Kamera hatasından sonra CompactFlash kartımdaki fotoğrafları yanlışlıkla sildim ve yedeğim yok. Kartı tekrar kullanmadan önce kaybolan dosyaları güvenle kurtarabilecek ücretsiz bir CF kart veri kurtarma yöntemi veya yazılımı arıyorum. Her türlü yardım memnuniyetle karşılanır.
Geçimimi etkinlik çekerek sağlıyorum ve evet, bir CompactFlash kartı takıp boş, okunamaz ya da yarı ölü görmenin verdiği histen daha kötüsü çok azdır. Bunun uzun düğün günlerinden ve kurumsal çekimlerden sonra başıma geldiği oldu ve gördüğüm en büyük hata, kurtarma başlamadan önce insanların kartı fazla kurcalaması.
En az karmaşayla en kısa yolu istiyorsanız, hemen veri kurtarma yazılımıyla başlayın. Ben en iyi sonuçları Disk Drill ile aldım. Beni ikna eden şey, büyük RAW setlerini, CR2, NEF, ARW dosyalarını ve garip bloklara bölünmüş yüksek bit hızlı video kliplerini nasıl işlediğiydi. PhotoRec ve Recuva’yı da denedim. PhotoRec dosyaları çıkardı, evet, ama onları yeniden adlandırılmış gereksiz dosyalarla birlikte dev bir yığının içine attı; bu da binlerce kareyi ayıklarken oldukça zorlu oluyor. Recuva daha basit şeylerde fena değildi, ama profesyonel kamera formatlarında dağıldı. Disk Drill daha az kaotik hissettirdi ve önizleme adımı bana zaman kazandırdı çünkü geri yüklemeden önce dosyaları kontrol edebiliyordum.
Ben olsam ilk ne yapardım
- Uygulamayı bilgisayarınızın ana sürücüsüne yükleyin. CF kartta tutmayın. Hasarlı karta yeni hiçbir şey yazmayın.
- Kartın tam bir imajını oluşturun. Kart okuma hataları veriyorsa veya bağlantısı kesiliyorsa, önce sektör sektör klonlayın. Kart kararsız görünüyorsa ben bunu her zaman yaparım. İmajı taramak, orijinal ortama tekrar tekrar yük bindirmekten daha güvenlidir.
- Kartı veya imajını tarayın. Kurtarma aracını kaynağa yönlendirin, taramayı başlatın ve bekleyin. Tam yapıyı ve ham blokları taramasına izin verin.
- Sonuçları önizleyin. Geri yüklemeden önce fotoğraflarınızı ve video kliplerinizi kontrol edin. Bu, insanların düşündüğünden daha önemlidir. Dosya bozuk olarak açılıyorsa dosya adının hiçbir anlamı yoktur.
- Farklı bir sürücüye kurtarın. Geri yüklenen dosyaları SSD'nize, dahili sürücünüze veya başka bir harici diske kaydedin. Kurtarılan dosyaları asla aynı CF karta geri koymayın.
Tarama çalışırken veya kartı tekrar bağlamadan önce bile uyulması gereken birkaç kural vardır. Çoğu zaman görüntüler hâlâ kartın üzerinde durur. Bozulan şey verinin kendisi değil, dosya sistemi eşlemesidir. Bu yüzden amaç basit, hiçbir şeyin üzerine yazmayın.
Bir CF kart bozulduğunda uyduğum kurallar
- Üzerine çekim yapmayı durdurun. Hemen. Kamerada test etmeyin. Hâlâ çalışıp çalışmadığını görmek için bir kare daha çekmeyin. Yeni yazmalar eski verileri tamamen siler.
- Herhangi bir biçimlendirme mesajını yok sayın. Windows veya macOS kartın biçimlendirilmesi gerektiğini söylüyorsa hayıra basın. Her seferinde. Uygun bir kart okuyucu da kullanın. Kamera USB bağlantısına göre bu şekilde daha iyi erişim sağladığım oldu.
- Sistemin kartı hâlâ görüp görmediğini kontrol edin. Windows'ta Disk Yönetimi'ni açın. Mac'te Disk İzlencesi'ni kullanın. Kart doğru kapasiteyle görünüyorsa kurtarma olasılığı hâlâ makuldür. Hiç görünmüyorsa veya kartta fiziksel hasar varsa yazılım sizi sonuca ulaştıramayabilir ve laboratuvar kurtarması tek yol gibi görünmeye başlar.
