Potrzebuję pomocy w odzyskaniu zdjęć z karty SD po tym, jak nagle przestała wyświetlać moje zdjęcia. To ważne rodzinne fotografie i martwię się, że mogły zostać usunięte, uszkodzone lub stały się niedostępne. Jakie kroki powinienem podjąć najpierw i czy istnieje bezpieczna metoda odzyskiwania, która naprawdę działa?
Widziałem to wiele razy w przypadku kart SD. Karta wygląda na pustą i ludzie zakładają, że zdjęcia przepadły na zawsze. Bardzo często tak nie jest. Dane zwykle pozostają na karcie, dopóki nowe pliki nie zajmą ich miejsca. Jeśli zareagowałeś szybko i od razu przestałeś używać karty, szanse nadal są całkiem niezłe.
Gdybym miał się tym zająć, zacząłbym od Disk Drill. To jedno z prostszych narzędzi do odzyskiwania, jakich używałem, bez konieczności zmagania się z interfejsem. Udało mi się za jego pomocą odzyskać pliki z kart SD aparatów, kart microSD z telefonów, pamięci dronów i kilku kart, które nagle stały się nieczytelne.
Pomogło mi to, że nie wykrywa tylko plików usuniętych pięć minut temu. Skanuje też karty po formatowaniu, karty wyświetlające się jako RAW oraz karty z uszkodzonym systemem plików. Rozpoznaje popularne formaty obrazów, takie jak JPG i PNG, a także formaty zdjęć RAW od Canon, Nikon, Sony i innych.
Co zrobiłbym najpierw
Wyjmij kartę SD z urządzenia i przestań jej używać.
Podłącz ją do komputera za pomocą czytnika kart.
Otwórz Disk Drill i wybierz kartę SD z listy.
Kliknij „Wyszukaj utracone dane”.
Poczekaj, aż skanowanie się zakończy, a następnie sprawdź sekcję Obrazy.
Podejrzyj to, co się pojawi.
Zapisz odzyskane pliki w innym miejscu, nie na tej samej karcie SD.
Jednej rzeczy nauczyłem się na własnej skórze — podgląd ma znaczenie. Jeśli obraz otwiera się poprawnie w wynikach skanowania, odzyskiwanie zwykle przebiega znacznie lepiej. Gdy podgląd jest uszkodzony albo pusty, plik często jest uszkodzony lub niekompletny. Nie zawsze, ale wystarczająco często.
Jeśli za pierwszym razem nie uda się odzyskać wszystkiego
Sprawdź Google Photos, iCloud, OneDrive lub Dropbox, na wypadek gdyby telefon albo aplikacja aparatu zsynchronizowały kopie.
Poszukaj pamięci wewnętrznej na samym urządzeniu. Niektóre aparaty i telefony przechowują pliki w dwóch miejscach i wiele osób to pomija.
Sprawdź kopie zapasowe na komputerze, takie jak Historia plików w Windows lub Time Machine.
Wypróbuj inny czytnik kart albo inny komputer. Zdarzało mi się, że wadliwe czytniki sprawiały, że sprawna karta wyglądała na uszkodzoną.
Jeśli karta ciągle się rozłącza albo wygląda na fizycznie uszkodzoną, pomiń domowe sposoby i skorzystaj z usługi odzyskiwania danych.
Duży błąd, którego trzeba unikać: nie formatuj karty, nie uruchamiaj narzędzi naprawczych i nie kopiuj na nią niczego nowego przed odzyskiwaniem danych. Te trzy rzeczy zwykle bardzo szybko pogarszają sytuację.
Najpierw nie wkładaj karty SD z powrotem do telefonu ani aparatu. Jeśli zdjęcia zniknęły z powodu uszkodzenia systemu plików, każdy nowy zapis zmniejsza szanse na odzyskanie.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer, że trzeba natychmiast przestać jej używać. Różnię się w jednej kwestii. Zanim uruchomisz odzyskiwanie, sprawdź, czy komputer widzi prawidłowy rozmiar karty. Jeśli karta 64GB pokazuje się jako 0 bajtów, ma złą pojemność albo traci połączenie, odzyskiwanie programowe nie powinno być pierwszym krokiem. To wskazuje na problem z czytnikiem, portem albo sprzętem samej karty.
Zrób to w tej kolejności.
-
Wypróbuj inny czytnik kart.
Tanie czytniki często zawodzą. Szczerze mówiąc, widziałem więcej uszkodzonych czytników niż kart. -
Sprawdź na innym komputerze.
Jeśli jeden system ją odczytuje, a inny nie, karta nie jest głównym problemem. -
Sprawdź Zarządzanie dyskami w Windows albo Narzędzie dyskowe na Macu.
Chodzi o to, żeby zobaczyć, czy karta pojawia się z prawidłowym rozmiarem. Jeśli pokazuje się jako RAW albo nieprzydzielona, zdjęcia często nadal istnieją. -
Najpierw wykonaj obraz karty bajt po bajcie.
To ma znaczenie, jeśli karta jest niestabilna. Użyj USB Image Tool, Win32 Disk Imager albo dd na Macu/Linuxie. Odzyskuj z obrazu, a nie z karty. Mniej odczytów, mniejsze ryzyko. -
Potem uruchom program do odzyskiwania na obrazie albo kopii karty.
