Mac’imdeki önemli dosyaları yanlışlıkla sildim ve onlara hâlâ ihtiyacım olduğunu fark etmeden önce Çöp Kutusu’nu da zaten boşalttım. Şimdi güvenli, güvenilir ve gerçekten macOS üzerinde çalışan en iyi Mac veri kurtarma yazılımını bulmaya çalışıyorum. Durumu daha da kötüleştirmeden belgeleri ve fotoğrafları kurtarabilecek bir araç seçme konusunda yardıma ihtiyacım var.
Buna, macOS yeniden yüklemesi sırasında yanlışlıkla harici bir SSDyi sildikten sonra rastladım. Kurtarma uygulamalarını test etmek için gereğinden fazla zaman harcadım ve dönüp dolaşıp tekrar kullandığım uygulama Disk Drill oldu.
Mac için birçok kurtarma uygulaması dışarıdan temiz ve düzenli görünüyor, sonra taramaya başlayınca dağılıyor. Bazılarında yavaş taramalar, bozuk önizlemeler ve garip APFS desteği gördüm. Disk Drill güncel bir Macte daha sağlam hissettirdi. Apple Siliconda sorunsuz çalışıyor, APFS, HFS+ ve exFAT okuyor ve adımlar yarım saat menülerde dolaşmayı gerektirmeyecek kadar kolaydı.
Benim için en önemli kısım önizlemelerdi. Para harcamadan önce dosyaların sağlam olup olmadığını kontrol etmek için belgeleri, fotoğrafları, videoları ve hatta PSD dosyalarını açtım. Bazı uygulamalar devasa bir kurtarılmış dosya listesi gösteriyordu ama bunun büyük kısmı çöp ya da bozuk dosyalardı. Disk Drill bu konuda benim için daha iyiydi.
Birkaç ek özellik de öne çıktı:
- Zayıf veya arızalanmakta olan sürücüler için bire bir disk yedeği
- S.M.A.R.T. izleme
- Yinelenen dosya temizleyici
- Recovery Vault koruması
- Parçalanmış video dosyaları için Gelişmiş Kamera Kurtarma
Disk imajı özelliğini tek başına bile elde tutmaya değer. Sürücünüz bağlantıyı kesmeye, tıklama sesleri çıkarmaya veya rastgele saçmalamaya başlarsa önce bir klon oluşturmak kurtarma için size daha güvenli bir şans verir.
Daha ağır işler ile uğraşıyorsanız R-Studio da anılmayı hak ediyor. Neden bu kadar çok BT uzmanının onu sevdiğini gördüm. RAID, hasarlı bölümler ve NAS kurtarma gibi daha zor işlerin üstesinden iyi geliyor. Yine de sıradan bir kullanıcıya ilk olarak onu önermezdim. Arayüz, dosya sistemi ayrıntılarına bakmak konusunda rahat olan kişiler için tasarlanmış gibi hissettiriyor. Hızlı, evet. Kullanıcı dostu, pek değil.
Bir süre iBoysoft Data Recovery de denedim. Testlerimde APFS ile iyi bir iş çıkardı. Benim sorunum fiyatlandırmaydı. İstediğimden daha fazla abonelik modeline yaslanıyor.
Ücretsiz olması kullanım kolaylığından daha önemliyse PhotoRecin hâlâ bir yeri var. İşe yarıyor ama oldukça kaba. Çoğunlukla imza tabanlı kurtarma alıyorsunuz, bu yüzden dosyalar genelde özgün adları veya klasör yapısı olmadan geri geliyor. Büyük bir sürücüde temizlik işi hızla angaryaya dönüşüyor. Bunu bir kez yaptım ve tekrar yapmamayı tercih ederim.
İnsanların gözden kaçırdığı daha büyük şey şu: veri kaybından hemen sonra ne yaptığınız, hangi uygulamayı seçtiğinizden daha önemlidir. Maci hiçbir şey olmamış gibi kullanmaya devam ederseniz, özellikle SSDlerde, eski verilerin üzerine yazıldığı için şansınız hızla düşer.
Dosya kaybettiyseniz önce şunları yapın:
- Sürücüyü hemen kullanmayı bırakın
- Kurtarma yazılımını aynı sürücüye kurmayın
- Kurtarılan dosyaları farklı bir sürücüye geri yükleyin
- Sürücü kararsızsa kurtarmayı denemeden önce bir imaj oluşturun
Bunu can sıkıcı şekilde öğrenmek zorunda kaldım. Uygulamalar arasında seçim yapmak bir yere kadar önemlidir. İlk birkaç dakikada ne yaptığınız daha önemlidir.
