Canon kameramın SD kartındaki önemli fotoğrafları yedeklemeden önce yanlışlıkla sildim ve onları geri yüklemenin en iyi yolunu bulmak için gerçekten yardıma ihtiyacım var. Olaydan beri hiç yeni fotoğraf çekmedim ve bir Canon SD kartı için güvenli, etkili fotoğraf kurtarma tavsiyesi arıyorum.
Bunu bir süre önce bir Canon SD kartta yaşadım ve ilk adım, kurtarma uygulamasından daha önemli.
Kamerayı kapatın. SD kartı çıkarın. Kartta küçük kilit mandalı varsa, kilitli konuma getirin. Daha fazla fotoğraf çekmeyin. Video kaydetmeyin. Kartı tekrar formatlamayın.
Bir fotoğraf SD karttan silindiğinde, dosya genelde hemen tamamen silinmez. Kart o alanı boş olarak işaretler. Eski görüntülerinizin çoğu, üzerlerine yeni veri yazılana kadar orada kalır. Kartı kullanmaya devam ettikçe şansınız hızla düşer. Bunu zor yoldan öğrendim.
Kurtarma yazılımını başlatmadan önce, önce kolay yerleri kontrol edin.
- image.canon: Eşitlemeyi açık tuttuysanız, önce oraya bakın. Canon bulut kopyalarını sınırlı bir süre boyunca saklar, çoğu zaman 30 güne kadar.
- Çöp Kutusu veya Geri Dönüşüm Kutusu: Dosyaları karta göz atarken bir Mac veya Windows bilgisayardan sildiyseniz, hâlâ orada duruyor olabilirler.
- Otomatik yedeklemeler: Google Drive, Backblaze, Time Machine veya kullandığınız başka bir yedekleme aracına bakın. Bazen kartı daha önce bağladığınızda klasörü yakalamış oluyor.
Bunlardan sonuç çıkmazsa, bilgisayarda kurtarma yazılımı kullanın. Ve gerçek bir SD kart okuyucu kullanın. Kamerayı USB ile bağlamak bazen işe yarar bazen yaramaz çünkü birçok kamera kartı, kurtarma araçlarının en çok tercih ettiği şekilde değil, bir aktarım modu üzerinden gösterir. Doğrudan kart okuyucu benim için daha iyi çalıştı.
Disk Drill ile fena olmayan sonuçlar aldım. Canon RAW dosyalarını, CR2 ve CR3 formatlarını, ayrıca JPEG'leri ve video klipleri buldu. Önizleme bölmesi işe yaradı çünkü hangi dosyaların sağlam olduğunu geri yüklemeden önce görebildim. Windows'ta ayrıca küçük bir ücretsiz kurtarma hakkı da var, son kontrol ettiğimde 100 MB idi, bu yüzden daha ileri gitmeden önce test edebilirsiniz.
Ücretsiz bir yol istiyorsanız, PhotoRec hâlâ birçok kişi için iş görüyor. Eski usul hissettiriyor. Metin arayüzü var, çok fazla yönlendirme yok ve dosyaları genelde orijinal adları veya klasörleri olmadan kurtarıyor. Sonrasında bir dosya yığınını ayıklamanız gerekiyor. Sinir bozucu ama kullanılabilir.
İş akışı oldukça basit.
- Uygulamayı bilgisayarınıza kurun: Dahili diskinize kurun. SD kartın üzerine hiçbir şey kurmayın.
- Kartı bir okuyucuyla takın ve derin tarama çalıştırın: Kurtarma aracında SD kartı seçin ve tam tarama yapmasına izin verin. Büyük kartlar biraz zaman alır.
- Bulduklarını önizleyin: Araç destekliyorsa görüntü dosyalarına göre filtreleyin. Geri yüklemeden önce önizlemeleri kontrol edin.
- Farklı bir sürücüye kurtarın: Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza veya harici bir diske kaydedin. Kurtarma sırasında bunları asla aynı Canon karta geri yazmayın.
