Birisi SD karttan GoPro dosyalarını kurtarmaya yardımcı olabilir mi?

GoPro videolarını ve fotoğraflarını, görüntülerimi aniden göstermeyi bıraktıktan sonra bir SD karttan kurtarma konusunda yardıma ihtiyacım var. Kart düzgün çalışıyordu, ancak şimdi bazı dosyalar eksik veya okunamıyor ve bu klipler gerçekten çok önemli. Durumu daha da kötüleştirmeden, silinmiş veya bozulmuş GoPro dosyalarını bir SD karttan kurtarmanın en iyi yolunu arıyorum.

Daha önce bu karmaşayı yaşadım. Bir yolculuktan dönersiniz, kartı çıkarırsınız ve klipler gitmiştir. Bu çok çabuk kötü hissettirir. Asıl mesele basit. Sonraki birkaç dakikada ne yaptığınız, çoğu insanın düşündüğünden daha önemlidir.

Herhangi bir şeyi kurtarmaya çalışmadan önce ilk adımlar

Bu benim kartım olsaydı, GoPro’yu hemen kullanmayı bırakır ve SD kartı çıkarırdım.

Yeni kayıt yok. Biçimlendirme yok. Onarım araçları yok. Arama sonuçlarından çıkan rastgele düzeltme uygulamaları yok. Bir video silindiğinde veya kart biçimlendirildiğinde, yeni görüntüler onun üzerine yazılana kadar veriler çoğu zaman orada durur.

Kurtarma yazılımı çalıştırmadan önce kolay şeyleri de kontrol ederdim:

1. Hesabınızda Otomatik Yükleme açıksa GoPro bulut depolama
  2. GoPro hesabınızdaki Çöp Kutusu veya Son Silinenler bölümü
  3. Herhangi bir dosya onarım istemi için kamera ekranı
  4. Kartta hâlâ duran LRV önizleme dosyaları
  5. Farklı bir kart okuyucu veya başka bir bilgisayar, çünkü bazen kartta sorun yoktur ve okuyucu kötüdür

Sonra kartın kendisine bakardım. Hiçbir cihaz onu görmüyorsa, ısınıyorsa, bağlantısı sürekli kopuyorsa, taktığınızda bilgisayarınız donuyorsa veya kart hasarlı görünüyorsa, burada dururdum. O noktada bir veri kurtarma laboratuvarını düşünürdüm. Kartın fiziksel arızası, yanlışlıkla bir dosyayı silmekten farklı bir sorundur.

GoPro kurtarma neden bu kadar sık ters gider

Bu, insanları hazırlıksız yakalıyor. Birçok kurtarma uygulaması fotoğraflar, PDF’ler ve ofis dosyalarıyla fena iş çıkarmıyor. Modern kameralardan gelen video ise daha zorlu.

GoPro görüntüleri her zaman tek bir temiz blok olarak saklanmaz. Kamera aynı anda video, ses, önizlemeler, meta veriler, GPS bilgisi ve başka parçalar yazar. Kart üzerinde, tek bir klip her yere dağılmış bir yığın parçaya bölünmüş olabilir.

Bazı araçlar bu parçaları bulur ama onları tek bir oynatılabilir dosyada yeniden birleştirmekte başarısız olur. Sonunda şöyle şeylerle karşılaşırsınız:

1. Görünen ama açılmayan dosyalar
  2. Parçaları eksik kurtarılmış klipler
  3. Oynatma bozulmaları
  4. VLC veya Premiere reddedene kadar normal görünen MP4 dosyaları

Bunu can sıkıcı şekilde öğrendim. Fotoğraf kurtarma başka bir şey. Aksiyon kamerası kurtarma ise farklı bir iş.

Sıfırdan başlıyor olsaydım, önce Disk Drill denerdim.

Nedeni oldukça net. Gelişmiş Kamera Kurtarma modu, parçalanmış kamera görüntüleri için geliştirilmiş. Gördüğüm kadarıyla, insanların yıllarca bozuk aksiyon kamerası dosyaları için kullandığı eski GoProRecovery ve CnW Recovery araçlarıyla bağlantılı bir teknoloji kullanıyor. Daha yeni sürüm daha fazla cihazı ve daha fazla dosya sistemini kapsıyor, bu yüzden geçmişte takılı kalmış gibi hissettirmiyor.

Süreç zor değil:

1. SD kartı bir kart okuyucuya takın
  2. Disk Drill’i açın
  3. Gelişmiş Kamera Kurtarma seçeneğini seçin
  4. Kartı tarayın
  5. Bulduklarını önizleyin
  6. Kurtarılan dosyaları karta geri değil, farklı bir sürücüye kaydedin

Önizleme kısmı önemli. Birçok araç kurtarılan bir videoyu listeler ve sizi tahminde bırakır. Klibi kaydetmeden önce oynatılıp oynatılmadığını kontrol edebilmek bana boşa giden biraz zaman kazandırdı.