- Hasarlı videoyu kurtarmadan önce değil, kurtarmadan sonra düzeltin. Ölü gibi görünen ama aslında yalnızca başlıkları eksik olan veya dizinlemesi bozuk klipleri kurtardım. Hasarlı AVI dosyalarını her zaman düzelt olarak ayarlarsanız VLC bazen yardımcı olur. Windows'ta bozuk video başlıkları için Untrunc da denemeye değerdir.
- Kartla ancak dosyalarınız güvende olduktan sonra ilgilenin. Görüntüleriniz kopyalanıp kontrol edildikten sonra onarım denemelerine geçebilirsiniz. Windows'ta CHKDSK veya Mac'te First Aid dosya sistemi hatalarını temizleyebilir. Bundan sonra kart hâlâ sorun çıkarıyorsa ücretli bir çekimde ona güvenmezdim. Önce ciddi şekilde test etmeyi planlıyorsam yalnızca kamerada biçimlendirirdim ve tekrar garip davranırsa kullanımdan kaldırırdım.
Zor yoldan öğrendiğim birkaç şey
Kötü alışkanlıklardan biri, dosyaları uygulamalardan birinin görmesini umarak kartı farklı uygulamalarda tekrar tekrar açıp kapatmaktır. Bunu bir konferans işi sonrası bir Lexar kartla bir kez yaptım. Aptalca bir hareketti. Her başarısız okuma daha fazla zaman aldı, kart daha da ısındı ve sonunda onu olması gerekenden daha geç klonladım.
Bir diğeri, kurtarmayı yalnızca klasör yapısına bakarak değerlendirmemek. Bozulmuş dizinlerle geri gelen kartlarım oldu ve yine de kullanılabilir neredeyse her RAW kareyi kurtardım. Gerçek hikâyeyi dosya adları değil, önizlemeler anlatıyordu.
Bilgisayarınız kartı algılıyorsa ve kapasite normal görünüyorsa, hâlâ bir şansınız var. Sakin olun, karta yazmayın, kararsız görünüyorsa klonlayın, tarayın, önemli olanları önizleyin ve başka bir yere geri yükleyin. Artık bağlı kaldığım iş akışı bu.
Umarım dosyalarınızı sağlam şekilde geri alırsınız. O hissi biliyorum, berbat bir şey.
Ücretsiz mi? Evet.
CF kart hâlâ bağlanıyorsa, PhotoRec ile başlayın. Hiçbir ücreti yoktur ve silinmiş JPG, CR2, NEF, ARW, MOV, MP4 dosyalarını CF kartlardan oldukça iyi çeker. Tek sorun, dosya adlarını ve klasörleri kaldırmasıdır. Birkaç yüz çekim için sorun değil. Müşteri çekimi için ise biraz zahmetli.
@mikeappsreviewer ile bir noktada biraz aynı fikirde değilim. Sorunlu bir kart için önce tam bir imaj almak akıllıcadır, ancak kartınız temiz ve stabil şekilde okunuyorsa, tek bir salt okunur tarama çoğu zaman daha hızlı ve daha az uğraştırır. Bir kez bile bağlantı koparsa, durun ve imajını alın.
Benim sıralamam:
- CF kartı kameraya değil, bir kart okuyucuya takın.
- Bilgisayarınızın doğru kapasiteyi görüp görmediğini kontrol edin.
- Tamamen ücretsiz bir çözüm istiyorsanız önce PhotoRec çalıştırın.
- Sonuçlar dağınıksa, önizleme ve daha kolay sıralama için Disk Drill kullanın.
- Kurtarılan dosyaları asla tekrar CF karta değil, bilgisayarınıza kaydedin.
Windows’ta denemeye değer diğer iki ücretsiz seçenek Windows File Recovery ve TestDisk’tir. Bölüm bozulduysa TestDisk daha iyidir. Dosyalar silindiyse PhotoRec daha iyidir.
Arama terimi olarak, biçimlendirilmiş bir CF karttan dosya kurtarma gibi açık bir ifade kullanın.
Ayrıca şu kısa açıklamayı da gördüm, biçimlendirilmiş bir CF karttan dosya kurtarma.
Kart 0 bayt gösteriyorsa, yanlış boyutta görünüyorsa veya sürekli bağlantısı kesiliyorsa, yazılımla kurtarma ihtimali hızla düşer. O noktada, onunla daha fazla uğraşmayı bırakın.
Ücretsiz, evet, ama “en iyi ücretsiz” tam olarak ne olduğuna bağlı.
