Czy ktoś może mi pomóc odzyskać usunięte zdjęcia z karty SD aparatu Canon?

Przypadkowo usunąłem ważne zdjęcia z karty SD mojego aparatu Canon, zanim wykonałem ich kopię zapasową, i naprawdę potrzebuję pomocy w ustaleniu najlepszego sposobu ich odzyskania. Od tamtej pory nie zrobiłem żadnych nowych zdjęć i szukam bezpiecznych, skutecznych porad dotyczących odzyskiwania zdjęć z karty SD Canon.

Natknąłem się na to jakiś czas temu z kartą SD Canona i pierwszy ruch ma większe znaczenie niż aplikacja do odzyskiwania.

Wyłącz aparat. Wyjmij kartę SD. Jeśli karta ma mały suwak blokady, przesuń go do pozycji zablokowanej. Nie rób więcej zdjęć. Nie nagrywaj wideo. Nie formatuj ponownie karty.

Kiedy zdjęcie zostaje usunięte z karty SD, plik zwykle nie jest od razu kasowany. Karta oznacza to miejsce jako wolne. Twoje stare obrazy często nadal tam są, dopóki nowe dane ich nie nadpiszą. Gdy dalej używasz karty, Twoje szanse szybko maleją. Nauczyłem się tego w bolesny sposób.

Zanim uruchomisz oprogramowanie do odzyskiwania, najpierw sprawdź łatwe miejsca.

1. image.canon: Jeśli synchronizacja była włączona, najpierw sprawdź tam. Canon przechowuje kopie w chmurze przez ograniczony czas, często do 30 dni.
  2. Kosz lub Kosz systemowy: Jeśli usunąłeś pliki z komputera Mac lub Windows podczas przeglądania karty, mogą nadal tam być.
  3. Automatyczne kopie zapasowe: Sprawdź Google Drive, Backblaze, Time Machine albo dowolne narzędzie do backupu, którego używasz. Czasem przechwytuje ono folder, gdy wcześniej podłączyłeś kartę.

Jeśli to nic nie da, użyj oprogramowania do odzyskiwania na komputerze. I użyj prawdziwego czytnika kart SD. Podłączanie aparatu przez USB bywa zawodne, ponieważ wiele aparatów udostępnia kartę w trybie transferu, a nie w sposób, który narzędzia do odzyskiwania lubią najbardziej. U mnie lepiej zadziałał bezpośredni czytnik kart.

Miałem całkiem dobre wyniki z Disk Drill. Wykrywał pliki Canon RAW, CR2 i CR3, a także JPEG-i i klipy wideo. Panel podglądu pomagał, bo mogłem zobaczyć, które pliki są nienaruszone, zanim je przywróciłem. W systemie Windows jest też mały darmowy limit odzyskiwania, 100 MB, kiedy ostatnio sprawdzałem, więc możesz przetestować program, zanim pójdziesz dalej.

Jeśli chcesz darmową opcję, PhotoRec nadal dobrze się sprawdza u wielu osób. Sprawia wrażenie oldschoolowego. Interfejs tekstowy, niewiele wskazówek, i ma tendencję do odzyskiwania plików bez oryginalnych nazw i folderów. Potem trzeba sortować stos plików. Irytujące, ale użyteczne.

Proces jest dość prosty.

1. Zainstaluj aplikację na swoim komputerze: Umieść ją na dysku wewnętrznym. Nie instaluj niczego na karcie SD.
  2. Włóż kartę do czytnika i uruchom głębokie skanowanie: Wybierz kartę SD w narzędziu do odzyskiwania i pozwól mu przeskanować ją do końca. Duże karty zajmują trochę czasu.
  3. Sprawdź podgląd tego, co znajdzie: Filtruj według plików obrazów, jeśli narzędzie to obsługuje. Sprawdź podgląd przed przywróceniem.
  4. Odzyskaj na inny dysk: Zapisz odzyskane pliki na komputerze lub dysku zewnętrznym. Nigdy nie zapisuj ich z powrotem na tej samej karcie Canona podczas odzyskiwania.

