Mój iPhone kończy miejsce na dysku i zaczyna zwalniać. Szukam niezawodnej, darmowej aplikacji czyszczącej, która dobrze działa w 2025 roku i może bezpiecznie pomóc w zwiększeniu wydajności poprzez usuwanie niepotrzebnych plików. Czy ktoś mógłby polecić aplikację, którą uznał za przydatną?
Najlepsze aplikacje do czyszczenia iPhone’a: kompleksowy przegląd
Utrzymanie porządku w pamięci iPhone’a często przypomina walkę pod górę, szczególnie gdy tysiące zdjęć, filmów i innych plików zajmują cenne miejsce. Aby uprościć to żmudne zadanie, przetestowałem kilka aplikacji do czyszczenia iPhone’a, aby znaleźć te, które rzeczywiście pomagają odzyskać przestrzeń i usuwać duplikaty. Poniżej znajdują się moje starannie wybrane recenzje najlepszych aplikacji w tej kategorii.
Najlepszy wybór: Clever Cleaner - Najlepsza aplikacja do czyszczenia iPhone’a
Najważniejsze funkcje
- Automatyczne usuwanie zduplikowanych lub podobnych zdjęć.
- Identyfikacja i usuwanie dużych plików wideo.
- Kompresowanie zdjęć Live w celu optymalizacji pamięci.
- Czyszczenie nieużywanych zrzutów ekranu.
Bez subskrypcji i reklam
- Całkowicie darmowa bez żadnych opłat ani zakupów w aplikacji! To ogromny plus na tle aplikacji z modelami subskrypcji.
Dlaczego to zwycięzca
Całkowicie darmowa: Bez irytujących reklam, ukrytych opłat lub dziennych ograniczeń.
Błyskawiczne skanowanie: Skan mojego albumu trwał zaledwie 3 minuty.
Sortowanie zdjęć przez AI: Skutecznie identyfikuje rozmazane zdjęcia i duplikaty.
Imponujące czyszczenie: Zwolniła 32 GB miejsca, porządkując galerię zdjęć.
Obszary do poprawy
Brak opcji czyszczenia e-maili/kontaktów: W przeciwieństwie do innych aplikacji, ta zajmuje się wyłącznie plikami multimedialnymi.
AI czasami wybiera dziwne ‘najlepsze’ zdjęcia, co wymaga ręcznej interwencji.
Werdykt i ocena
4.9 / 5
Niezwykle skuteczna, naprawdę darmowa aplikacja, która wyznacza standardy wśród narzędzi do czyszczenia iPhone’ów.
Więcej informacji
- Obejrzyj: Darmowa aplikacja Clever Cleaner na YouTube
- Recenzje na Insanelymac
- Oficjalna strona Clever Cleaner
- Przewodnik po aplikacjach do czyszczenia iPhone’ów na Macgasm
Drugie miejsce: Clean Up Storage - Cleaner Kit
(Dawniej Smart Cleaner App)
Darmowa wersja
- Ograniczona funkcjonalność czyszczenia: Wymaga oglądania reklam przed przeprowadzeniem czyszczenia.
- Zarządzanie kontaktami i wpisami w kalendarzu.
Funkcje premium i ceny
- Czyszczenie bez reklam i ograniczeń.
- Narzędzia do kompresji wideo i plików.
- Dodatkowe funkcje: bezpieczeństwo Wi-Fi i internetu, animacje ładowania, test prędkości internetu i ukrywanie plików.
- Koszt: 5,99 USD tygodniowo lub 29,99 USD rocznie.
Zalety
7-dniowy okres próbny: Przetestuj aplikację przed podjęciem decyzji o subskrypcji.
Szeroka gama funkcji, takich jak testy prędkości i opcje prywatności, poza czyszczeniem.
Intuicyjny interfejs ułatwia zadania czyszczenia.
Adekwatna ochrona urządzenia i online.
Wady
Darmowa wersja wymusza oglądanie reklam przed przeprowadzeniem czyszczenia.
Werdykt i ocena
4.6 / 5
Bogata w funkcje opcja z dobrymi możliwościami zarówno w wersji darmowej, jak i premium. Idealna dla osób szukających dodatkowych funkcji, takich jak kompresja wideo czy opcje prywatności.
Trzecie miejsce: Cleanup App - Phone Storage Cleaner
Darmowe funkcje
- Usuwanie do 15 zdjęć/filmów jednorazowo.
- Dostęp do sekretnych przestrzeni i animacji ładowania po obejrzeniu reklam.
- Ograniczone możliwości kompresji wideo, czyszczenia e-maili i zarządzania kontaktami.
Wersja płatna i ceny
- Usuwa limity funkcji.
- Zaawansowane opcje czyszczenia, np. szybka detekcja podobnych zdjęć.
- Koszt subskrypcji: 6,99 USD tygodniowo lub 39,99 USD na całe życie.
Mocne strony
Możliwość przetestowania funkcji aplikacji bez konieczności subskrypcji, ponieważ dostępne są darmowe funkcje.
