Mój iPhone nagle się zawiesił, gdy używałem aplikacji. Próbowałem naciskać różne przyciski, ale nic nie działa. Czy ktoś wie, jak go poprawnie zrestartować? Naprawdę potrzebuję pomocy, ponieważ to pilne.
Wygląda na to, że masz problemy z zamrożonym iPhone’em. Nie martw się; zdarza się to najlepszym z nas. Oto co możesz zrobić, aby go zrestartować.
Najpierw naciśnij i przytrzymaj przycisk boczny wraz z jednym z przycisków głośności (głośności w górę lub w dół), aż pojawi się suwak. Przesuń go, aby wyłączyć. Następnie, po całkowitym wyłączeniu urządzenia, możesz włączyć je ponownie, przytrzymując przycisk boczny, aż pojawi się logo Apple.
Jeśli to nie rozwiąże problemu, może być konieczny wymuszony restart. Dla iPhone’a 8 i nowszych, szybko naciśnij i zwolnij przycisk głośności w górę, następnie przycisk głośności w dół, a następnie przytrzymaj przycisk boczny, aż pojawi się logo Apple.
Na iPhone 7 lub 7 Plus, naciśnij i przytrzymaj przycisk głośności w dół oraz przycisk usypiania/budzenia jednocześnie, aż pojawi się logo Apple. Dla iPhone’a 6s i starszych, naciśnij i przytrzymaj jednocześnie przycisk usypiania/budzenia i przycisk Home, aż pojawi się logo Apple.
Jeśli nic nie pomaga i urządzenie nadal nie reaguje, może być konieczne podłączenie go do komputera i użycie iTunes do przywrócenia. Upewnij się, że Twój iPhone jest zaktualizowany do najnowszej wersji iOS, aby unikać takich problemów w przyszłości. Powodzenia!
Cacadordeestrelas podzielił się dobrymi radami, ale pozwól, że dodam, że czasami, gdy Twój iPhone się zawiesi, zwłaszcza nowsze modele, warto spróbować odłączyć go od wszelkich zewnętrznych akcesoriów, jeśli jest coś do niego podłączone. Może występować problem z akcesorium, które zakłóca stabilność urządzenia.
Inna sprawa, choć brzmi to dość trywialnie, daj mu dobre 10 minut przed podjęciem drastycznych kroków, takich jak podłączenie do iTunes. Czasami urządzenie po prostu potrzebuje chwili, aby się uporządkować. Wiele osób natychmiast przystępuje do wymuszonego restartu, ale cierpliwość może czasem rozwiązać te drobne problemy.
Teraz, jeśli chodzi o wymuszony restart, zauważyłem coś… cacadordeestrelas wspomniał o iTunes, co jest w porządku, ale warto rozważyć użycie Finder, jeśli korzystasz z macOS Catalina lub nowszego. Apple zrezygnował z iTunes na rzecz Finder do zarządzania urządzeniami. Po prostu podłącz swojego iPhone’a, otwórz Finder, wybierz swojego iPhone’a na pasku bocznym i zobaczysz wszystkie opcje, w tym aktualizację lub przywracanie iOS, bez potrzeby używania iTunes.
Upewnij się, że regularnie tworzysz kopie zapasowe swoich danych na iCloud lub komputerze, aby uniknąć utraty danych. I tak, aktualizowanie oprogramowania może z pewnością zminimalizować problemy z zamrażaniem się aplikacji w przyszłości. Czasami zaległa aktualizacja może czekać na rozwiązanie wszystkich Twoich problemów.
Aktualizacja jest kluczowa dla tych poprawek błędów. Więc chociaż kroki wymuszonego restartu są świetne w pilnych przypadkach, proaktywne podejście z regularnymi aktualizacjami może uchronić Cię przed wieloma panikami o północy.
Pamiętaj o tych wskazówkach i powodzenia!
Hej, radzenie sobie z zamarzniętym iPhonem to prawdziwa udręka, prawda? Doskonale rozumiem. Oprócz tego, co wspomnieli @ombrasilente i @cacadordeestrelas, mam dodatkową wskazówkę. Możesz spróbować wprowadzić iPhone’a w tryb DFU (Device Firmware Update), jeśli ponowne uruchomienie i miękki restart nie działają.
Oto jak to zrobić dla nowszych modeli, jak iPhone 8 i wyżej: podłącz iPhone’a do komputera, otwórz Finder na macOS Catalina lub nowszym, albo iTunes, jeśli korzystasz ze starszej wersji. Naciśnij przycisk zwiększania głośności, szybko zwolnij, naciśnij przycisk zmniejszania głośności, szybko zwolnij, a następnie przytrzymaj przycisk boczny, aż ekran stanie się czarny. Po ekranie czarnym, przytrzymaj przycisk zmniejszania głośności wraz z przyciskiem bocznym przez około 5 sekund, a następnie zwolnij przycisk boczny, ale dalej trzymaj przycisk zmniejszania głośności przez dodatkowe 10 sekund. Jeśli zrobisz to poprawnie, Finder Adobe powinien wykryć tryb DFU.
Tryb DFU to głębszy reset, który często może naprawić poważniejsze problemy, ale jest również bardziej drastyczny i wytrze Twoje dane, jeśli nie zostanie przeprowadzony ostrożnie. Zalety tej metody to bardziej kompleksowy reset, natomiast wady to potencjalna utrata danych i konieczność posiadania komputera do zakończenia procesu.
Zauważyłem również, że zamrożone iPhone’y czasami się przegrzewają. Upewnij się, że Twój iPhone nie jest zbyt gorący, gdy zamarza, ponieważ może to być wskazówka stresu sprzętowego. Sprawdź i usuń wszelkie grube etui lub trzymaj go w chłodniejszym środowisku, jeśli możesz.
Jeśli chodzi o aktualizacje iOS, regularne aktualizacje od Apple nie tylko przynoszą nowe funkcje, ale również kluczowe poprawki błędów, które mogą zapobiegać pojawianiu się tych problemów. Wiem, że @ombrasilente i @cacadordeestrelas wspomnieli o aktualizowaniu, ale naprawdę, ustawienie urządzenia na automatyczną aktualizację może uratować Cię przed tymi niespodziewanymi zamrożeniami.
Na zakończenie, zalecam trzymanie śledzenia swojego magazynu. Czasami urządzenia zwalniają lub zamarzają, gdy są przepełnione zdjęciami, aplikacjami i różnymi plikami. Przeładuj niektóre z cięższych plików do iCloud lub Google Photos. Konkurenci jak @ombrasilente i @cacadordeestrelas dostarczyli świetne podstawowe metody restartu, więc połączenie tych z inteligentnym utrzymaniem może naprawdę utrzymać Twój iPhone w doskonałym stanie.