Przypadkowo usunąłem zdjęcia z mojej karty CompactFlash po błędzie aparatu i nie mam kopii zapasowej. Szukam darmowej metody lub oprogramowania do odzyskiwania danych z karty CF, które pozwoli bezpiecznie odzyskać utracone pliki, zanim ponownie użyję karty. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Utrzymuję się z fotografowania wydarzeń i tak, niewiele rzeczy jest gorszych niż podłączenie karty CompactFlash i zobaczenie, że pokazuje się jako pusta, nieczytelna albo częściowo uszkodzona. Zdarzyło mi się to po długich dniach fotografowania wesel i eventów firmowych, a największy błąd, jaki widzę, to zbyt intensywne grzebanie przy karcie, zanim rozpocznie się odzyskiwanie.
Jeśli chcesz najkrótszej drogi z najmniejszym bałaganem, od razu zacznij od oprogramowania do odzyskiwania danych. Najlepsze rezultaty miałem z Disk Drill. Przekonało mnie to, jak radził sobie z dużymi zestawami plików RAW, CR2, NEF, ARW, a także klipami wideo o wysokim bitrate, podzielonymi na nietypowe bloki. Próbowałem też PhotoRec i Recuva. PhotoRec owszem odzyskiwał pliki, ale wrzucał je do jednego wielkiego stosu z przemianowanymi śmieciami, co jest uciążliwe, gdy sortujesz tysiące zdjęć. Recuva dobrze radziła sobie z prostszymi rzeczami, ale przy profesjonalnych formatach aparatów całkiem się sypała. Disk Drill wydawał się mniej chaotyczny, a etap podglądu oszczędzał mi czas, bo mogłem sprawdzić pliki przed ich przywróceniem.
Co zrobiłbym najpierw
- Zainstaluj aplikację na głównym dysku komputera. Nie umieszczaj jej na karcie CF. Nie zapisuj niczego nowego na uszkodzonej karcie.
- Utwórz pełny obraz karty. Jeśli karta zgłasza błędy odczytu lub się rozłącza, najpierw sklonuj ją sektor po sektorze. Robię to zawsze, gdy karta wydaje się niestabilna. Skanowanie obrazu jest bezpieczniejsze niż ciągłe obciążanie oryginalnego nośnika.
- Przeskanuj kartę lub jej obraz. Wskaż źródło w narzędziu do odzyskiwania, uruchom skanowanie i poczekaj. Pozwól mu przejść przez pełną strukturę i surowe bloki.
- Podejrzyj wyniki. Sprawdź swoje zdjęcia i klipy wideo przed odzyskaniem. To ma większe znaczenie, niż się ludziom wydaje. Sama nazwa pliku nic nie znaczy, jeśli plik otwiera się jako bezużyteczne dane.
- Odzyskaj dane na inny dysk. Zapisz odzyskane pliki na SSD, dysku wewnętrznym lub innym dysku zewnętrznym. Nigdy nie zapisuj odzyskanych plików z powrotem na tej samej karcie CF.
Podczas skanowania lub jeszcze zanim ponownie podłączysz kartę warto przestrzegać kilku zasad. W większości przypadków obrazy nadal znajdują się na karcie. Uszkodzeniu uległa mapa systemu plików, a nie same dane. Dlatego cel jest prosty: niczego nie nadpisz.
Zasady, których się trzymam, gdy karta CF ulegnie awarii
- Przestań na niej fotografować. Natychmiast. Nie testuj jej w aparacie. Nie rób jeszcze jednego zdjęcia, żeby sprawdzić, czy nadal działa. Nowe zapisy bezpowrotnie usuwają stare dane.
- Ignoruj wszelkie komunikaty o formatowaniu. Jeśli Windows lub macOS informuje, że karta wymaga sformatowania, kliknij nie. Za każdym razem. Używaj też porządnego czytnika kart. Miałem w ten sposób lepszy dostęp niż przez połączenie USB aparatu.
- Sprawdź, czy system nadal widzi kartę. W systemie Windows otwórz Zarządzanie dyskami. Na Macu użyj Narzędzia dyskowego. Jeśli karta pojawia się z prawidłową pojemnością, szanse na odzyskanie danych są nadal całkiem dobre. Jeśli nie pojawia się wcale albo karta ma fizyczne uszkodzenia, oprogramowanie może nie wystarczyć i odzysk w laboratorium zaczyna wyglądać na jedyną opcję.
