamerada kullanıldıysa, dosyaların varlığını doğrulamak için kartı yalnızca o kamerada okumayı deneyin, ama hiçbir şeyi kaydetmeyin veya çekim yapmayın. Bazı kameralar, macOS’in görmezden geldiği klasörleri hâlâ görebilir. Garip ama oluyor.

Kart ısınıyorsa, rastgele bağlantısı kesiliyorsa veya başlatılması isteniyorsa, onunla uğraşmayı bırakın. İşte bu, kendin yap yöntemlerinin çok hızlı şekilde riskli hale geldiği noktadır. Kurtarmayı SD karta geri değil, başka bir sürücüye yapın. Temel şeyler, ama insanlar hâlâ bunu yapıyor ve sonra dosyaların neden mahvolduğunu merak ediyor lol.