Kurtardığınız fotoğrafları güvenli bir yere kopyalayıp açıldıklarını doğruladıktan sonra, kartı tekrar Canon'a takın ve kameranın içinde formatlayın. Bunu bilgisayarda formatlamak yerine yapıyorum çünkü kamera dosya sistemini beklediği şekilde yazar. Sonrasında daha az garip sorun olur.
Kartı silmeden hemen sonra kullanmayı bıraktıysanız, şansınız hâlâ oldukça iyi. Üzerinde çekim yapmaya devam ettiyseniz, bazı dosyalar gitmiş olabilir veya bozuk şekilde geri gelebilir. Yine de taramaya değer. Kullanılamaz gibi görünen kartların bile setin büyük kısmını geri verdiğini gördüm.
Kartı kullanmayı bırakın. En önemli kısmı zaten yaptınız, yeni fotoğraflar çekmediniz.
@mikeappsreviewer’ın söylediklerine ekleyeceğim bir şey var: kurtarmadan önce SD kartın birebir imajını alın. Bu, kartta zayıf sektörler varsa veya okuma hataları vermeye başlarsa önemlidir. USB Image Tool, Win32 Disk Imager veya Mac/Linux’ta dd kullanın. İmajı bilgisayarınıza kaydedin, sonra orijinal karta tekrar tekrar yük bindirmek yerine imaj dosyasını tarayın.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Kartı klonlayın.
- Klon üzerinde kurtarma çalıştırın.
- Kurtarılan dosyaları farklı bir sürücüye kaydedin.
- Dosya bütünlüğünü kontrol edin, özellikle Canon CR2 ve CR3 dosyalarını.
Disk Drill bunun için uygundur çünkü yaygın Canon fotoğraf formatlarını iyi işler ve önizlemeleri hızlıdır. Yine de yalnızca önizlemeye güvenmeyi pek sevmiyorum. Bazı RAW dosyaları önizlemede açılır ama daha sonra Lightroom’da yine de başarısız olur, bu yüzden kurtarmadan sonra örnek bir dosya grubunu açın.
Kart kamerada silindiyse, yeni yazma işlemi olmadıysa kurtarma oranları çoğu zaman iyidir. Kart biçimlendirildiyse, kurtarma yine çoğu zaman işe yarar, ancak klasör adları ve zaman damgaları karışabilir.
Hızlı bir karşılaştırma videosu isterseniz, şu silinen fotoğraflar için en iyi SD kart kurtarma yazılımı klibine göz atmaya değer.
İnsanların sıkça tekrarladığı bir noktaya küçük bir itirazım var: SD kartı kilitlemek, okuyucularda yazmayı önlemeye yardımcı olur, ama sihirli bir çözüm değildir. Bazı cihazlar bunu yok sayar. Karta bir delilmiş kanıt gibi davranın, yalnızca anahtara güvenmeyin.
Aslında kartı hemen kullanmayı bıraktığınız için oldukça iyi bir durumdasınız. Bu, insanların düşündüğünden daha fazla önem taşır.
Genelde @mikeappsreviewer ve @ombrasilente ile aynı fikirdeyim, ama fiziksel SD kartın kendisi üzerinde art arda bir sürü farklı araç denemek konusunda biraz daha temkinli olurdum. Sorunlu bir kartta yapılan her ek okuma geçişi, kurtarılabilir bir durumu can sıkıcı bir hale getirebilir. Kart biraz bile garip görünüyorsa, yavaş bağlanıyorsa, rastgele bağlantı kopmaları oluyorsa, küçük resim hataları veriyorsa, arızalanıyor gibi düşünün ve kart üzerinden değil bir imaj üzerinden çalışın.
İnsanların unuttuğu bir şey: fotoğrafların sadece dosya sistemi tuhaflıkları yüzünden gizlenmiş olup olmadığını kontrol edin. Windows’ta gizli dosyaları göster seçeneğini açın. Mac’te Finder içinde Command + Shift + . kullanın. Silinmiş sanılan kamera dosyalarının, gerçek silinme değil dizin bozulması çıktığını gördüm.