- Naprawiaj uszkodzone wideo po odzyskaniu, nie wcześniej. Odzyskiwałem klipy, które wyglądały na martwe, ale brakowało im tylko nagłówków albo miały uszkodzone indeksowanie. VLC czasem pomaga, jeśli ustawisz naprawę plików tak, aby zawsze naprawiał uszkodzone pliki AVI. Warto też wypróbować Untrunc w systemie Windows do naprawy uszkodzonych nagłówków wideo.
- Zajmij się kartą dopiero wtedy, gdy twoje pliki będą bezpieczne. Gdy obrazy zostaną skopiowane i sprawdzone, wtedy możesz testować naprawy. CHKDSK w systemie Windows lub Pierwsza pomoc na Macu mogą uporządkować błędy systemu plików. Jeśli karta nadal działa niestabilnie po tym, nie ufałbym jej podczas płatnej sesji. Sformatowałbym ją w aparacie tylko wtedy, gdybym najpierw planował solidnie ją przetestować, a jeśli znów zachowywałaby się dziwnie, wycofałbym ją z użycia.
Parę rzeczy, których nauczyłem się w trudny sposób
Jednym ze złych nawyków jest ciągłe otwieranie i zamykanie karty w różnych aplikacjach z nadzieją, że któraś z nich zobaczy pliki. Zrobiłem to kiedyś z kartą Lexar po zleceniu na konferencji. Głupi ruch. Każda nieudana próba odczytu zajmowała więcej czasu, karta robiła się coraz cieplejsza, a ja sklonowałem ją później, niż powinienem.
Kolejna rzecz: nie oceniaj odzysku wyłącznie po strukturze folderów. Zdarzało mi się, że karty wracały z uszkodzonymi katalogami, a mimo to odzyskiwały prawie każdą nadającą się do użytku klatkę RAW. Podglądy pokazywały prawdziwy obraz sytuacji, nie nazwy plików.
Jeśli komputer wykrywa kartę, a pojemność wygląda normalnie, nadal masz szansę. Zachowaj spokój, nic na nią nie zapisuj, sklonuj ją, jeśli wygląda na niestabilną, przeskanuj ją, podejrzyj to, co ważne, i przywróć dane w inne miejsce. Tego workflow trzymam się teraz.
Mam nadzieję, że odzyskasz swoje pliki w całości. Znam to uczucie, jest okropne.
Darmowe? Tak.
Jeśli karta CF nadal się montuje, zacznij od PhotoRec. Nic nie kosztuje i całkiem dobrze odzyskuje usunięte pliki JPG, CR2, NEF, ARW, MOV, MP4 z kart CF. Jest jednak haczyk — usuwa nazwy plików i strukturę folderów. Przy kilkuset zdjęciach w porządku. Przy sesji dla klienta to już trochę uciążliwe.
Trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Najpierw wykonanie pełnego obrazu to mądry ruch przy niestabilnej karcie, ale jeśli twoja karta odczytuje się czysto i stabilnie, jeden skan w trybie tylko do odczytu często jest szybszy i wymaga mniej pracy. Jeśli choć raz utraci połączenie, przerwij i wykonaj obraz.
Moja kolejność:
- Włóż kartę CF do czytnika, nie do aparatu.
- Sprawdź, czy komputer widzi prawidłową pojemność.
- Uruchom najpierw PhotoRec, jeśli chcesz całkowicie darmowe rozwiązanie.
- Jeśli wyniki są chaotyczne, użyj Disk Drill do podglądu i łatwiejszego sortowania.
- Zapisuj odzyskane pliki na komputerze, nigdy z powrotem na kartę CF.
Dwie inne darmowe rzeczy, które warto wypróbować w Windows, to Windows File Recovery i TestDisk. TestDisk jest lepszy, jeśli uszkodzona została partycja. PhotoRec jest lepszy, jeśli pliki zostały usunięte.
Do wyszukiwania użyj czegoś jasnego, na przykład odzyskiwanie plików ze sformatowanej karty CF.
Widziałem też to krótkie wyjaśnienie, odzyskiwanie plików ze sformatowanej karty CF.
Jeśli karta pokazuje 0 bajtów, zły rozmiar albo ciągle się rozłącza, szanse na odzyskanie programowo szybko maleją. W tym momencie przestań przy niej majstrować.
Darmowe, tak, ale „najlepsze darmowe” zależy od tego, co dokładnie się stało.