Disk Drill nadaje się do odzyskiwania zdjęć i łatwo w nim sortować pliki według typu. PhotoRec to kolejna opcja, jeśli chcesz głębszego skanowania, ale nazwy plików i foldery zwykle wracają w bałaganie. -
Zapisz odzyskane zdjęcia na komputerze, a nie z powrotem na karcie SD.
Kilka oznak ma znaczenie:
Jeśli miniatury się wyświetlają, ale pełne obrazy nie działają, uszkodzenie dotknęło zawartości pliku.
Jeśli nie widać żadnych plików, ale zajęte miejsce nadal jest, prawdopodobnie uszkodzona jest tablica plików.
Jeśli karta się nagrzewa, rozłącza albo za każdym razem prosi o formatowanie, przestań przy niej majstrować.
Sprawdź też to, jeśli chcesz szybkie wizualne omówienie odzyskiwania zdjęć z karty SD, obejrzyj tę rolkę o odzyskiwaniu zdjęć z karty SD.
Jeśli chcesz, napisz, co karta pokazuje w Zarządzaniu dyskami: RAW, nieprzydzielona, zły rozmiar czy normalny rozmiar, ale pusta. To bardzo zmienia następny krok.
Przestań używać karty. Tę część @mikeappsreviewer i @yozora dobrze opisali i szczerze mówiąc, to jedyny krok, który naprawdę ma znaczenie na początku.
W jednym miejscu trochę się nie zgadzam: ludzie zbyt szybko przechodzą do opcji „zeskanuj teraz”. Jeśli zdjęcia są bardzo ważne, najpierw upewnij się, że karta nie jest ukryta przez coś banalnego. W systemie Windows włącz „pokaż ukryte pliki” i sprawdź, czy folder DCIM nadal tam jest. Uruchom też to w Wierszu polecenia jako administrator:
attrib -h -r -s /s /d X:\*.*
Zastąp X literą swojej karty SD. Widziałem karty, które wyglądały na puste tylko dlatego, że pliki zostały oznaczone jako ukryte po uszkodzeniu systemu plików albo przez podejrzany błąd telefonu lub aparatu. To zajmuje 10 sekund, warto spróbować.
Jeśli karta montuje się normalnie, ale zdjęć nie ma, to tak, użyj Disk Drill. To solidne narzędzie do odzyskiwania zdjęć z karty SD, zwłaszcza gdy karta nagle wydaje się pusta, RAW albo częściowo uszkodzona. Ich skanowanie łatwo przefiltrować według typu obrazu, co pomaga, gdy chcesz odzyskać tylko rodzinne zdjęcia, a nie 9 000 losowych fragmentów. Jeśli chcesz szybki przegląd, ten przewodnik po odzyskiwaniu zdjęć w Disk Drill warto obejrzeć.
Sprawdź też sam aparat. Niektóre aparaty nie pokazują obrazów, jeśli baza danych lub indeks są uszkodzone, mimo że pliki nadal istnieją na karcie. Włóż kartę do komputera i sprawdź foldery ręcznie, zanim założysz totalną katastrofę.
Jeśli odzyskane zdjęcia otwierają się tylko do połowy, pokazują szare paski albo działają tylko miniatury, to zwykle oznacza częściowe uszkodzenie, a nie zwykłe usunięcie. W takim przypadku najpierw odzyskaj wszystko, a sortowaniem zajmij się później. Nie „naprawiaj” jeszcze karty. Ludzie zawsze robią to za wcześnie i tylko pogarszają sytuację.
Jedna dodatkowa rzecz, którą dodałbym do tego, co powiedzieli @yozora, @shizuka i @mikeappsreviewer: sprawdź, czy zdjęcia nie są po prostu w formacie, którego Twoje obecne urządzenie nie potrafi wyświetlić w podglądzie. Widziałem karty wyglądające na „puste”, ponieważ pozostały na nich tylko pliki RAW, a Windows Photos lub aplikacja aparatu nie wyświetlały ich poprawnie, mimo że pliki nadal tam były. Zanim więc zrobisz coś poważniejszego, przejrzyj bezpośrednio foldery i posortuj je według typu pliku.
Nie spieszyłbym się też z uruchamianiem CHKDSK ani First Aid, nawet jeśli system operacyjny to proponuje. Czasami to pomaga, a czasami przepisuje metadane w sposób, który pogarsza odzyskiwanie zdjęć.
Jeśli odzyskujesz dane za pomocą Disk Drill, plusy: łatwy podgląd, przejrzysty interfejs, dobra skuteczność w znajdowaniu popularnych formatów zdjęć, dobre dla osób, które nie chcą bawić się narzędziami wiersza poleceń. Minusy: głębokie skanowanie może przywrócić mnóstwo śmieci, struktura folderów często jest niedoskonała, a darmowa wersja może nie obejmować wszystkiego w zależności od platformy.
Moja zasada: jeśli karta jest czytelna i stabilna, najpierw odzyskuj dane. Jeśli jest niestabilna, najpierw utwórz jej obraz. Jeśli fizycznie ulega awarii, przestań działać samodzielnie i oddaj ją specjalistom. Ta decyzja ma większe znaczenie niż konkretna aplikacja.