Po skopiowaniu uratowanych zdjęć w bezpieczne miejsce i potwierdzeniu, że się otwierają, włóż kartę z powrotem do Canona i sformatuj ją w aparacie. Robię tak zamiast formatowania na komputerze, ponieważ aparat zapisuje system plików w sposób, którego oczekuje. Później jest mniej dziwnych problemów.

Jeśli przestałeś używać karty zaraz po usunięciu, Twoje szanse nadal są całkiem dobre. Jeśli dalej robiłeś na niej zdjęcia, niektóre pliki mogą być utracone albo wrócić uszkodzone. Nadal warto przeskanować. Widziałem karty, które wyglądały na kompletnie padnięte, a mimo to oddawały większość zestawu.

Przestań używać karty. Najważniejszą część już zrobiłeś, nie zrobiłeś nowych zdjęć.

Jedną rzecz dodałbym do tego, co powiedział @mikeappsreviewer: najpierw zrób obraz karty SD bajt po bajcie, przed odzyskiwaniem. To ma znaczenie, jeśli karta ma słabe sektory albo zaczyna gubić odczyty. Użyj USB Image Tool, Win32 Disk Imager albo dd na Macu/Linuxie. Zapisz obraz na komputerze, a potem skanuj plik obrazu zamiast ciągle obciążać oryginalną kartę.

Moja kolejność byłaby taka:

1. Sklonuj kartę.
  2. Uruchom odzyskiwanie na klonie.
  3. Zapisz odzyskane pliki na innym dysku.
  4. Sprawdź integralność plików, szczególnie Canon CR2 i CR3.

Disk Drill nadaje się do tego, ponieważ dobrze obsługuje popularne formaty zdjęć Canon i szybko pokazuje podgląd. Nie polegałbym jednak wyłącznie na podglądzie. Niektóre pliki RAW wyświetlają podgląd, ale później nadal nie otwierają się w Lightroomie, więc po odzyskaniu otwórz przykładowy zestaw.

Jeśli karta została usunięta w aparacie, skuteczność odzyskiwania często jest dobra, jeśli nie nastąpiły żadne nowe zapisy. Jeśli karta została sformatowana, odzyskiwanie nadal często działa, ale nazwy folderów i znaczniki czasu robią się chaotyczne.

Jeśli chcesz szybkie porównanie wideo, ten klip najlepsze oprogramowanie do odzyskiwania zdjęć z karty SD po usunięciu jest wart obejrzenia.

Mała niezgoda w jednej kwestii, którą ludzie często powtarzają: zablokowanie karty SD pomaga zapobiegać zapisom w czytnikach, ale to nie jest magia. Niektóre urządzenia to ignorują. Traktuj kartę jak dowód, nie ufaj wyłącznie przełącznikowi.

Właściwie jesteś w całkiem niezłej sytuacji, skoro od razu przestałeś używać tej karty. To ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje.

W większości zgadzam się z @mikeappsreviewer i @ombrasilente, ale byłbym trochę mniej skłonny do dalszego testowania wielu różnych narzędzi jedno po drugim bezpośrednio na fizycznej karcie SD. Każdy dodatkowy odczyt z niestabilnej karty może zmienić możliwą do odzyskania sytuację w koszmar. Jeśli karta wydaje się choć trochę dziwna, wolno się montuje, losowo się rozłącza, pojawiają się błędy miniaturek, potraktuj to tak, jakby ulegała awarii, i pracuj na obrazie, a nie na samej karcie.

O jednej rzeczy ludzie zapominają: sprawdź, czy zdjęcia nie są po prostu ukryte przez problemy z systemem plików. W Windows włącz „pokaż ukryte pliki”. Na Macu użyj Command + Shift + . w Finderze. Widziałem już „usunięte” pliki z aparatu, które okazywały się uszkodzeniem katalogu, a nie faktycznym usunięciem.

Poza tym, jeśli są to pliki Canon RAW, przetestuj odzyskane pliki w prawdziwym programie do edycji, a nie tylko w podglądzie miniaturek. Plik może wyglądać dobrze w podglądzie, a mimo to być częściowo uszkodzony. W tym Disk Drill jest przydatny, bo zwykle dobrze znajduje pliki CR2/CR3, ale i tak sprawdziłbym kilka z nich w Lightroomie, Photoshopie albo w oprogramowaniu Canona, zanim uznałbym sprawę za zamkniętą.

