Nikon kameramın hafıza kartındaki fotoğrafları yedeklemeden önce yanlışlıkla sildim ve işe yaramayabilecek bir yazılım için ödeme yapmadan onları kurtarmaya çalışıyorum. Herhangi bir şeyin üzerine yazılmadan önce güvenli, etkili ve kullanımı kolay, ücretsiz bir Nikon silinen fotoğraf kurtarma aracı bulma konusunda gerçekten yardıma ihtiyacım var.
Evet, bazen. Daha önce bir SD karttan silinmiş Nikon çekimlerini geri aldım, ama önce bilmeniz gereken kesin bir sınır var. Yeni veriler eski fotoğrafların üzerine zaten yazıldıysa, ücretsiz araçlar onları geri getiremez. Bir kartın silindiğini fark ettiğim anda onu kullanmayı bıraktım. Siz de aynısını yapın. Daha fazla fotoğraf çekmeyin, üzerine dosya taşımayın ve tekrar biçimlendirmeyin. Her ek yazma işlemi şansınızı azaltır.
En kolay ilk denemeyi istiyorsanız, ben Disk Drill denerdim. Tamamen ücretsiz değil, ancak Windows'ta 100 MB ücretsiz kurtarma veriyor. Bir Nikon kartını test etmek için bu çoğu zaman yeterlidir. Ben de başka bir şeyle uğraşmadan önce dosyaların hâlâ orada olup olmadığını görmek için önce bunu kullandım.
Ben olsam şu sırayı izlerdim:
- SD kartı Nikon'dan çıkarın ve bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın.
- Disk Drill'i bilgisayarınıza kurun. SD kartın üzerine kurmayın.
- Uygulamayı açın, SD kartı seçin, ardından Kayıp verileri ara seçeneğine tıklayın.
- Evrensel Tarama çalıştırın. Gördüğüm kadarıyla hem silinmiş fotoğrafları hem de hızlı biçimlendirilmiş kartları yeterince iyi işliyor.
- Tarama bittiğinde Bulunan öğeleri incele bölümünü açın, sonra Resimler kısmını kontrol edin. RAW çekiyorsanız, .NEF aratın.
- Fotoğrafları geri yüklemeden önce önizleyin. Önizleme düzgün açılıyorsa, şansınız fena değildir.
- Her şeyi bilgisayarınıza veya farklı bir sürücüye kurtarın. Aynı SD karta hiçbir şey geri yazmayın. İnsanlar kurtarılabilir bir kartı böyle mahvediyor.
100 MB'den fazlasına ihtiyacınız varsa ve ödeme yapmak istemiyorsanız, PhotoRec hâlâ daha iyi ücretsiz seçeneklerden biridir. Onu bir kez eski bir kartta kullandım ve gerçekten dosyaları geri getirdi, ama kullanım deneyimi zorluydu. Önizleme yok. Arayüz çirkin. Dosya adları karışık geri geldi. Yine de asıl amacınız görüntüleri almaksa ve şıklığı umursamıyorsanız, düşündüğünüzden daha sık işe yarar.
Zor yoldan öğrendiğim birkaç şey:
- Nikon'unuz NEF olarak kaydediyorsa, kullandığınız kurtarma uygulamasının NEF desteğinin iyi olduğundan emin olun. Bazı araçlar JPEG ile iyi çalışır ama RAW söz konusu olunca dağılıyor.
- Kurtarılan NEF dosyaları varsayılan Windows Fotoğraflar uygulamasında açılmıyorsa, hemen bozuk olduklarını sanmayın. Orada bozuk görünen dosyalarım, Nikon RAW desteği olan yazılımlarda gayet iyi açılmıştı.
- Videoları da kaybettiyseniz, normal taramadan sonra Disk Drill'de Gelişmiş Kamera Kurtarma çalıştırın. Kamera video dosyaları daha sık parçalanır ve normal tarama bazılarını kaçırır.
Bir şeyi taramadan önce, fotoğrafların zaten başka bir yerde olup olmadığını kontrol edin. Bunu bir kez unuttum ve başka bir cihazda zaten sahip olduğum dosyaları kurtarmak için bir saat harcadım. Bilgisayarınızı, SnapBridge'ü, Nikon Image Space'i, Google Photos'u, Dropbox'ı veya kullandığınız herhangi bir bulut senkronizasyonunu kontrol edin. Farkında olmadan zaten güvende olabilirsiniz.