Jeśli to były po prostu usunięte zdjęcia po błędzie aparatu, to właściwie wypróbowałbym R-Photo przed PhotoRec. Jest darmowy do zdjęć/wideo, dużo mniej chaotyczny niż PhotoRec i zwykle zachowujesz bardziej sensowną listę odzyskanych plików. PhotoRec jest potężny, ale wrzucenie 2000 plików o nazwach f1234567.jpg do jednego folderu to osobna kara. Więc trochę nie zgadzam się tu z @stellacadente. „Darmowe” jest fajne, ale „darmowe i dające się sortować” jest jeszcze lepsze.
Jeśli karta jest nadal czytelna:
- użyj prawdziwego czytnika kart USB
- nie formatuj karty CF
- nie uruchamiaj jeszcze narzędzi naprawczych
- odzyskuj na komputer, a nie z powrotem na kartę
Jeśli chcesz najłatwiejszy interfejs i podgląd, Disk Drill nadal warto wspomnieć, nawet jeśli całkowicie darmowa część jest ograniczona. Lepiej nadaje się do sprawdzenia, co faktycznie da się odzyskać, zanim zmarnujesz godziny.
Jeszcze jedna rzecz, na którą ani @mikeappsreviewer, ani @stellacadente tak naprawdę nie położyli nacisku: najpierw spróbuj odzyskiwania z użyciem filtra typów plików. Jeśli interesują Cię tylko JPG/RAW, nie skanuj i nie przywracaj każdego przypadkowego pliku cache/db/systemowego. To oszczędza czas i zmniejsza bałagan.
Jeśli karta pokazuje złą pojemność, prosi o zainicjowanie albo losowo się rozłącza, zatrzymaj się. W tym momencie powtarzane samodzielne próby mogą szybko pogorszyć sytuację.
Poza tym ten wątek jest całkiem trafny, jeśli chcesz więcej doświadczeń specyficznych dla kart CF: Wskazówki dotyczące odzyskiwania danych z kart CompactFlash i prawdziwe porady użytkowników.
Krótka wersja:
- Całkowicie darmowe: R-Photo, PhotoRec, TestDisk
- Łatwiejszy w użyciu: Disk Drill
- Najgorszy ruch: formatowanie karty „żeby sprawdzić, czy to naprawi problem”
Byłem w takiej sytuacji, to okropne, ale usunięte zdjęcia z CF często da się odzyskać, jeśli nie używasz dalej karty.
Dodałbym jedną rzecz, o której inni wspomnieli tylko mimochodem: sprawdź stan karty, zanim zdecydujesz się na wiele prób odzyskiwania. Jeśli karta CF wykazuje opóźnienia odczytu, błędy CRC lub sporadyczne rozłączanie się w czytniku, każdy dodatkowy skan to ryzyko. W takim przypadku nie testowałbym kolejno różnych darmowych narzędzi.
Poza tym lekko nie zgadzam się z podejściem „po prostu zacznij od surowego odzyskiwania”. Surowe odzyskiwanie świetnie nadaje się do odzyskania czegokolwiek, ale jeśli błąd aparatu uszkodził tylko strukturę katalogów, narzędzie, które nadal potrafi analizować pozostałości systemu plików, zwykle da czystsze wyniki, a czasem nawet oryginalne nazwy. To ma znaczenie, jeśli była to prawdziwa sesja.
Jeśli chodzi o darmowe opcje, przyjrzałbym się:
- R-Photo do odzyskiwania zdjęć i wideo
- TestDisk, jeśli sama partycja została uszkodzona
- PhotoRec tylko wtedy, gdy struktura jest całkowicie zniszczona i zależy Ci głównie na danych obrazów
Gdzie pasuje Disk Drill:
- Zalety: łatwy podgląd, lepsze sortowanie, szybsza ocena, czy warto dalej zajmować się kartą
- Wady: nie jest w pełni darmowy do wszystkich odzysków, a jeśli karta ma problemy fizyczne, wygoda oprogramowania tego nie rozwiąże
Ogólnie więc w większości zgadzam się z @stellacadente, @caminantenocturno i @mikeappsreviewer co do podstaw, ale nadałbym priorytet najpierw diagnozie stabilności karty, a potem wyborowi metody odzyskiwania w zależności od tego, czy problemem jest usunięcie danych, formatowanie czy uszkodzenie systemu plików. Jeśli karta CF zaczyna znikać z systemu, na tym zakończ samodzielne próby.