İnsanların sık sık gündeme getirdiği diğer seçenekler

PhotoRec bir sebepten dolayı anılıyor. Ücretsizdir ve çok fazla veriyi ortaya çıkarır. Onu bir keresinde eski bir kartta kullandım ve geri çok büyük bir dosya yığını aldım. İşin zor kısmı ise bu karmaşanın içinden ayıklama yapmaktı. GoPro görüntüleri için, özellikle parçalanmış kliplerde, kullanımı hantal hissettirdi.

UFS Explorer da bunlardan biri. Ciddi bir yazılım. Kurtarma araçlarını iyi biliyorsanız, daha zorlu durumlarda yardımcı olabilir. Yine de ona kullanıcı dostu demezdim. Öğrenme eğrisi var ve eğer tek istediğiniz bu gece sürüş görüntülerinizi geri almaksa, fazla gelebilir.

Yani evet, ikisinin de kendine göre bir yeri var. Daha yeni GoPro, DJI veya Insta360 görüntüleri için, saatlerce uğraşmadan önce ben yine de Disk Drill ile başlardım.

Bunu kendim yapmayı ne zaman bırakırdım

Kendi başına kurtarma, mantıksal sorunlar için en iyisidir. Silinen dosyalar, yanlışlıkla biçimlendirme, dosya sistemi hasarı, bunun gibi şeyler.

Şu durumlardan herhangi biri ortaya çıkarsa işi bir uzmana bırakırdım:

1. SD kartta fiziksel hasar varsa
  2. Hiçbir cihaz kartı hiç algılamıyorsa
  3. Kart sürekli bağlantıyı kesiyorsa
  4. GoPro her seferinde kart hatası veriyorsa
  5. Kurtarma yazılımı taramayı tamamlayamıyorsa
  6. Kayıp görüntüler deneme yanılma riskine girmeyecek kadar önemliyse

Laboratuvarlar daha pahalıdır, evet. Ama yazılım donanım sorunlarını çözmez ve kart bozulurken veri kurtarma merkezlerinin kullandığı ekipmanların yerini tutmaz.

Eğer durumunuz sadece silme veya biçimlendirmeyse, şansınız genelde daha yüksektir. Özellikle görüntüler kaybolduktan hemen sonra kartı kullanmayı bıraktıysanız. Bu kısım size bir fırsat verir. Yeni klipler üstüne yazıldığında işler hızla kötüleşir.

Kart okuyucu değiştirip durmayı atlayın ve bilgisayarınız SD kartı hâlâ görüyorsa önce kartın bir imajını alın. İnsanların atladığı ve sonra pişman olduğu kısım tam da bu. Windows’ta USB Image Tool veya Mac/Linux’ta ddrescue gibi bir araç kullanın. Kartın kendisiyle değil, imajla çalışın. Tarama sırasında kart daha da bozulursa, elinizde yine de tek bir sağlam kopya olur.

Bu konuda @mikeappsreviewer ile bir noktada biraz farklı düşünüyorum. Kart sürekli bağlantıyı kesiyorsa, onu bir sürü cihazda test etmeye fazla zaman harcamazdım. Her yeniden bağlama, arızalanan flaş belleğe ek stres bindirir.

GoPro dosyaları için Disk Drill iyi bir ilk tercihtir çünkü kamera medyasını birçok genel kurtarma uygulamasından daha iyi işler. Disk Drill klipleri buluyor ama oynatmıyorsa, aynı GoPro ayarlarından alınmış örnek bir dosyayla MP4 kapsayıcısını onarmayı deneyin. Grau Video Repair Tool ve restore.media, insanların bu iş için kullandığı iki isimdir.

Ayrıca dosya bölünme setlerini de kontrol edin. GoPro uzun kayıtları sık sık GX010123.MP4, GX020123.MP4 vb. olarak kaydeder. İnsanlar, 2. veya 3. parça gizlendiğinde ya da yeniden adlandırıldığında görüntülerin kayıp olduğunu sanır.

Windows Size Diski Biçimlendirmeniz Gerekiyor diyorsa, tıklamayın. Kart 0 bayt gösteriyorsa, kapasite yanlış görünüyorsa veya Dosya Gezgini’ni donduruyorsa, kendiniz müdahaleyi bırakın. Bu, denetleyici veya NAND sorunu işaret eder.

Bu konu için en iyi arama ifadesi: silinmiş, okunamayan veya eksik videolar ve fotoğraflar için GoPro SD kart kurtarma yazılımı. Ayrıca, şu kısa klip temel bilgileri hızlıca anlatıyor, bu hızlı GoPro SD kart kurtarma ipucunu izleyin.

Bir şey daha, kurtarılan dosyaları aynı karta geri değil, bilgisayarınıza veya harici bir SSD’ye kaydedin. Bariz ama insanlar hâlâ yapıyor.