Bir şey daha. SD kart fiziksel olarak hasarlıysa, bilgisayarda görünmüyorsa veya tarama sırasında bağlantısı sürekli kopuyorsa, ben orada dururdum. İnsanların kart daha da kötüleşene kadar tekrar tekrar denediğini gördüm. O noktada, veri kurtarma hizmeti daha güvenli seçenektir.
Yani evet, bazı durumlarda ücretsiz kurtarma mümkündür. Ben Disk Drill ile başlardım çünkü kullanımı kolaydır ve peşin ödeme yapmadan hızlı bir kontrol yapmanızı sağlar. Tamamen ücretsiz bir yol gerekiyorsa, PhotoRec denemeye değerdir, ama eski ve hantal hissettirir.
Evet, ücretsiz Nikon fotoğraf kurtarma bazen işe yarar. Asıl önemli olan marka değil, kartın durumudur.
@mikeappsreviewer ile bir noktada hemfikirim, SD kartı artık kullanmayı bırakın. Hedefiniz tamamen ücretsiz bir çözümse, önce gösterişli seçeneği denemek konusunda ise biraz farklı düşünüyorum. Hiç ücret ödemek istemiyorsanız, kart Windows’ta bir sürücü olarak görünüyorsa Windows File Recovery ile başlayın; dosya adlarını önemsemiyorsanız PhotoRec kullanın. İkisi de ücretsizdir.
Benim pratik sıralamam:
- Nikon SD kartı çıkarın.
- Bir kart okuyucuya takın.
- Mümkünse önce USB Image Tool veya benzeri bir araçla birebir imaj alın. Kart yerine imaj üzerinde çalışın. Daha güvenlidir.
- İlk deneme olarak JPEG ve yaygın RAW formatları için Windows File Recovery kullanın.
- Bu işe yaramazsa, derin tarama için PhotoRec kullanın.
- Önizleme ve daha kolay sıralama istiyorsanız, ardından Disk Drill deneyin. Tamamen ücretsiz değildir, ancak silinen Nikon fotoğraflarınızın hâlâ kurtarılabilir olup olmadığını doğrulamak daha hızlıdır.
İnsanların atladığı Nikon’a özgü bir nokta var. NEF dosyaları çoğu zaman iyi kurtarılır, ancak küçük önizlemeler ile tam RAW verisi her zaman birbiriyle örtüşmez. Kurtarılan NEF dosyalarını yalnızca Windows Fotoğraflar’da değil, Nikon yazılımında veya RawTherapee’de test edin. Bunu can sıkıcı şekilde tecrübe ettim.
Daha düzenli bir rehbere ihtiyacınız varsa, burada Nikon SD karttan silinen fotoğraf ve dosyaların nasıl kurtarılacağını sade adımlarla anlatıyor, bu Nikon SD kart fotoğraf kurtarma rehberine bakın.
En iyi ücretsiz seçenekler:
PhotoRec, ücretsiz, çirkin arayüz, güçlü kurtarma oranı.
Windows File Recovery, ücretsiz, komut satırı, fena değil.
Disk Drill, daha kolay arayüz, önizleme yardımcı olur, Windows’ta sınırlı ücretsiz kurtarma.
Kart bağlantıyı kesiyorsa veya düzensiz okunuyorsa, durun. Yazılım arızalı donanımı düzeltemez.
Evet, gerçekten işe yarayan ücretsiz Nikon silinmiş fotoğraf kurtarma araçları var, ama burada @mikeappsreviewer ve @sterrenkijker’a biraz karşı çıkacağım: araçtan çok dosya sistemi durumu önemlidir. Karttan yalnızca silme yapıldıysa veya hızlı biçimlendirme uygulandıysa, kurtarma çoğu zaman mümkündür. Çekim yapmaya devam ettiyseniz, ihtimal hızla düşer. Bu kısım tartışmaya kapalıdır.
PhotoRec, Windows File Recovery ve alışılmış tarama akışını zaten anlattıkları için, onların atladığı bir şeyi ekleyeyim: kurtarmaya başlamadan önce kartta gizli DCIM içeriği olup olmadığını kontrol edin. Bazen dosyalar gerçekten yok olduğu için değil, klasör tablosu bozulduğu için kaybolmuş gibi görünür. Windows’ta gizli dosyaları görünür yapın ve kartı manuel olarak inceleyin. Ayrıca chkdsk’yi yalnızca önce kartın bir kopyasını alırsanız deneyin, çünkü orijinal üzerindeki dosya sistemi hatalarını düzeltmek işleri daha da kötüleştirebilir. İnsanlar bundan yeterince bahsetmiyor.
