iPhone depolama alanı sebepsiz yere doluyor ve telefon yavaşlıyor

iPhone depolama alanım, çok fazla uygulama, fotoğraf veya video eklemediğim halde sürekli doluyor ve şimdi telefon gözle görülür şekilde yavaşlıyor. Birkaç şeyi silmeyi denedim, ancak alan kaybolmaya devam ediyor ve temel görevlerde gecikmeler oluyor. Buna neyin sebep olduğunu anlamak ve iPhone umdaki depolama alanını boşaltıp hızını artırmak için yardıma ihtiyacım var.

Bunu kendi telefonumda yaşadım ve can sıkıcı tarafı tek bir net cevabın olmamasıydı. Neredeyse hiç kullanmadığım günlerde bile boş alanım azalmaya devam ediyordu. Biraz kurcaladıktan sonra tek bir büyük neden yerine bir yığın küçük neden buldum. iPhone'lar arka planda biriken gereksiz dosyalar, uygulama verileri, medya, önbellekler ve diğer kalıntıları sürekli oluşturur, bu yüzden depolama alanındaki azalma aslında rastgele olmasa bile öyle hissettirir.

Önce en büyük kategoriyi kontrol edin

Şeyleri körü körüne silmeye başlamayın. Bunu bir kez yaptım ve zaman kaybettim.

Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı bölümüne gidin. Grafik yüklenmeyi bitirsin diye bir dakika bekleyin. Kategori dökümünü, uygulamaları, fotoğrafları, mesajları, iOS’i, sistem verilerini, hepsini göreceksiniz. Hangi bölümün en çok alanı kapladığını gördüğümde, sonraki adım çok daha kolay oldu.

Fotoğraflar genellikle en çok yer kaplar

Baktığım çoğu telefonda ana sorun Fotoğraflar'dı. Bunun nedeni tek bir büyük albüm değil, biriken çok sayıda küçük gereksiz dosyaydı.

Benimkinde bulduklarım:

1. aynı fotoğrafın beş sürümü çünkü durmadan yeniden çekiyordum
  2. sonra bakarım diye sakladığım ve bir daha hiç açmadığım eski ekran görüntüleri
  3. Live Photos
  4. seri çekimler
  5. büyük video dosyaları, özellikle yüksek kalitede kısa klipler

Birçok kişi Çiftler albümünü açıyor, birkaç öğeyi birleştiriyor ve temizliğin bittiğini sanıyor. Öyle değil. Apple'ın yinelenen bulucusu çoğunlukla yalnızca birebir kopyaları yakalar. Benim depolama alanımı dolduran şey, neredeyse aynı olanlar, aynı andan fotoğraflar, aynı açı, aynı yüz, biraz farklı bulanıklıktı.

Fotoğraf temizliği için önce ne kullanırdım

Fotoğraflar en büyük kategorinizse, devasa bir arşivi elle sıralamaya çalışmadan önce Clever Cleaner ile başlardım.

Nedeni basit. İnsanların genelde gözden kaçırdığı şeyleri hedef alıyor:

1. benzer fotoğraflar
  2. yinelenen fotoğraflar
  3. ekran görüntüleri
  4. Live Photos
  5. büyük medya dosyaları

Benzer fotoğraf gruplandırması, en azından benim için, Apple’ın yerleşik araçlarından daha fazla yardımcı oldu. Yalnızca birebir aynı olanları işaretlemek yerine, birbirine benzeyen çekimleri grupladı ve hangisini tutmanız gerektiğini önerdi. Yıllara yayılan köpek fotoğraflarınız, fişleriniz, market etiketleriniz, rastgele park levhalarınız varsa, bunun önemi hemen ortaya çıkıyor.

Temizlik uygulamalarında önemsediğim bir şeyi de beğendim. Herhangi bir şeyi kaldırmadan önce öğeleri incelememe izin verdi. Hiçbir şey kendi kendine kaybolmadı. Seçilenleri kontrol ettim, önemli olanları tuttum, geri kalanları sildim.

