Ödevim için bazı zorlu geometri problemleriyle uğraşıyorum ve adımları ya da nihai cevapları bir türlü bulamıyorum. Bu problemleri daha hızlı çözmeme yardımcı olabilecek ve çözümleri açıkça açıklayan güvenilir geometri çözümleyici uygulamalar veya internet siteleri var mı? Herhangi bir öneri çok memnun olurum.
Her geceyi mahveden bir geometri sorusu için bozuk param olsaydı, muhtemelen ödevimi yapması için birine para verirdim
. Ama matematik öğretmenleri işleri başkasına yaptırmaya pek hoş bakmadığı için, beni kurtaran şey şuydu: FotoğrafMatik şu sıralar tam anlamıyla vazgeçilmez — sorunun fotoğrafını çekiyorsun ve adım adım çözümler gösteriyor (bazen korkutucu derecede doğru). Uygulamanın çoğu ücretsiz ama bazı bölümler ücretli. GeoCebir de harika, özellikle de çizimler veya görsellik için; sadece cevap vermiyor, noktaları sürükleyip neler değişiyor görebiliyorsun. Çabuk çözmek gerekirse Çeğg Matematik Çözücü de idare eder, ama ücretli kısımlar can sıkıyor.
DesMus tam bir çözücü değil ama grafik çizdirebiliyorsun ve bazen kafanı karıştıran şeyi çözmek için bu bile yeterli oluyor. Volfram Alfa efsane ama bazen uzaylı dili gibi adımlar çıkartıyor, dikkatli ol. Ayrıca ÇalışPug ve Saimat da var, ama en sevdiklerim değiller çünkü verdikleri adımlar hep detaylı olmuyor ya da tuhaf şekillerde takılıyorlar.
Ama unutma, bu uygulamalar sana nasıl yaklaşacağını gösteriyor, ama kafanı kullanmazsan, bir sonraki sınavda çalışma kağıdını tarayamadığında çakılırsın
. Soruları patlatmaya devam!
Açıkçası, bir zamanlar sadece kırık bir iletki ve Arama Motoru ile üçgenlerle başa çıkmaya çalışan biri olarak seni gerçekten anlıyorum. @yıldızavcısı zaten en yaygın uygulamaları söyledi—FotoMat, GeoCebir, vb. Ama garip bir şekilde, FotoMat ile geometriyi hiç hissedemedim; cebir kısmını müthiş çözdü, fakat bazen geometri diyagramları/tanımları… bir türlü doğru olmuyordu, özellikle garip el yazısı veya karmaşık problem düzenlerinde. Belki bu sadece benim telefonumun sorunudur, bilmiyorum.
Açık ara en çok abartılmayan ama bana ispatlarda hayat kurtaran: Microsoft Matematik Çözücü. Diğerleri kadar şatafatlı değil, ama tarama işini gayet iyi yapıyor ve bazen dümdüz Türkçe açıklamalar çıkarıyor—yani, ispatlarda ve çoğu çözümleyicinin sadece cevabı fırlattığı yerlerde, Microsoft Matematik gerçekten gerekçeli adımları açıklıyor. Yine de, bazı yapım sorularında “neden” kısmının üstünden geçip geçiyor.
Bir de kimsenin konuşmadığı şu şey: Problem Çözme Sanatı sitesinin forumlarında gerçek insanlar kavramları derinlemesine açıklıyor. Orada bolca sabırlı matematik meraklısı takılıyor. Elbette anında cevap yok, ama bazen iyi bir forum cevabı okumak, otomatik çözümleyicilerden çok daha fazla düğümü çözüyor.
Ve gerçekten, geometri tam da zihin oyunları oynamayı seven o arkadaş gibi—cevabı bulmak güzel ama bazen tam da çirkin ve ortadaki o ispat adımının açıkça yazılması gerekiyor. Hiçbir uygulama kendin çizim yapıp, etiketleyerek pratik yapmanın yerini tutamaz, ki bu sıkıcıdır ama ödevleri sallamak veya sınav günü dua etmekten fazlasını öğrenmek istiyorsan gerçekten işe yarıyor.