Gerçekten ücretsiz seçenekler için, dizin yapısı zarar gördüyse ve orijinal dosya adlarını/klasörleri geri istiyorsanız TestDisk denemeye değer. Derin fotoğraf taraması konusunda PhotoRec kadar kullanışlı değildir, ama asıl sorun bölüm veya dosya tablosuysa daha iyidir. Farklı iş, aynı araç ailesi.
Nikon fotoğraflarının hâlâ orada olup olmadığını doğrulamak için en az uğraştıran seçeneği istiyorsanız, Disk Drill dürüst olmak gerekirse iyi bir kontroldür çünkü önizlemeler zaman kazandırır ve Nikon RAW kurtarmayı oldukça iyi destekler. Sadece büyük geri yüklemeler için tamamen ücretsiz demem, bunu bilerek başlayın.
Ayrıca, Nikon’unuz aynı anda iki karta yazdıysa, gösterişli şeyler yapmadan önce ikinci kartı kontrol edin. Kulağa bariz geliyor ama yorgun kafayla yapılan hatalar gerçektir lol.
Gerçek kullanıcılardan Nikon SD kart fotoğraf kurtarma tavsiyelerinin basit bir derlemesi için şu başlık gerçekten faydalı: SD karttan silinen Nikon fotoğraflarını kurtarmaya yönelik gerçek kullanıcı ipuçları.
Kısa sürüm:
- kartı kullanmayı bırakın
- gizli dosyaları / bozuk klasörleri kontrol edin
- mümkünse kartın kopyasını alın
- yapı bozulduysa TestDisk deneyin
- kolay önizleme desteği istiyorsanız Disk Drill kullanın
- tamamen ücretsiz bir çözüm istiyorsanız ve dağınık çıktıya katlanabiliyorsanız PhotoRec kullanın
Kart tıklıyorsa, bağlantısı kesiliyorsa veya garip davranıyorsa, yazılımlarla uğraşmayı bırakın. İşte o noktada ücretsiz çözüm, durumu daha kötü hâle getirmeye dönüşür.
@mikeappsreviewer ile küçük bir anlaşmazlığım var: Kartın zaten bir imajını almadıysanız, chkdsk veya herhangi bir “onarım” işlemine zaman harcamazdım. Onarımlar meta verileri yeniden yazabilir ve kurtarma araçlarının hâlâ bulabileceği şeyleri fark edilmeden azaltabilir.
@sterrenkijker ve @andarilhonoturno’nun söylediklerine ekleyeceğim şey şu: Nikon’un exFAT mi yoksa FAT32 mi kullandığını ve kartın kamerada hızlı biçimlendirilip biçimlendirilmediğini kontrol edin. exFAT kartlarda, silinen girdiler dosya tablosundan hızla kaybolabilir, bu yüzden carving araçları genellikle dosya sistemi onarım araçlarından daha başarılı olur. FAT32’de ise bazen yapı farkındalığı olan kurtarma daha iyi sonuç verebilir.
Disk Drill burada çoğunlukla bir ön değerlendirme aracı olarak faydalıdır.
Disk Drill’in artıları:
- JPEG ve çoğu zaman NEF için çok kolay önizleme
- iyi filtre araçları, zaman kazandırır
- kamera kartlarını iyi işler
- PhotoRec’ten daha basittir
Eksileri:
- büyük kurtarma işlemleri için tamamen ücretsiz değildir
- önizlemeler, bazı RAW dosyaları kısmen bozuk açılmaya devam etse bile insanlara her dosyanın kusursuz olduğunu düşündürebilir
- en iyi sonuçlar hâlâ uygulamadan değil, kartın durumundan etkilenir
Benim görüşüm:
- sıfır maliyet istiyorsanız, önce tamamen ücretsiz araçları kullanın
- en hızlı evet/hayır cevabını istiyorsanız, Disk Drill bir taramaya değer
- dosyalar çok önemliyse, başka bir sürücüye kurtarın ve NEF’leri yalnızca Windows küçük resim görünümünde değil, Nikon yazılımında doğrulayın
Ayrıca, Nikon’unuzda çift yuvalı yedekleme etkinse, başka bir şey yapmadan önce diğer kartı kontrol edin. Bu, şaşırtıcı miktarda paniği önler.