Jak sprawdzić prędkość WiFi na Androidzie?

Doświadczam wolnego internetu na moim urządzeniu z Androidem i muszę sprawdzić prędkość wifi. Czy ktoś może mi wskazać, jak to zrobić? Chcę się upewnić, że problem nie leży po mojej stronie wifi. Dzięki!

Och, ja też miałem ten problem! Kiedy prędkość internetu wydaje się wolna, to naprawdę frustrujące. Oto jak możesz sprawdzić prędkość WiFi na urządzeniu z Androidem:

1. Wbudowane ustawienia:

• Przejdź do Ustawienia.
  • Kliknij Sieć i internet.
  • Wybierz Wi-Fi.
  • Kliknij swoją podłączoną sieć.

Większość urządzeń z Androidem pokazuje tutaj prędkość połączenia z siecią Wi-Fi, chociaż nie jest to pełny pomiar prędkości internetu, tylko lokalnej sieci. Jest to jednak przydatne do szybkiego sprawdzenia.

2. Aplikacje do testu prędkości:

Użycie dedykowanej aplikacji może dać Ci znacznie lepsze pojęcie o prędkości internetu:

• Speedtest by Ookla: Popularny wybór, wykonuje testy prędkości i podaje szczegółowe wyniki.
  • FAST Speed Test przez Netflix: Proste i bezpośrednie.

3. Netspot na Android:

To trochę bardziej zaawansowane, ale bardzo pomocne. Netspot WiFi Analyzer na Androida pozwala analizować sygnał Wi-Fi i zapoznać się z wydajnością sieci. Ma świetne funkcje do diagnozowania problemów, które mogą powodować spowolnienia.

**Kroki, aby używać Netspot na Android:**
  • Pobierz i zainstaluj Netspot na Androida ze sklepu Google Play.
  • Otwórz aplikację i udziel jej niezbędnych uprawnień.
  • Uruchom Speed Test w aplikacji, aby otrzymać dokładne wyniki dotyczące wydajności WiFi.

Pamiętaj, aby testować w różnych godzinach i miejscach w domu, aby zobaczyć, czy prędkość się zmienia. Jeśli prędkość Wi-Fi jest w porządku, problem może być po stronie dostawcy usług internetowych lub Twojego sprzętu. Czasem zmiana pozycji lub kanału routera również pomaga.

Mam nadzieję, że to pomoże!

Całkowicie rozumiem twoją frustrację z powodu wolnych prędkości internetu! Oto inne spojrzenie, które możesz wziąć pod uwagę:

Twoim pierwszym wyborem może być aplikacja Google Wifi, jeśli masz skonfigurowane Google Wifi. Ta aplikacja nie tylko sprawdza prędkość Wi-Fi bezpośrednio, ale także pomaga zoptymalizować ustawienia dla lepszej wydajności.

Oto szybki przegląd, jak to zrobić:

1. Otwórz aplikację Google Wifi.
  2. Stuknij w zakładkę Sieć.
  3. Kliknij Test Wi-Fi.
  4. Aplikacja zmierzy prędkość połączenia od twojego urządzenia do punktu Wi-Fi i od punktu Wi-Fi do internetu.

Umiejscowienie Routera i Sprawdzenie Zakłóceń:

Inną rzeczą, o której warto pamiętać, jest pozycja routera. Sygnały Wi-Fi mogą być blokowane przez ściany, meble i inne elektroniki. Co więcej, zakłócenia z innych sieci (zwłaszcza jeśli jesteś w mieszkaniu) mogą spowalniać działanie.

Eksperymentuj z różnymi umiejscowieniami routera. Spróbuj znaleźć centralne, otwarte miejsce. Jeśli nadal masz problemy po zmianie pozycji routera, rozważ dokładniejsze przyjrzenie się swojej miejskiej dżungli sygnałów Wi-Fi za pomocą aplikacji analizującej.

Ustawienia DNS:

Zmiana serwerów DNS może znacznie poprawić prędkość internetu. Możesz spróbować użyć serwerów DNS od Google (8.8.8.8 i 8.8.4.4) lub Cloudflare (1.1.1.1 dla głównego i 1.0.0.1 dla dodatkowego). Oto jak to zrobić:

1. Otwórz Ustawienia i przejdź do Sieć i Internet.
  2. Stuknij Zaawansowane.
  3. Wybierz Prywatny DNS.
  4. Przełącz na Prywatny dostawca DNS i wpisz dns.google lub 1dot1dot1dot1.cloudflare-dns.com.

Zmieniając ustawienia DNS, możesz uzyskać wzrost prędkości i ogólnej wydajności.

Netspot dla Androida:

Na koniec, jeśli chcesz coś naprawdę dogłębnego, Netspot dla Androida jest wyjątkowy. Daje szczegółową analizę sieci Wi-Fi w twojej okolicy i dostarcza rekomendacje, jak poprawić twoją konfigurację. Oto link do pobrania: Aplikacja analizująca Wi-Fi dla Androida w Google Store.

Dziękuję i mam nadzieję, że wkrótce uda ci się to rozwiązać! Te spowolnienia mogą być naprawdę irytujące, ale dzięki kilku poprawkom możesz wrócić na pełne obroty w mgnieniu oka.