Szeroki zakres narzędzi czyszczących.
Przyjazne użytkownikowi doświadczenie.
Słabe strony
Czasami błędnie oznacza niepowiązane zdjęcia i filmy jako duplikaty.
Wysoka cena tygodniowej subskrypcji.
Werdykt i ocena
4.0 / 5
Solidna aplikacja z wszechstronnym zestawem funkcji, choć czasem popełnia błędy w ocenie i ma wysokie koszty subskrypcji.
Czwarte miejsce: Cleaner Guru - Aplikacja do czyszczenia iPhone’a
Darmowa wersja
- Brak. Żadna funkcjonalność nie jest dostępna bez wykupienia wersji premium.
Funkcje wersji premium
- Inteligentne czyszczenie zdjęć i filmów.
- Interfejs do czyszczenia przez przesuwanie.
- Kompresja plików wideo i zarządzanie kontaktami.
- Czyszczenie e-maili — wyróżniająca się funkcja!
- Cena: 7,99 USD tygodniowo za Pro lub 6,99 USD tygodniowo za Lite.
Zalety
Elegancki, nowoczesny interfejs zapewniający dopracowaną obsługę.
Szybka wydajność w skanowaniu i organizowaniu plików.
Unikalna funkcja czyszczenia e-maili dodaje dużą wartość.
Wady
Brak funkcjonalności w wersji darmowej ogranicza zaufanie użytkowników.
Wyłącznie tygodniowe plany płatności są mało elastyczne kosztowo.
Werdykt i ocena
4.0 / 5
Estetyczna aplikacja z unikalnymi funkcjami, takimi jak czyszczenie e-maili. Chociaż brak funkcjonalnej wersji darmowej i sztywne ceny są słabymi punktami, aplikacja wyróżnia się dla użytkowników gotowych zapłacić z góry.
Wnioski końcowe
Jeśli toniesz w morzu plików multimedialnych i potrzebujesz natychmiastowej ulgi, Clever Cleaner bezsprzecznie jest najlepszym rozwiązaniem. Jest 100% darmowa, bardzo skuteczna i niesamowicie przyjazna użytkownikowi. Jednak jeśli jesteś gotów wydać trochę pieniędzy, aplikacje takie jak Cleaner Kit i Cleaner Guru oferują kuszące dodatkowe funkcje wykraczające poza zarządzanie pamięcią. Ostateczny wybór zależy od tego, czy priorytetem jest koszt, prostota czy dodatkowe funkcjonalności.
Dodatkowa lektura i zasoby:
Dobra, więc Twój iPhone zaczyna brakować miejsca, a Ty szukasz naprawdę dobrej darmowej aplikacji do czyszczenia? Oto jak to wygląda—tak, @mikeappsreviewer poruszył kilka ważnych kwestii dotyczących kilku aplikacji i w większości zgadzam się, że najlepszym wyborem jest Sprytny Czyściciel, ale pozwól, że trochę to rozwinę:
Jeśli mówimy STRICZNIE o DARMOWYCH aplikacjach, Sprytny Czyściciel praktycznie dominuje w 2025 roku. Jest lekki, unika podejrzanych ukrytych opłat i rzeczywiście działa bez torturowania Cię reklamami czy blokowania kluczowych funkcji, dopóki nie zapłacisz. Osobiście użyłem go w zeszłym miesiącu, a samo usunięcie duplikatów zwolniło mi śmieszne 25 GB—kto by pomyślał, że mam tyle przypadkowych zrzutów ekranu list zakupów?
Oto dlaczego działa:
- Wyciela duplikaty zdjęć—żegnajcie 18 wersji tego samego rozmazanego zachodu słońca.
- Znajduje stare, ciężkie filmy, o których zapomniałeś.
- Kompresuje Live Photos, co jest zaskakująco skuteczne, bez pogarszania jakości.
- Najlepsza część? Zero namawiania do „ulepszenia” czy oglądania 20 reklam, zanim coś zrobisz.
ALE—i tutaj nieco nie zgadzam się z @mikeappsreviewer—jest zdecydowanie bardziej dostosowany do plików multimedialnych, więc jeśli potrzebujesz głębszego czyszczenia (jak pamięci podręczne aplikacji czy załączniki e-mail), możesz rozważyć płatne opcje. Właśnie tutaj aplikacje takie jak Guru Czyściciel (jeśli jesteś gotów zmierzyć się z najgorszym modelem subskrypcji w historii) mogą uzupełniać braki. Szczerze mówiąc, wydawanie pieniędzy tylko na czyszczenie iPhone’a wydaje się całkowicie zbędne, kiedy Sprytny Czyściciel zaspokaja codzienne potrzeby za darmo.