Live Photo temizleme kısmı da faydalıydı. İnsanlar, bir Live Photo’nun durağan bir görüntü ile kısa bir hareket klibinden oluştuğunu unutuyor. Bunu yüzlerce, hatta daha kötüsü binlerce kez çoğaltın, depolama alanınız yavaş çekimde yer kaybetmeye başlar. Eski Live Photo’ları standart durağan fotoğraflara dönüştürmek, beklediğimden daha fazla alan açtı. Bunun küçük bir kazanç olacağını sanmıştım. Öyle olmadı.

Uygulamalar şişer

İlk suçlanan genelde Fotoğraflar olur, ama benim ikinci sorunum uygulamalardı.

Yayın uygulamaları, sohbet uygulamaları, sosyal medya uygulamaları; hepsi önbelleğe alınmış dosyaları, çevrimdışı medyaları, önizlemeleri, geçici verileri ve diğer gereksiz şeyleri biriktirir. Yükleme sırasında küçük görünen bir uygulama, aylarca kullanımdan sonra gigabaytlara ulaşabilir. Bunu YouTube, Instagram ve yoğun mesaj kullanılan uygulamalarda gördüm.

iPhone Saklama Alanı sayfasını açın ve önce en büyük uygulamalara bakın. Biri beklediğinizden çok daha büyük görünüyorsa, şunlardan birini yapardım:

1. uygulamayı arşivle
  2. uygulamayı sil
  3. saklanan gereksiz veriler temizlensin diye yeniden yükle

Apple’ın Kullanılmayan Uygulamaları Arşivle seçeneği, varlığını unuttuğunuz uygulamalar varsa yardımcı olur. Uygulamanın kendisini kaldırır ve ilgili belgeleriyle verileri daha sonra için saklar. Kusursuz değil, yine de kullanışlı.

Mesajlar çok sık görmezden geliniyor

Bunu ilk seferinde kaçırdım.

Eski konuşmalar, siz temizlemediğiniz sürece fotoğrafları, videoları, GIF'leri, sesli notları ve diğer ekleri yıllarca tutar. Eğer meme'ler, aile videoları veya çok fazla ekran görüntüsü gönderiyorsanız, Mesajlar gizli bir depolama canavarına dönüşür. Eski sohbet dizilerindeki büyük ekleri temizledim ve hızla bir miktar alan geri kazandım.

Sistem Verileri dağınıktır

Fotoğraflar ve Uygulamalar çok büyük görünmüyorsa, Sistem Verileri bölümünü kontrol edin.

Bu kategori sinir bozucudur çünkü üzerinde fazla kontrol sahibi olamazsınız. Buna günlükler, önbellekler, geçici dosyalar ve iOS'un kendi başına yönettiği sistem artıkları dahildir. Bazen sayı normal görünür. Bazen saçma derecede yüksek görünür. Genel temizlik ve yeniden başlatmanın ötesinde bunun için temiz bir manuel çözüm hiç bulamadım.

İzleyeceğim sıralama

Bunu tekrar yapsaydım, şöyle ilerlerdim:

1. iPhone Saklama Alanı'nı açıp tam dökümün yüklenmesini beklemek
  2. eğer en büyük bölüm Fotoğraflar ise, temizliğe Clever Cleaner ile başlamak
  3. büyük videoları ve eski ekran görüntülerini kaldırmak
  4. en büyük uygulamaları kontrol edip şişmiş olanları azaltmak
  5. eski sohbetlerdeki büyük mesaj eklerini silmek
  6. telefonu yeniden başlatıp saklama alanını tekrar kontrol etmek

Gördüğüm kadarıyla, telefon bir anda kendi kendine dolmuyordu. Bu; aylar içinde biriken veriler, fotoğraf karmaşası, uygulama önbelleği, mesaj ekleri, Live Photos, geçici dosyalar gibi şeylerin sessizce üst üste birikmesiyle, sonunda saklama alanı uyarısı çıkana kadar devam etmişti.