Ayrıca, bunlar Canon RAW dosyalarıysa, kurtarılan dosyaları yalnızca önizleme küçük resimlerinde değil, gerçek düzenleme yazılımında test edin. Bir dosya önizlemede düzgün görünebilir ama yine de kısmen bozuk olabilir. Disk Drill burada faydalıdır çünkü genelde CR2/CR3 dosyalarını temiz şekilde bulur, ama yine de işi tamamlandı saymadan önce birkaçını Lightroom, Photoshop veya Canon’un kendi yazılımında doğrulardım.
Benim görüşüm:
- karta dokunmayı bırakın
- mümkünse imajını alın
- kurtarmayı imajdan yapın
- farklı bir sürücüye geri yükleyin
- RAW dosyalarının gerçekten tamamen açıldığını doğrulayın
Disk Drill ihtiyacınız olanı bulmazsa, o zaman ikinci bir araçla görüş alın, ama hiçbir sebep yokken arka arkaya beş tane araç denemeyin. İnsanlar basit veri kurtarmayı bir bilim projesine çevirmeye bayılıyor lol.
Ek okuma için, Canon kart kurtarma konularıyla ilgili aramalarda daha kolay bulunan bir başlık:
Kazara silme veya format sonrası Canon SD kart fotoğraf kurtarma ipuçları
Kısa versiyon: evet, Canon kamera SD kartından silinen fotoğraflar, eğer yeni çekimler yapılmadıysa, çoğu zaman kurtarılabilir. Şansınız hâlâ oldukça iyi.
@ombrasilente, @viaggiatoresolare ve @mikeappsreviewer’a küçük bir itirazım var: fotoğraflar gerçekten yeri doldurulamazsa, kart en ufak garip davranış bile gösteriyorsa bunu çok uzun süre sadece kendi başına yapılacak bir proje olarak tutmazdım. Yavaş okumalar, bağlantı kopmaları, kartın düzgün bağlanmaması veya kapasitenin yanlış görünmesi kırmızı bayraklardır. İşte bu noktada bir kurtarma laboratuvarı yazılımdan daha fazlasını kurtarabilir.
Kart normal davranıyorsa, o zaman evet, yazılımla kurtarma doğru yoldur. İnsanların atladığı pratik bir şey daha eklerdim: herhangi bir tarama sonucuna güvenmeden önce kartın fiziksel sağlığını kontrol edin. Windows’ta H2testw gibi araçlar kurtarmadan önce değil, kurtarmadan sonra kartın sahte mi yoksa arızalanıyor mu olduğunu görmek için faydalıdır. Mac’te ise Blackmagic bunun için doğru araç değildir, bu yüzden rastgele hız testi uygulamalarını sağlık kontrolü olarak kullanmaktan kaçının.
Disk Drill özelinde:
Artılar
- Canon JPEG, CR2, CR3 sonuçlarını sıralamak çok kolay
- İyi önizleme desteği
- Birçok kurtarma uygulamasına göre daha temiz arayüz
- Geri yüklemeye değer olanları ayıklamak genellikle daha hızlı
Eksiler
- Önizleme, hasarlı RAW dosyalarını gerçekte olduklarından daha iyi gösterebilir
- Tam kurtarma gerekiyorsa en ucuz seçenek değil
- Derin taramalar, genel adlara sahip çok sayıda dosya parçası döndürebilir
- Dosya sistemi ciddi şekilde hasarlıysa bazen ikinci bir araç farklı kalıntılar bulur
Benim görüşüm şu: özellikle PhotoRec’ten daha az dağınık bir şey istiyorsanız, mantıklı bir ilk kurtarma geçişi için önce Disk Drill kullanın, ancak önizlemesini nihai karar olarak görmeyin. Kurtarılan RAW dosyalarını uygun Canon veya Adobe yazılımında açın ve yakınlaştırın. Bozulma çoğu zaman dosyanın son üçte birlik kısmında gizlenir.
Ayrıca, silinen fotoğraflar seri çekim modunda çekildiyse, yalnızca hatırladığınız tam görselleri değil, o zaman aralığındaki her şeyi kurtarın. Canon kartları genellikle eksik kareleri fark etmenize yardımcı olan ilişkili yan dosya veya dizi veri kalıplarını tutar.