Mac’te dosyaları sildiyseniz ve Çöp Kutusu’nu boşalttıysanız, normal ev kullanımı için Disk Drill’i üst sıralara koyardım. Arayüzü temiz olduğu, taramaları yeterince hızlı olduğu ve dosya önizlemesi iyi olduğu için çoğu insana önce bunu denemesini söylerdim. Mac kullanıcıları için APFS desteği çok önemlidir ve Disk Drill, modern Mac’lerde birçok eski kurtarma uygulamasından daha iyi çalışır.
Yine de bir noktada @mikeappsreviewer ile tamamen aynı fikirde değilim. R-Studio yalnızca BT uzmanları için değil. Verileriniz çok değerliyse, daha derin tarama seçenekleri o çirkin arayüze değer. Daha az kullanıcı dostu, ama bazen çirkin araçlar kazanır.
Kısa sıralamam:
- Disk Drill, kullanım kolaylığı ve sonuçlar açısından en iyi denge
- R-Studio, daha zorlu kurtarma işleri için en iyisi
- PhotoRec, ücretsiz ama dağınık ve biraz uğraştırıcı
- iBoysoft, fena değil ama fiyatlandırması pek iç açıcı değil
İnsanların atladığı bir şey daha var. Kurtarma yazılımına para ödemeden önce iCloud Drive’ı, Time Machine’i ve uygulamaya özel sürüm geçmişini kontrol edin. Pages, Photos ve bazı bulut uygulamaları, insanların düşündüğünden daha sık imdadınıza yetişir.
Daha fazla kullanıcı görüşü istiyorsanız, bu başlık Reddit kullanıcılarının Mac veri kurtarma yazılımı önerilerini derleyen iyi bir özet:
Reddit’ten en iyi Mac veri kurtarma yazılımı önerileri
Mac’in dahili SSD’si silmeden sonra TRIM uyguladıysa, hiçbir uygulama sihirli değildir. Bu kısım biraz can sıkıcı, ama gerçek bu.
Çoğu normal kullanıcı için Mac veri kurtarma için Disk Drill uygulamasını en üste koyardım, ama bunun nedeni @mikeappsreviewer ve @mike34’ün verdiği nedenlerle tamamen aynı değil.
Benim bakış açım daha basit: en iyi kurtarma uygulaması, kurtarmanın gerçekten mümkün olup olmadığını hızlıca anlamanıza yardımcı olan uygulamadır. Dahili SSD’li yeni Mac’lerde TRIM, pratik kurtarma penceresini saçma derecede hızlı kapatabilir. Bu yüzden devasa özellik listelerinden çok, uygulamanın net tarama sonuçları verip vermediğine, kullanışlı önizlemeler sunup sunmadığına ve güven vermeyen bir his oluşturup oluşturmadığına bakıyorum. Disk Drill bunu oldukça iyi yapıyor.
@mike34 ile kısmen aynı fikirde değilim: PhotoRec’i, çaresiz değilseniz ve çok sabırlı biri değilseniz, çoğu Mac kullanıcısına önermeye değmez bence. Ücretsiz olması güzel, ama isimsiz 8.000 dosyayı geri almak benim için bir başarı sayılmaz. R-Studio mükemmel, evet, ama basit bir silinen dosyalar veya Çöp Kutusunu boşaltma senaryosunda biraz fazla gelebilir.
Bir şey satın almadan önce kontrol edeceklerim:
- Fotoğraflar, Notlar, Dosyalar vb. içindeki Son Silinenler
- iCloud Drive’ın web sürümü
- Time Machine anlık görüntüleri
- Uygulamaya özel otomatik kaydetme/sürüm geçmişi
Bunların hiçbiri sonuç vermezse, Disk Drill muhtemelen en güvenli ilk deneme olur. Silinen veriler harici bir HDD veya SD kart üzerindeyse, dahili Mac SSD’sine kıyasla şansınız çok daha yüksektir.
Ayrıca, hızlı bir görsel özet istiyorsanız, şu en iyi Mac veri kurtarma yazılımı Reeli göz atması gerçekten oldukça kolay.
Kısa sürüm:
- Disk Drill: çoğu Mac kullanıcısı için en iyi başlangıç noktası
- R-Studio: zorlu/ileri düzey durumlar için daha güçlü
- PhotoRec: ücretsiz, ama dürüst olmak gerekirse biraz dağınık
Eğer dahili SSD’den silindiyse ve Çöp Kutusunu boşalttıktan sonra Mac’i kullanmaya devam ettiyseniz, hiçbir yazılım mucize yaratamaz. Bu kısım kötü, ama gerçek bu.