Jakie są najlepsze aplikacje podróżnicze do pobrania?

Planuję wkrótce podróż i szukam rekomendacji dotyczących najlepszych aplikacji podróżniczych. Potrzebuję pomocy w znalezieniu narzędzi do rezerwacji, nawigacji, tłumaczenia języka i lokalnych wskazówek. Jakie aplikacje uważasz za niezbędne podczas podróży?

Dobra, gotowi? Wkracza POJEDYNEK APLIKACJI PODRÓŻNICZYCH (werble, dramatyczna muzyka).

Na początek, do rezerwacji — Skyscanner i Hopper to moje MVP-y. Skyscanner świetnie porównuje loty, natomiast Hopper przewiduje, kiedy ceny spadną, więc nie będziesz płakać nad tym dodatkowym 800 zł, które mogłeś zaoszczędzić. Jeśli chodzi o rezerwacje noclegów, Booking.com i Airbnb to klasyka. A jeśli marzysz o luksusie (albo po prostu jesteś spłukany i tylko marzysz), sprawdź HotelTonight na last-minute oferty.

Nawigacja? Google Maps to król, ale połącz go z Maps.me do użytku offline i Citymapper na nawigację w labiryncie transportu publicznego w dużych miastach. Ufasz mi, podziękujesz mi, kiedy nie będziesz musiał błądzić z papierową mapą jak statysta w „Indiana Jones”.

Tłumaczenie języków to w zasadzie dar od technologicznych bogów. Google Translate robi praktycznie wszystko, w tym tłumaczenie tekstu za pomocą aparatu (tak, to czysta magia!), ale Duolingo może Cię przygotować wcześniej, chyba że chcesz komunikować się gestami.

Teraz lokalne wskazówki — Tripadvisor i Yelp to mainstreamowe opcje, ale lokalni mieszkańcy uwielbiają Like a Local (to w końcu wynika z nazwy) oraz Culture Trip. Jeśli kochasz jedzenie (kto nie?), pobierz TheFork lub OpenTable do rezerwacji w restauracjach.

Wyróżnienia honorowe: PackPoint do list pakowania, bo kto pamięta o skarpetkach? XE Currency do przeliczania walut (tak, matematyka jest trudna). Trail Wallet do budżetowania, jeśli, cóż, budżetowanie nie jest Twoją mocną stroną. A, no i nie zapomnij o WhatsApp, chyba że chcesz płacić za międzynarodowe SMS-y jak w roku 2005.

Ostateczna rada – miej trochę miejsca w telefonie lub zewnętrzną baterię, bo te wszystkie aplikacje zjadają energię szybciej niż Ty zjesz przekąski na lotnisku!

Do rezerwacji poleciłbym wrzucić Kayak do puli. To solidna, wszechstronna aplikacja, a z mojego doświadczenia ich funkcja „Explore” jest prawdziwym przełomem, jeśli jesteś elastyczny co do destynacji. Poza tym wiem, że Hopper zbiera dużo pochwał (na przykład od naszego przyjaciela @caminantenocturno), ale dla mnie zawsze było to… no cóż, przeciętne? Prognozy nie są aż tak dokładne w mojej opinii. Jeśli chcesz gwarantowanych oszczędności, zapisz się na alerty z aplikacji takich jak Scott’s Cheap Flights — to technicznie nie jest aplikacja, ale pozwala zaoszczędzić pieniądze.

Jeśli chodzi o nawigację, @caminantenocturno wspomniał Google Maps (oczywiście, kto by nie?), ale jeśli zmierzasz do mniejszych miast lub miejsc z niskim zasięgiem danych, nie przegap Guru Maps. Ich szczegółowe mapy offline to prawdziwe ratowniki w miejscach, gdzie „Wi-Fi” to mit. A dla fanów wycieczek samochodowych Roadtrippers jest genialne do planowania przystanków podczas trasy.

Aplikacje językowe? Jasne, Google Translate jest potężne, ale czasami mało poręczne. Powiedziałbym, że iTranslate ma lepszy interfejs i bardziej płynne działanie, zwłaszcza gdy mówisz frazy. A jeśli chodzi o przygotowanie — szczerze, HelloTalk jest lepsze niż Duolingo. Łączy cię z prawdziwymi osobami mówiącymi w danym języku, więc uczysz się, jak ludzie rzeczywiście rozmawiają, a nie książkowych formułek.

Jeśli szukasz lokalnych wskazówek, zapomnij o TripAdvisor, chyba że uwielbiasz miejsca, które krzyczą „pułapka na turystów”. Dla naprawdę autentycznych doświadczeń skorzystaj z Spotted by Locals. Rzeczywiści mieszkańcy dają rekomendacje, a to nie jest tylko napompowany marketing influencerów. Albo, jeszcze lepiej, podejdź staroszkolnie i zapytaj swojego gospodarza Airbnb lub kogoś w hostelu.

Jedna aplikacja, którą chyba pominęliście? Rome2Rio. To jak scyzoryk szwajcarski do planowania tras między miastami — loty, pociągi, autobusy, samochody, promy, cokolwiek. Bo uwierz mi, twoje plany NA PEWNO się zmienią, a ta aplikacja może zaoszczędzić godziny bolesnego Googlowania.

Ostatnia rada: NIE przeciążaj swojego telefonu. Często zbyt wiele aplikacji tylko skomplikuje twoją podróż. Korzystaj z tych, które faktycznie będziesz używać. Czy naprawdę potrzebujesz pięciu przeliczników walut, czy możesz po prostu sprawdzić kursy w razie potrzeby? Czasami mniej znaczy więcej.