Görüntüler gerçekten o kadar önemliyse, @mikeappsreviewer ve @jeff’in önerdiğini yapmadan önce bir adım daha eklerdim: dosyaların aslında orada olup olmadığını ama dizinin bozulup bozulmadığını kontrol edin.

Birçok GoPro kartı klipleri gerçekten kaybetmez, dizini kaybeder. Bilgisayarda gizli dosyaları görünür yapın ve DCIM klasörlerinin içine manuel olarak bakın. Ayrıca MP4 dosyalarının bir anda 0 KB olup olmadığını, garip adlar alıp almadığını veya geriye yalnızca .LRV ve .THM dosyalarının kalıp kalmadığını da kontrol edin. Hâlâ eşleşen LRV önizleme dosyalarını görüyorsanız, bu genelde kameranın gerçekten bir şey kaydettiği ve ana video girdisinin mutlaka silinmediği, bozulduğu anlamına gelir.

Erken aşamada çok fazla onarma işlemi denemeye biraz katılmıyorum. CHKDSK / First Aid, dosya sistemi zaten kararsızsa karışık bir kartı daha da kötü hale getirebilir. Görüntü alma veya kurtarma işleminden önce bundan kaçınırdım.

Kart yeterince okunabiliyorsa, Disk Drill GoPro SD kart kurtarma için sağlam bir seçimdir çünkü genelde genel amaçlı silinmiş dosya kurtarma araçlarına göre kamera görüntülerinde daha iyi sonuç verir. Ama sonrasında kurtarılan dosyaları oluşturulma zamanı ve boyuta göre de sıralardım. Bu, insanların kayıp sandığı bölünmüş GoPro bölümlerini fark etmeyi çok daha kolaylaştırır.

Ayrıca, hızlıca göz atması kolay daha fazla SD kart video kurtarma tartışması istiyorsanız, şu başlık faydalı: SD karttan video kurtarmanın en iyi yolları.

Acı gerçek şu: kart yanlış kapasite göstermeye başlarsa veya rastgele bağlantısı kesilirse, kendin yap işlemlerini bırakın. İnsanlar kurtarılabilir bir kartı çok hızlı şekilde tamamen ölü hale tam bu noktada getirir.

Eklemek istediğim bir nokta daha var; @jeff, @cacadordeestrelas ve @mikeappsreviewer buna sadece dolaylı olarak değinmiş: sorunun gerçekten medyanın kendisi değil de sadece GoPro veritabanı olup olmadığını kontrol edin. Bazı GoPro’lar, MISC klasörü veya medya dizini bozulduğunda kliplerin izini kaybeder; bu yüzden MP4’ler hâlâ DCIM/100GOPRO içinde ya da yakındaki bölüm klasörlerinde duruyor olsa bile kamera görüntüleri kayıp olarak gösterir. Videoların orada olduğu, ama kameranın ve hatta Windows küçük resimlerinin bile yokmuş gibi davrandığı kartlar gördüm.

Aslında kartı tekrar GoPro’ya takıp sadece kendini onarıp onarmayacağını görmekten kaçınırdım. Bazen işe yarar, bazen de istemeyeceğiniz değişiklikler yazar.

Görüntüyü aldıktan sonra benim yapacağım şey şu olurdu:

1. Görüntü içinde MP4, LRV ve THM dosyalarına manuel olarak göz atın
  2. Sadece dosya adına göre değil, boyuta göre sıralayın
  3. Sırası karışmış olabilecek bölümlenmiş GoPro kliplerini arayın
  4. Bir dosyanın bozuk olduğunu varsaymadan önce VLC’de oynatmayı test edin

Ana MP4 yoksa ama LRV varsa, bu genelde klibin bir zamanlar var olduğunu ve kurtarma şansının oldukça iyi olduğunu gösterir.

Yazılım tarafında, Disk Drill burada makul bir seçenektir.

Artıları

• Kamera medyasında iyidir
  • Birçok kurtarma aracına göre önizleme daha kolaydır
  • Uzman olmayanlar için daha iyi bir arayüz

Eksileri

• Tam kurtarma için ücretsiz değil
  • Dağınık taramalarda çok sayıda yanlış pozitif döndürebilir
  • Daha düşük seviyeli adli araçlara göre daha az şeffaftır

Diğerleriyle küçük bir görüş ayrılığım şu: Devasa, sıralanmamış bir dosya yığınıyla uğraşmayı kabul etmiyorsanız PhotoRec’e hemen atlamazdım. Son çare olarak harika, ama bu gece seyahat görüntülerinizi düzenli şekilde istiyorsanız berbat.

Kart sahte kapasite gösteriyorsa, RAW görünüyorsa veya okuma sırasında ortadan kaybolmaya başlıyorsa durun. Bu artık normal bir dosya kurtarma işi değil.