Eğer sadece kamera hatasından sonra silinen fotoğraflarsa, ben aslında PhotoRec’ten önce R-Photo’yu denerdim. Fotoğraf/video için ücretsiz, PhotoRec’e göre çok daha az kaotik ve genelde daha düzenli bir kurtarma listesi elde edersiniz. PhotoRec güçlüdür, ama f1234567.jpg adlı 2.000 dosyayı tek bir klasöre dökmesi başlı başına bir cezadır. Bu yüzden @stellacadente’ye burada biraz katılmıyorum. “Ücretsiz” güzel, “ücretsiz ve sıralanabilir” daha da güzel.
Kart hâlâ okunabiliyorsa:
- gerçek bir USB kart okuyucu kullanın
- CF kartı formatlamayın
- henüz onarım araçlarını çalıştırmayın
- kurtarmayı karta geri değil, bilgisayarınıza yapın
En kolay arayüzü ve önizlemeleri istiyorsanız, tamamen ücretsiz kısmı sınırlı olsa bile Disk Drill yine de anılmaya değer. Saatlerinizi boşa harcamadan önce gerçekten nelerin kurtarılabildiğini kontrol etmek için daha iyidir.
Ne @mikeappsreviewer ne de @stellacadente’nin gerçekten vurguladığı bir ek nokta daha var: önce dosya türü filtresiyle kurtarmayı deneyin. Yalnızca JPG/RAW ile ilgileniyorsanız, her başıboş önbellek/db/sistem dosyasını tarayıp geri yüklemeyin. Zaman kazandırır ve karmaşayı azaltır.
Kart yanlış kapasite gösteriyorsa, başlatmanızı istiyorsa veya rastgele bağlantısı kesiliyorsa, durun. O noktada tekrarlanan kendin yap denemeleri durumu hızla daha kötü hâle getirebilir.
Ayrıca, daha fazla CF’ye özel deneyim istiyorsanız bu başlık oldukça alakalı: CompactFlash kart veri kurtarma ipuçları ve gerçek kullanıcı tavsiyeleri.
Kısa sürüm:
- Tamamen ücretsiz: R-Photo, PhotoRec, TestDisk
- Kullanımı daha kolay: Disk Drill
- En kötü hamle: sorunu çözüp çözmediğini görmek için kartı formatlamak
Bunu yaşadım, berbat bir durum, ama kartı kullanmaya devam etmezseniz silinen CF fotoğrafları çoğu zaman kurtarılabilir.
Eklemek istediğim, diğerlerinin yalnızca hafifçe değindiği bir nokta var: çok sayıda kurtarma denemesi yapmaya başlamadan önce kartın durumunu kontrol edin. CF kart okuyucuda okuma gecikmeleri, CRC hataları veya aralıklı bağlantı kopmaları gösteriyorsa, yaptığınız her ek tarama bir kumardır. Bu durumda farklı ücretsiz araçları art arda denemeye devam etmezdim.
Ayrıca, “doğrudan ham veri kurtarmayla başlayın” diyenlerle ufak bir fikir ayrılığım var. Ham kurtarma, bir şeyleri geri almak için harikadır, ancak kamera hatası yalnızca dizin yapısını bozduysa, dosya sisteminin kalıntılarını hâlâ ayrıştırabilen bir araç genellikle daha temiz sonuçlar verir ve bazen özgün adları da korur. Bu, eğer bu gerçek bir çekimse önemlidir.
Ücretsiz seçenekler için şunlara bakardım:
- görüntü/video odaklı kurtarma için R-Photo
- bölümün kendisi bozulduysa TestDisk
- yapı tamamen mahvolduğunda ve esas olarak görüntü verisiyle ilgileniyorsanız PhotoRec
Disk Drill’in yeri:
- Artıları: kolay önizleme, daha düzenli sıralama, kartın peşine düşmeye değip değmeyeceğini değerlendirmede daha hızlı olabilir
- Eksileri: tüm kurtarma işlemleri için tamamen ücretsiz değildir ve kartta fiziksel sorunlar varsa yazılım kolaylığı bunu çözmez
Bu yüzden temel konularda çoğunlukla @stellacadente, @caminantenocturno ve @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, ancak ben önce kartın kararlılığını teşhis etmeye öncelik verirdim, ardından sorunun silme, biçimlendirme veya dosya sistemi hasarı olmasına göre kurtarma yöntemini seçerdim. CF kart sistemden kaybolmaya başlarsa, kendin yap sürecini orada durdurun.