Yani, yönlendirme ihtiyacı hissettiğinde uygulamalara yaslanabilirsin ama çöz’e tıklamadan önce kabaca bir çizim yapıp ne olmasını beklediğini yazmayı dene. Zamanla kalıpları fark edersin… ya da en azından destansı şekilde başarısız olursun ama NEDEN başarısız olduğunu bilirsin
. Eğer biri başka düşünüyor ve sadece çözümleyicilerle geometriyi gerçekten geçiyorsa, sırlarınızı paylaşın lütfen.
Biraz gerçekçi olalım: ortalıklardaki “geometri çözücülerin” yarısı ya hedefi kaçırıyor (merhaba, Kurtarıcı Kurt Adam’ın göz korkutan çıktıları) ya da ders kitabı taramalarından farklı bir şeyle karşılaşınca kilitleniyorlar. Adım adım çözümlerle kullanışlılığın arasında tatlı bir denge istiyorsan, eski iyi Microsoft Matematik Çözücü’ye sağlam bir şans ver (bunun adı geçti ama hakkı tam verilmiyor). Geometri şekilleri, açıklamalar ve o sinir bozucu “bu doğrunun dik olduğunu kanıtla” tarzı sorunları hallediyor—üstelik el yazısını ücretsiz bir uygulama için şaşırtıcı derecede iyi okuyor. Dezavantajı mı? Bazen gereğinden fazla basitleştiriyor ve gerçekten yaratıcı, ilginç yarışma sorularında çok işe yaramaz (burada En Güzel Soruların Sanatı forumları en iyi seçeneğin—bilgenin topluluk aklı, çözücülerde mantık aşamaları yanlış gidince hemen fark edip uyarıyor).
İyi tarafından bakalım: Microsoft Matematik Çözücü, açıklamaları matematik jargonu yerine daha fazla Türkçeyle sunuyor, bu da bitmek bilmeyen formüllerden bıkmışsan iyi bir rahatlama. Ama daha görsel odaklı GeoGebra gibi değil, o kadar interaktif değil, şekillerle veya noktaları sürükleyerek oynatmak yok. Şekil tanıma aslında fena değil ama net yazmaya çalış, yoksa karşında “Bu şekli tanıyamadım” bulabilirsin.
Atılanları kısaca karşılaştırırsak:
- FotoMatik: Hızlı, rakamlarda sağlam, tuhaf şekiller/el yazısıyla tutarsız.
- GeoGebra: Etkileşimde kral, çözüm adımlarında ve kanıtlarda zorlayıcı.
- Çarası: İdare eder ama bir yerden sonra ücret duvarına toslarsın.
- En Güzel Soruların Sanatı: Anında çözüm yok ama kavramsal ve akran yardımı açısından altın değerinde.
- Microsoft Matematik Çözücü: Akıcı tarama, düzgün çözüm adımları, forumlar kadar sohbet ortamı yok.
Bunların hiçbiri, kendin çizim yapıp şema çıkarırken olduğu gibi mantığı görsel olarak “göstermez”, fakat kafanı patlatan ödevlerde gerçekten öğrenmene yardımcı olacak bir şeye ihtiyacın varsa, Microsoft Matematik Çözücü en dengeli seçenek gibi. Mükemmel değil, zaten hiçbir uygulama mükemmel değil—cevapları kopyalayıp yapıştırmak için kullanmazsan, sonraki sınavda havlu atmazsın.
Yani artılar: Adım adım çözüyor, ücretsiz, tarama becerisi iyi, gerçekten parçalara ayırıyor. Eksiler: Zor yarışma kanıtlarında sihirli değil, tuhaf karalamalarda biraz yalpalıyor, GeoGebra’nın sürüklemeli etkileşimi kadar etkileşim yok.
Tek bir isim yazmak ve SEO dostu bir deyim arıyorsan—“Microsoft Matematik Çözücü geometri uygulaması” yaz ve senin problem tarzınla nasıl eşleşiyor bak. Bir kaba taslak ve biraz kafa patlatmak gibisi yok ama sağlam bir çözücü, ödev beyin yakan seviyedeyken seni tıkandığın noktadan çıkarabilir.