Moje podejście:

• przestań dotykać karty
  • wykonaj jej obraz, jeśli to możliwe
  • odzyskuj dane z obrazu
  • przywracaj na inny dysk
  • sprawdź, czy pliki RAW rzeczywiście otwierają się w całości

Jeśli Disk Drill nie znajdzie tego, czego potrzebujesz, wtedy wypróbuj drugie narzędzie dla porównania, ale nie pięć pod rząd bez powodu. Ludzie uwielbiają zamieniać proste odzyskiwanie danych w projekt naukowy lol.

Jeśli chcesz poczytać więcej, tutaj jest wątek bardziej przyjazny wyszukiwarkom o odzyskiwaniu danych z kart Canona:
Wskazówki dotyczące odzyskiwania zdjęć z karty SD Canon po przypadkowym usunięciu lub sformatowaniu

Krótka wersja: tak, usunięte zdjęcia z karty SD aparatu Canon często da się odzyskać, jeśli nie zrobiono nowych zdjęć. Twoje szanse nadal są całkiem solidne.

Jeden mały kontrargument wobec @ombrasilente, @viaggiatoresolare i @mikeappsreviewer: jeśli zdjęcia są naprawdę niezastąpione, nie trzymałbym się zbyt długo podejścia wyłącznie DIY, jeśli karta wykazuje jakiekolwiek dziwne zachowanie. Wolne odczyty, rozłączanie się, problemy z poprawnym montowaniem karty albo nieprawidłowo pokazywana pojemność to sygnały alarmowe. W takiej sytuacji laboratorium odzyskiwania danych może uratować więcej niż oprogramowanie.

Jeśli karta zachowuje się normalnie, to tak, odzyskiwanie programowe jest właściwą drogą. Dodałbym jedną praktyczną rzecz, którą ludzie pomijają: sprawdź fizyczny stan karty, zanim zaufasz jakiemukolwiek wynikowi skanowania. W Windows narzędzia takie jak H2testw są przydatne po odzyskiwaniu, a nie przed, żeby sprawdzić, czy sama karta nie jest podrobiona albo uszkodzona. Na Macu Blackmagic nie jest do tego właściwym narzędziem, więc unikaj przypadkowych aplikacji do testów prędkości jako kontroli stanu.

O Disk Drill konkretnie:

Zalety

• Bardzo łatwo sortować wyniki Canon JPEG, CR2 i CR3
  • Dobra obsługa podglądu
  • Czystszy interfejs niż w wielu aplikacjach do odzyskiwania
  • Zwykle szybciej można ocenić, co warto przywrócić

Wady

• Podgląd może sprawiać, że uszkodzone pliki RAW wyglądają lepiej, niż jest w rzeczywistości
  • Nie jest to najtańsza opcja, jeśli potrzebujesz pełnego odzyskiwania
  • Głębokie skany mogą zwracać dużo fragmentów plików z ogólnymi nazwami
  • Jeśli system plików jest mocno uszkodzony, czasem drugie narzędzie znajduje inne pozostałości

Moje zdanie jest więc takie: użyj najpierw Disk Drill do sensownego pierwszego podejścia do odzyskiwania, zwłaszcza jeśli chcesz czegoś mniej chaotycznego niż PhotoRec, ale nie traktuj jego podglądu jako ostatecznego werdyktu. Otwórz odzyskane pliki RAW w odpowiednim oprogramowaniu Canon lub Adobe i przybliż obraz. Uszkodzenia często ukrywają się w ostatniej jednej trzeciej pliku.

Ponadto, jeśli usunięte zdjęcia były robione w trybie seryjnym, odzyskaj wszystko z tego zakresu czasu, a nie tylko dokładnie te obrazy, które pamiętasz. Karty Canon często przechowują powiązane wzorce danych pomocniczych lub sekwencyjnych, które pomagają zauważyć brakujące klatki.