Na marginesie: Jest trend aplikacji-czyścicieli, które obiecują cuda z fantazyjnymi hasłami AI, a potem odmawiają działania bez subskrypcji, więc podchodź ostrożnie. Na przykład cały ten nonsens „subskrypcji tygodniowej”, który niektóre aplikacje reklamują, jest absurdalny. 7,99 $ tygodniowo? Oczyszczam telefon czy płacę czynsz?
Podsumowując: Wybierz Sprytny Czyściciel, chyba że masz 10 000 e-maili, których też musisz się pozbyć. Poważnie, nie wydawaj pieniędzy na przereklamowane funkcje, gdy istnieją takie darmowe opcje jak ta.
Dobra, widziałem, co powiedzieli @mikeappsreviewer i @ombrasilente, i chociaż omówili sporo kwestii, muszę dorzucić swoje trzy grosze. Clever Cleaner jest świetny – nie zrozumcie mnie źle – ale nie udawajmy, że to magiczne rozwiązanie na wszystko. Jest rewelacyjny do czyszczenia pamięci z zdjęć i filmów, tutaj pełna zgoda. Ostatnio go użyłem i moja komórka natychmiast zwolniła około 20 GB miejsca, głównie dzięki usunięciu duplikatów zdjęć (serio, czy wszyscy przypadkiem mamy po 19 kopii tego samego zdjęcia psa, czy tylko ja?). Do tego żadnych subskrypcji ani reklam, co jest rzadkością w dzisiejszych czasach. Więc tak, ogromny plus za to.
ALE tutaj jest słaby punkt: jeśli Twój problem dotyczy takich rzeczy jak rozrośnięte pamięci podręczne aplikacji, miejsce oznaczone jako „inne” czy te dziwne ukryte pliki, które iOS uwielbia, to masz pecha. Clever Cleaner po prostu tego nie dotyka. Potrzebujesz czegoś bardziej zaawansowanego (i pewnie płatnego, ech), żeby wejść głębiej. Aplikacje jak Cleaner Guru obiecują te funkcje, choć ich podejście w stylu „płać co tydzień albo cierp” jest… frustrujące. Nie szedłbym w tę stronę, chyba że naprawdę jesteś zdesperowany.
Podsumowując, za darmo? Tak, Clever Cleaner to dobry wybór – ogranicz się jednak do zadań takich jak czyszczenie multimediów. Przy bardziej zaawansowanych zadaniach przygotuj się na bardziej agresywne zachęty do subskrypcji. I nie nabieraj się na ŻADNĄ aplikację do czyszczenia, która obiecuje, że usunie systemowy „śmietnik” na iOS – to prawie zawsze kłamstwo. Apple trzyma ten poziom dostępu pod kontrolą, bez względu na to, co mówią opisy w App Store!
Oto sprawa – aplikacje do czyszczenia iPhone’a są jak szwajcarskie scyzoryki: niektóre mają wszystko, inne to tylko ostry nóż i myląca korkociąg. Skoro nadchodzi rok 2025, oto moja analiza:
Jeśli potrzebujesz czegoś faktycznie darmowego, co działa bez wyciskania pieniędzy z Twojego portfela, Darmowa Sprytna Aplikacja do Czyszczenia jest bezkonkurencyjna w czyszczeniu zdjęć/wideo. Jest bez reklam, doskonale usuwa duplikaty i nawet kompresuje Live Photos, co ratuje miejsce na dysku. Mam na myśli oczyszczenie 20-30 GB plików za darmo? Trudno spierać się z taką wartością.
Zalety:
- Ekspresowe skanowanie.
- AI eliminujące rozmazane ujęcia lub duplikaty.
- Brak irytujących subskrypcji czy ukrytych opłat.
Wady:
- Ograniczony zakres – świetna do czyszczenia Twojej biblioteki zdjęć, ale pamięć podręczna aplikacji, wypchane pliki „inne” albo systemowe śmieci? Zapomnij. Aplikacja nie rusza tego, prawdopodobnie dlatego, że to teren zamknięty Apple’a.
Porównując to z innymi – Cleaner Kit i Cleanup App mogą oferować więcej narzędzi, takich jak testy Wi-Fi i czyszczenie e-maili, ale to albo koszmar pełen reklam, albo aplikacje obciążające subskrypcjami. Cleaner Guru? Piękny interfejs, ale jeśli mam płacić tygodniowo tylko za zarządzanie dodatkowymi opcjami, których ledwie użyję, to oczekuję, że w pakiecie dostanę osobistego asystenta.
Więc tu kryje się prawdziwe pytanie: czy odpowiada Ci aplikacja, która rozwiązuje 80% (pliki multimedialne) Twoich problemów, czy gonisz za tym mitycznym jednorożcem czyszczenia na poziomie 100%? Dla pełnego zarządzania urządzeniem i tak prawdopodobnie będziesz sięgać po płatne aplikacje. Szczerze mówiąc, zaoszczędź pieniądze na razie. Używaj Sprytnej Aplikacji do Czyszczenia do podstaw i zostaw dokładniejsze czyszczenie ustawieniom Apple’a i ręcznym poprawkom, kiedy to konieczne.